Τάφος μυκηναϊκής εποχής ανακαλύφθηκε στη Σαλαμίνα
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Youmagazine Newsroom
Μυκηναϊκός θαλαμοειδής τάφος του 12ου αιώνα π.Χ., με εντυπωσιακά κτερίσματα, εντοπίστηκε στη Σαλαμίνα.
Ένα από τα κτερίσματα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στον μυκηναϊκό τάφο της Σαλαμίνας. Image: Supplied
ν
ΕΝΑΣ θαλαμοειδής ομαδικός τάφος των ύστερων μυκηναϊκών χρόνων με κτερίσματα, που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 13ου αι. έως το δεύτερο μισό του 12ου αι. π.Χ., αποκαλύφθηκε πρόσφατα στη Σαλαμίνα, στο κέντρο της πόλης, κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης οικίας με κεντρικό αγωγό αποχέτευσης.
Όπως ενημερώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Άντα Κάττουλα, πρόκειται για τον τρίτο τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή –οι άλλοι δύο ανοίχτηκαν το 2009 κατά τη διάρκεια του έργου της κυρίως αποχέτευσης– εύρημα που έφερε στο φως, εκτός από σκελετικά κατάλοιπα, 41 ακέραια αγγεία σε πολύ καλή κατάσταση, με γραπτή διακόσμηση χαρακτηριστική της εποχής, καθώς και τμήματα από περίπου 10 ακόμη αγγεία.
«Οι συνθήκες της ανασκαφής ήταν πάρα πολύ δύσκολες, γιατί η περιοχή έχει πολλές πηγές και οι συγκεκριμένοι τάφοι, όπως είναι σκαμμένοι μέσα στον βράχο, πλημμυρίζουν. Χρειάστηκαν αντλίες για να εκκενωθούν τα νερά. Με πολύ μεγάλη τεχνική δυσκολία και με τη σημαντική βοήθεια του εργολάβου μπορέσαμε και τον ερευνήσαμε», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κάττουλα.
Ο τάφος ανήκει στο νεκροταφείο μυκηναϊκών χρόνων που έχει εντοπιστεί από παλιά στην περιοχή και συστάδες του έχουν ερευνηθεί με σωστικές ανασκαφές τα έτη 1964, 1992 και 2009. Πρόκειται για θάλαμο διαστάσεων 2,60 x 2,90 μέτρα μήκος και ύψος 1,50 μ., στο ψηλότερο σημείο του, λαξευμένος στο φυσικό πέτρωμα της περιοχής. Όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ η αρχαιολόγος, είναι λίγο μικρότερος από τους άλλους δύο τάφους του μυκηναϊκού νεκροταφείου, οι οποίοι είχαν διαστάσεις περίπου 3 x 3 μέτρα.
ν
Ο τάφος ανακαλύφθηκε στο κέντρο της Σαλαμίνας, κατά τη διάρκεια εργασιών σύνδεσης οικίας με κεντρικό αγωγό αποχέτευσης. Image: Supplied
ν