• Η NASA αποκάλυψε βίντεο σχετικά με το «μεγάλο φινάλε» του διαστημικού σκάφους που επί 13 χρόνια μελετά τον Κρόνο.
• Στις 26 Απριλίου, το Κασίνι θα κάνει την πρώτη του από τις 22 καταδύσεις μέσα σε ένα ανεξερεύνητο κενό.
• Θα βουτήξει σε μια περιοχή 2.400 χιλιομέτρων ανάμεσα στον πλανήτη και στον πιο εσωτερικό δακτύλιό του.
• Η αποστολή Κασίνι θα τερματιστεί επίσημα στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, με μια προγραμματισμένη κατάδυση στην ατμόσφαιρα του Κρόνου.
Μια από τις ανακαλύψεις που έκανε το διαστημικό όχημα Κασίνι ήταν το μυστηριώδες εξάγωνο στον πόλο του Κρόνου. Πηγή: NASA/JPL-Caltech ν
ΤΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ διαστημικό όχημα Κασίνι-Χόιχενς (Cassini-Huygens) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της ιταλικής ASI, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο από το 2004, ετοιμάζεται για το τελευταίο κεφάλαιο της σημαντικής αποστολής της, πλησιάζοντας ριψοκίνδυνα τον γιγάντιο πλανήτη περισσότερο από κάθε άλλη φορά στα περίπου 13 χρόνια που τον γυροφέρνει.
Το Κασίνι είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Κρόνο και το τέταρτο που τον επισκέπτεται.
Το Κασίνι ξεκίνησε από τη Γη στις 15 Οκτωβρίου 1997 και, μετά από ένα μακρύ διαπλανητικό ταξίδι, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Κρόνο την 1η Ιουλίου 2004. Στις 25 Δεκεμβρίου 2004, το Χόιχενς αποχωρίστηκε από το κυρίως σώμα του Κασίνι και στη συνέχεια, έφθασε στο δορυφόρο του Κρόνου, Τιτάνα στις 14 Ιανουαρίου 2005, όπου εισχώρησε στην ατμόσφαιρα του δορυφόρου και προσεδαφίστηκε στέλνοντας πληροφορίες πίσω στη Γη .
Το Κασίνι θα κάνει στις 22 Απριλίου το τελευταίο κοντινό πέρασμα από τον δορυφόρο Τιτάνα και στις 26 Απριλίου –κινούμενο με ταχύτητα 122.000 χιλιομέτρων την ώρα– θα κάνει την πρώτη από μια σειρά «βουτιές» στο κενό διάστημα πλάτους 2.400 χιλιομέτρων, που υπάρχει ανάμεσα στον γιγάντιο πλανήτη και στον πιο εσωτερικό δακτύλιό του.
ν
ν
«Κανένα διαστημικό σκάφος δεν έχει ποτέ εισέλθει σε αυτή τη μοναδική περιοχή, την οποία θα προσπαθήσουμε να διασχίσουμε 22 φορές», δήλωσε ένας επιστήμονας της NASA. Η πιθανότητα καταστροφής του σκάφους λόγω πρόσκρουσης πάνω σε κάποιο από τα μικροσκοπικά σωματίδια των δακτυλίων του Κρόνου εκτιμάται ότι είναι μικρότερη του 1%.
Κατά την πολυετή παραμονή του στο σύστημα του Κρόνου, το κόστους 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό όχημα έχει κάνει διάφορες σημαντικές ανακαλύψεις, όπως η ύπαρξη ενός μεγάλου ωκεανού κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του δορυφόρου Εγκέλαδου και οι θάλασσες υδρογονανθράκων στον δορυφόρο Τιτάνα, ενώ ερεύνησε το μυστηριώδες εξάγωνο στον Βόρειο Πόλο του Κρόνου.