Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα του ανθρώπινου γένους!
ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ΝΑ Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Ελλάδα, είναι η γενέτειρα της ανθρωπότητας και όχι η Αφρική.
Η ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης πρέπει να ξαναγραφεί από την αρχή. Photo: Wolfgang Gerber, University of Tübingen. Πηγή: Supplied
ν
ΟΛΑ ΟΣΑ γνωρίζουμε για την ανθρώπινη εξέλιξη και την καταγωγή του ανθρώπου είναι ίσως τελείως λανθασμένα, τόσο από άποψη χρονολογίας όσο και από την άποψη του τόπου καταγωγής των σύγχρονων ανθρώπων.
Σήμερα κυριαρχεί η αγγλοσαξονική άποψη, γνωστή ως “Πέρα από την Αφρική” (Out of Africa), στηριγμένη κυρίως στη θεωρία του Δαρβίνου και στις ανακαλύψεις της οικογένειας Λήκυ (Leakey), σύμφωνα με την οποία ο Homo sapiens εμφανίστηκε στην Αφρική και στη συνέχεια μετακινήθηκε στις άλλες ηπείρους περίπου 50.000 με 100.000 χρόνια πριν, αντικαθιστώντας τους πληθυσμούς του Homo erectus στην Ασία και του Homo neanderthalensis στην Ευρώπη.
Η θεώρηση αυτή ανατρέπεται από την ανακάλυψη δύο απολιθωμένων γνάθων, με κοιλότητες μέσα στις οποίες εδράζονται οι ρίζες των δοντιών, ηλικίας 7,2 εκατομμυρίων ετών. Η μια γνάθος βρέθηκε στην Ελλάδα, στον Πύργο Βασιλίσσης, και η άλλη στην Azmaka της σημερινής Βουλγαρίας.
Η ανακάλυψη αυτή ανατρέπει την καθιερωμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι χωρίστηκαν από τους πιθήκους πριν από περίπου επτά εκατομμύρια χρόνια στην Αφρική και μετακινήθηκαν –χωρίς όμως να αναφέρεται με ποιο τρόπο– στις υπόλοιπες ηπείρους της γης.
v
Ο Γραικοπίθηκος (Graecopithecus freybergi) θα μπορούσε να είναι ο πρώτος Ανθρωπίδης που εμφανίστηκε στη γη, από τον οποίο προήλθε εξελικτικά ο σύγχρονος άνθρωπος. Photo: AP/ Pat Sullivan. Πηγή: Supplied
ν
Ήδη από το 1994, ο Γάλλος παλαιοανθρωπολόγος Yves Coppens είχε αμφισβητήσει την αφρικανική θεωρία, λέγοντας ότι οι κλιματικές αλλαγές στην Ανατολική Αφρική είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκεί ανάπτυξη των πρώτων Ανθρωπίδων.
Τώρα, οι δύο ανακαλύψεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία, από διεθνή ομάδα επιστημόνων από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Αυστραλία ξαναγράφουν την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου γένους.
ν
Η κάτω γνάθος του Γραικοπίθηκου (Ελ Γκρέκο) από τον Πύργο Βασιλίσσης. Photo: Wolfgang Gerber, University of Tübingen. Πηγή: Supplied
ν
Η σχετική μελέτη επί των ευρημάτων, που δημοσιεύθηκε από διεθνή ομάδα ερευνητών στο περιοδικό PLOS ONE και στο phys.org, υποστηρίζει ότι τα απολιθώματα δείχνουν σταθερή εξέλιξη του ανθρώπινου είδους που εμφανίστηκε στην περιοχή της Μεσογείου 200.000 χρόνια νωρίτερα από ό,τι στην Αφρική.
Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Νικολάι Σπάσσοφ, δήλωσε ότι ο Graecopithecus freybergi (ή Ελ Γκρέκο) ήταν ο πρώτος ανορθωμένος άνθρωπος, ο οποίος στάθηκε στα δύο πόδια του για να βρει νέες πηγές τροφίμων στην ανοικτή σαβάνα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Η ανακάλυψη αυτή αλλάζει τις βασικές ιδέες που έχουμε σχετικά με το χρόνο και τον τόπο των πρώτων βημάτων της ανθρωπότητας», δήλωσε στην εφημερίδα The Telegraph.
«Ο Γραικοπίθηκος δεν ήταν πίθηκος. Ανήκε στους πρώτους Ανθρωπίδες (hominins) και ήταν ο άμεσος πρόγονος του homo».
«Η διατροφή του Γραικοπίθηκου στηριζόταν στην ξηρή και σκληρή βλάστηση της σαβάνας, σε αντίθεση με τη μαλακή τροφή των πιθήκων που ζουν στα δάση. Ως εκ τούτου, όπως και ο άνθρωπος, είχε φαρδιούς τραπεζίτες και δόντια καλυμμένα από παχύ σμάλτο».
ν
Απολιθωμένο τμήμα της άνω γνάθου του ηλικίας 7,2 εκατομμυρίων ετών Γραικοπίθηκου, του πρόγονου του σύγχρονου ανθρώπου, από την Azmaka της σημερινής Βουλγαρίας. Photo: Wolfgang Gerber, University of Tübingen. Πηγή: Supplied
ν
Η επικεφαλής της έρευνας, Madelaine Böhme, καθηγήτρια παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν, δήλωσε ότι η τομογραφία μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών συνέβαλε στην απεικόνιση των εσωτερικών δομών των οδοντικών απολιθωμάτων, η οποία έδειξε ότι οι ρίζες των προγόμφιων δοντιών ήταν λιωμένες, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το είδος ανήκε στους Ανθρωπίδες.
«Ενώ οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν συνήθως δύο ή τρεις ξεχωριστές και αποκλίνουσες ρίζες, οι ρίζες του Γραικοπίθηκου συγκλίνουν και είναι μερικώς συγχωνευμένες – χαρακτηριστικό γνώρισμα των σύγχρονων ανθρώπων, των πρώιμων ανθρώπων και πολλών προ-ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τεράστιας σημασίας αυτή ανακάλυψη επιβεβαιώνει τον γνωστό παλαιοανθρωπολόγο Άρη Πουλιανό, ο οποίος ήδη από το 1969, μελετώντας τον Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής, είχε ανακοινώσει ότι είναι 700.000 ετών και ότι αποτελεί τον αρχαιότερο Ευρωπαίο. Απέδειξε επίσης ότι η ΝΑ Ευρώπη, και συγκεκριμένα η Βαλκανική, υπήρξε χώρος ανθρωπογένεσης ανεξάρτητα από την Αφρική.
ν
© 2017 Youmagazine.gr
ν