Οι ανερχόμενοι και οι απερχόμενοι ηγέτες
ΔΙΕΘΝΗ
Youmagazine Newsroom
Οι ανερχόμενοι ηγέτες (Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ) έστειλαν πολλαπλά μηνύματα στους απερχόμενους (Μέρκελ και Ολάντ).
ΟΙ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΙ. Τερέζα Μέι και Ντόναλντ Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο. Photo: ITV. Πηγή: Supplied
ν
ΤΗΝ «ΕΙΔΙΚΗ ΣΧΕΣΗ» μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Βρετανίας επαναβεβαίωσε η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με την Τερέζα Μέι – την πρώτη αρχηγό κυβέρνησης ή κράτους που επισκέφθηκε επίσημα τις ΗΠΑ μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.
Αν και πρόκειται για δύο πολύ διαφορετικές πολιτικές προσωπικότητες, τόσο ο Τραμπ όσο και η Μέι ήρθαν στην εξουσία σερφάροντας λαϊκά ρεύματα «εναντίον του κατεστημένου» και χρειάζονται εξίσου την ισχυροποίηση των μεταξύ τους δεσμών, καθώς απομακρύνονται από παραδοσιακούς εταίρους τους.
«Τα αντίθετα έλκονται», είπε αστειευόμενη η Βρετανίδα πρωθυπουργός από το βήμα της διάσκεψης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον Τραμπ, μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Οβάλ Γραφείο, η Τερέζα Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν, ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.
Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Τραμπ, είπε, υποσχέθηκε ότι «θα στηρίξει εκατό τοις εκατό» το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε «παρωχημένο». Πρόσθεσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.
Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ, η Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.
Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνώ μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής». Πρόσθεσε δε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».
Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση ή στην αναστολή των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στον Λευκό Οίκο, μετά την πρώτη συνάντηση με την ηγέτιδα μιας ξένης χώρας μετά την ορκωμοσία του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό.
Σήμερα, ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει την πρώτη, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο και το Κρεμλίνο.
ν
ΟΙ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΙ. Μετά την παραίτηση Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ πρόκειται και αυτοί σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν για τα ευρωπαϊκά πράγματα. Photo: Reuters. Πηγή: Supplied
ν
Η αγωνία των Ευρωπαίων
Θορυβημένοι από τη συμμαχία Βρετανίας-ΗΠΑ, συναντήθηκε χθες Παρασκευή στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, για να εξετάσουν τα νέα δεδομένα που αρχίζουν να διαγράφονται στην παγκόσμια σκηνή.
Τα δεδομένα αυτά είναι οι νέοι κανόνες εμπορίου που θέτει τόσο η βρετανική όσο και η αμερικανική πλευρά, καθώς και η αναδιαμόρφωση της στρατηγικής σχετικά με τις πολεμικές συρράξεις σε ολόκληρο στον κόσμο.
Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, «θα πρέπει βέβαια να μιλήσουμε με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού επελέγη από τους Αμερικανούς για να γίνει ο πρόεδρός τους, αλλά οφείλουμε επίσης να το κάνουμε από μια ευρωπαϊκή θέση για την προώθηση των συμφερόντων και των αξιών μας».
«Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτό που απειλεί την Ευρώπη δεν προέρχεται μόνο από το εξωτερικό. Έρχεται επίσης από το εσωτερικό. Εννοώ την άνοδο των εξτρεμιστών που χρησιμοποιούν εξωτερικούς παράγοντες για να προκαλέσουν εσωτερική αναταραχή», πρόσθεσε.
Η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε επίσης εμμέσως την ανησυχία της για τις πρόσφατες εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Διαπιστώνουμε ότι το παγκόσμιο πλαίσιο στο οποίο τοποθετούμαστε στον κόσμο μεταβάλλεται κατά ριζικό τρόπο και με ταχύτητα και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα νέα προβλήματα», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
«Αυτό αφορά τόσο την υπεράσπιση μίας ελεύθερης κοινωνίας, όπως και την υπεράσπιση του ελευθέρου εμπορίου», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλες εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις τις οποίες εμείς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο μέσω της συνεργασίας… Χρειαζόμαστε μια ξεκάθαρη, κοινή προσήλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι έχουμε επιτύχει και στις αξίες των φιλελεύθερων, δημοκρατιών μας».
Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας συναντήθηκαν στο Βερολίνο στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής την επόμενη εβδομάδα στη Μάλτα με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει για την ευρωπαϊκή ιδέα το Brexit, καθώς πολλές χώρες έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την συμμετοχή τους σε μια ένωση που είναι καθ’ όλα γερμανοκρατούμενη.