Κάποτε τραγουδούσαμε. Τραγουδούσαμε όσο άντεχαν τα πνευμόνια μας, μέχρι να αισθανθούμε μια αγαλλίαση μέσα μας. Τραγουδούσαμε ο ένας στον άλλο. Τραγουδούσαμε ιστορίες αγάπης και χαμού, πολέμου και ευτυχίας. Ιστορίες καθημερινότητας και νυχτερινούς εφιάλτες.
v
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ, οι άνθρωποι στέκονταν κάτω από το σεληνόφως και τραγουδούσαν στ’ αστέρια. Κάθονταν γύρω από τη φωτιά και με τη συνοδεία κάποιου μουσικού οργάνου τραγουδούσαν τη ζωή, τον έρωτα και τους παλιούς θρύλους. Τραγουδούσαν για να γιορτάσουν και για να πουν ιστορίες στις νεότερες γενιές.
Κάποτε τα λόγια μας έφταναν έως τον ουρανό. Τι συνέβη και δεν τραγουδάμε πια;
Πέρα από τα τραγούδια και τα ρυθμικά συνθήματα που φωνάζουν οι οπαδοί στο γήπεδο, η συνήθεια του να τραγουδάει κανείς έχει εξαλειφθεί σχεδόν από τη ζωή μας. Μερικοί από εμάς μπορεί να τραγουδάμε στα γενέθλια ή μέσα στο ντους – το πιο συνηθισμένο μέρος για να ασκήσει κανείς τις φωνητικές του χορδές.
Όλοι μας όμως, τουλάχιστον εμείς που θεωρούμαστε εχέφρονες, δεν τολμάμε να άδουμε δημόσια. Δεν θέλουμε να μας περάσουν οι άλλοι για τρελούς. Φοβόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας και φοβόμαστε την κριτική.
Το τραγούδι όμως είναι ένας υπέροχος τρόπος για να φτιάξει η διάθεσή μας, αλλά και να απολαύσουμε καλύτερα αυτό που κάνουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι παλιά οι άνθρωποι όταν δούλευαν στα χωράφια ή έκαναν άλλες χειρωνακτικές εργασίες τραγουδούσαν. Τα παλιά χρόνια, όταν χτιζόταν η Αθήνα, οι οικοδόμοι ακόμη κι όταν ήταν σκαρφαλωμένοι σε μια ψηλή σκαλωσιά έβγαζαν «άριες» που ακούγονταν πολύ μακριά!
Ας θυμηθούμε την ελληνική ταινία με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ να υποδύεται τον οικοδόμο με τη «χρυσή» φωνή. Αλλά και την αληθινή ιστορία του λαϊκού μας τραγουδιστή, Στέλιου Καζαντζίδη, που πήρε δώρο μια κιθάρα από το αφεντικό του, όταν εκείνος τον άκουσε να τραγουδάει την ώρα της δουλειάς. v
Χωρίς φόβο και με πολύ πάθος
Το τραγούδι έχει μεγάλη δύναμη. Είναι ένας τρόπος για να συνδεόμαστε με τους άλλους και να θυμόμαστε ότι μας ενώνουν περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε ότι μας χωρίζουν.
Μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε κοντά και να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε μέσα μας. Μπορεί να αποτελέσει μια υπέροχη εμπειρία τόσο γι’ αυτόν που τραγουδάει όσο και γι’ αυτόν που ακούει το τραγούδι.
Ακόμη κι όταν τραγουδάμε μόνοι μας, μπορούμε να αισθανθούμε αυτό το ανυψωτικό συναίσθημα που μας παίρνει από τα γήινα και μας ανεβάζει στον ουρανό. Εκφράζουμε ένα αίσθημα, τη διάθεση της στιγμής, τη λύπη ή την ευγνωμοσύνη μας, τη μελαγχολία ή τη χαρά μας και αυτή η έκφραση είναι που μας απελευθερώνει.
Φοβόμαστε πολύ να κάνουμε ένα βήμα πέρα από τα συνηθισμένα. Πόσοι από εσάς θέλετε να τραγουδήσετε και σταματάτε τον εαυτό σας, γιατί κάτι τέτοιο θα φαινόταν περίεργο στους άλλους; Έχετε υπόψη σας ότι δεν είστε οι μόνοι. Η τέχνη του άδειν είναι μια ξεχασμένη τέχνη που πρέπει να φέρουμε ξανά στην επιφάνεια. v
Το θεραπευτικό τραγούδι
Μελέτες πάνω στην εναλλακτική και συμπληρωματική ιατρική αποκαλύπτουν τη θεραπευτική επίδραση που έχει το τραγούδι σε χρόνιους πόνους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο της Μουσικής Θεραπείας το 2004 υποστήριζε ότι μια χορωδία βοήθησε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους χρόνιους πόνους τους.
Σε πολλά κέντρα ηλικιωμένων χρησιμοποιούν το τραγούδι σαν μέσο ενίσχυσης της μνήμης. Έτσι, ασθενείς που υποφέρουν από Αλτσχάιμερ και δεν μπορούν να συμμετέχουν πλέον σε μια συζήτηση, μπορούν παρ’ όλα αυτά να θυμηθούν τα λόγια τραγουδιών που ήξεραν από παλιά.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία εξέτασαν το αίμα των ανθρώπων που τραγούδησαν σε μια επαγγελματική χορωδία, πριν και μετά την πρόβα τους στο Ρέκβιεμ του Μότσαρτ που διήρκησε μιάμιση ώρα. Οι συγκεντρώσεις της αιμοσφαιρίνης Α (αντισώματα) και της υδροκορτιζόνης (μιας ορμόνης που μειώνει το στρες) ήταν αυξημένες κατά τη διάρκεια της πρόβας.
Όταν την επόμενη εβδομάδα ζήτησαν από τα ίδια μέλη να ακούσουν την ηχογράφηση του Ρέκβιεμ χωρίς να τραγουδήσουν, βρήκαν ότι η σύνθεση του αίματός τους δεν είχε αλλάξει αισθητά. Τα συμπεράσματα που έβγαλαν ήταν ότι το τραγούδι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει το στρες. ν
Bohemian Rhapsody Flashmob ν
ν
Επαφή με το εσωτερικό στοιχείο
Όλα ξεκινούν από την παιδική ηλικία, γιατί όταν τραγουδάμε στα παιδιά δημιουργείται ένα μονοπάτι στον εγκέφαλο διαθέσιμο για αισθητηριακή διέγερση. Αυτό θέτει τις βάσεις της χαρούμενης διάθεσης, αλλά και για νέες αισθητήριες εντυπώσεις.
Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι δεν χρειάζεται να έχουμε εξαιρετική φωνή για να τραγουδήσουμε σε ένα παιδί. Τα παιδιά λατρεύουν να τους τραγουδάνε και θα αντιδράσουν χαρούμενα όποιος κι αν είναι ο επίδοξος τραγουδιστής!
Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε άγχος, ανησυχία ή φόβο, δοκιμάστε να τραγουδήσετε ένα χαρούμενο σκοπό. Ενθαρρύνετε και τα άλλα μέλη της οικογένειας ή τους φίλους σας να τραγουδήσουν μαζί σας. Δημιουργήστε με το τραγούδι ένα πέπλο χαράς και προστασίας.
Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, μπορεί να υπάρχει οικονομική κρίση, αλλά ο άνθρωπος έχει πάντα τη δύναμη να ξεπεράσει και τα πιο αξεπέραστα προβλήματα, ακόμη και στις πιο σκοτεινές περιόδους της ιστορίας. Οι ιερείς ψάλλουν ωσαννά, οι στρατιώτες εμβατήρια, οι εξεγερμένοι πολεμικά θούρια. Το τραγούδι φέρνει τον άνθρωπο σε επαφή με την εσωτερική του δύναμη και του δείχνει το δρόμο προς την απελευθέρωση. v
Τι κερδίζουμε όταν τραγουδάμε
Υπάρχουν πολλά οφέλη από το τραγούδι, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Συγκεκριμένα, το τραγούδι: v
Σωματικά οφέλη
1. Εξασκεί τους πνεύμονες. Γυμνάζει τους μεσοπλεύριους μύες και το διάφραγμα.
2. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. 3. Ωφελεί την καρδιά και την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ένταση στους μύες της καρδιάς. 4. Γυμνάζει τους μυς του προσώπου. 5. Βελτιώνει τη στάση του σώματος. 6. Κρατά το μυαλό μας σε εγρήγορση. 7. Ανοίγει τα ιγμόρεια και τους αναπνευστικούς σωλήνες. 8. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι με ειδική εκπαίδευση μπορεί να μειώσει το πρόβλημα του ροχαλητού, που οφείλεται σε ανωμαλίες του άνω αναπνευστικού. 9. Απελευθερώνει τις ενδορφίνες που καταπολεμούν τον σωματικό πόνο. 10. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
11. Βοηθά στη μείωση του άγχους, της κατάθλιψης και του θυμού. 12. Βοηθά ιδιαίτερα σε ορισμένες παθήσεις, όπως για παράδειγμα στην ασθένεια του Πάρκινσον.
v
Ψυχολογικά οφέλη
1. Τονώνει την αυτοπεποίθηση και τη σιγουριά του ατόμου. 2. Χαρίζει αίσθηση ευεξίας. 3. Βελτιώνει τη διάθεση. 4. Μειώνει το στρες. 5. Ανυψώνει το πνεύμα. 6. Χαρίζει θετική ενέργεια. 7. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα. 8. Ενεργοποιεί το άτομο. 9. Είναι θεραπευτικό.