Εντυπωσιακά υποθαλάσσια ευρήματα στη Δήλο

Κατηγορία NEWS, Αρχαιολογία

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Στον τόπο γέννησης του Απόλλωνα, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως εντυπωσιακά υποθαλάσσια ευρήματα.

Από τις φετινές υποβρύχιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στη Δήλο. Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
ΠΑΡΑΚΤΙΑ αρχαία κατάλοιπα, λιμενικές εγκαταστάσεις, ένας μεγάλος αριθμός ναυαγίων διάφορων εποχών, καθώς και σημαντικά κινητά ευρήματα (αγγεία και ακέραια πήλινα μαγειρικά σκεύη), εντοπίστηκαν στη Δήλο, κατά την υποβρύχια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 20 Μαΐου, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ).
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΑ), τα ευρήματα «επιβεβαιώνουν ότι η Δήλος ήταν μια σημαντική εμπορική βάση και ένας σημαντικός διαχρονικός εμπορικός θαλάσσιος δρόμος, που συνέδεε την ανατολική και τη δυτική Μεσόγειο».
ν
Η αρχαία Δήλος όπως φαίνεται από τον Ιερό Λιμένα. Στο βάθος υψώνεται η πυραμιδωτή μορφή του όρους Κύνθος. Πηγή: News Media
ν
Συγκεκριμένα, ερευνήθηκε και αποτυπώθηκε με λεπτομέρεια ο μεγάλος λιμενοβραχίονας, που προστάτευε κατά την αρχαιότητα το κεντρικό λιμάνι της Δήλου (Ιερός Λιμένας) από τους ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, ο οποίος βρίσκεται σήμερα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, λόγω της ανόδου της στάθμης κατά 2 μέτρα από την αρχαιότητα.
Όπως ενημερώνει το Υπουργείο, πρόκειται για μια εντυπωσιακή ισχυρή κατασκευή, μήκους περίπου 160 μ. και πλάτους τουλάχιστον 40 μ., που θεμελιώθηκε σε έναν σωρό ακατέργαστων λίθων, ενώ η ανωδομή της ήταν, κατά ένα μεγάλο μέρος, κατασκευασμένη με γρανιτένιους ογκόλιθους, εντυπωσιακού μεγέθους.
«Η χρονολόγηση της κατασκευής του παραμένει ακόμη άγνωστη και μόνο η μελλοντική αρχαιολογική και γεωλογική έρευνα θα δώσει στοιχεία γι’ αυτό», σημειώνει το Υπουργείο.
ν
Δύτες εξερευνούν τμήμα του λιμενοβραχίονα που προστάτευε κατά την αρχαιότητα το κεντρικό λιμάνι της Δήλου. Photo: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν

Βόρεια του λιμενοβραχίονα και σε μικρό σχετικά βάθος εντοπίστηκαν τα υπολείμματα ενός ναυαγίου της ύστερης Ελληνιστικής εποχής, με κύριο φορτίο αμφορείς για τη μεταφορά κρασιού και λαδιού, από την Ιταλία καθώς και τη Δυτική Μεσόγειο. Photo: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Οι αρχαιολόγοι τόνισαν τις ανακαλύψεις αμφορέων που ανάγονται σε διάφορες ιστορικές περιόδους και γεωγραφικές περιοχές, σημειώνοντας ότι οι ανακαλύψεις αυτές βοηθούν στην ανασυγκρότηση της ιστορίας της Δήλου.
Το νησί της Δήλου, όπου υπήρχε μεγαλοπρεπής ναός και κολοσσιαίο άγαλμα του Απόλλωνος, ήταν τόπος ιερός, όπου δεν επιτρέπονταν οι θάνατοι και οι γεννήσεις. Δυστυχώς αυτό δεν εμπόδισε τον Μιθριδάτη ΣΤ΄ του Πόντου να επιτεθεί στο νησί με στρατεύματα το 88 π.Χ., σκοτώνοντας 20.000 ανθρώπους.
Τελικά η Δήλος εγκαταλείφθηκε το 5 μ.Χ. και όταν ξανακατοικήθηκε πολλά από τα εναπομείναντα αρχαία μάρμαρα χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικά υλικά.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έρευνας, αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής εντός και βορείως του Ιερού Λιμένα, ενώ βόρεια του λιμενοβραχίονα και σε μικρό σχετικά βάθος εντοπίστηκαν τα υπολείμματα ενός ναυαγίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής, με κύριο φορτίο αμφορείς, για τη μεταφορά κρασιού και λαδιού από την Ιταλία καθώς και τη Δυτική Μεσόγειο.
ν
Η ανακάλυψη αγγείων από διαφορετικούς τόπους και εποχές ανασυνθέτει την ιστορία αυτού του σπουδαίου νησιού των Κυκλάδων. Photo: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Τα ευρήματα από περιοχές εκτός του Αιγαίου –όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Βόρεια Αφρική– δείχνουν ότι το νησί είχε εμπορικές συναλλαγές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κατά την ελληνιστική περίοδο, ενώ υπήρχαν και προηγούμενα ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ. Photo: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
ν
Μέχρι σήμερα λίγα ήταν γνωστά για το εμπόριο και τις συναλλαγές του νησιού. Και ενώ υπήρχε η εντύπωση ότι στα ύστερα χρόνια το νησί είχε εγκαταλειφθεί, τα ευρήματα δείχνουν ότι εξακολουθούσε να κατοικείται, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στο εμπόριο και τη ναυσιπλοΐα.
Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε φωτογράφηση και η χαρτογράφηση δύο ακόμη ναυαγίων που εντοπίστηκαν κατά τις προηγούμενες ερευνητικές περιόδους στις θαλάσσιες περιοχές των Φούρνων και του Κάτω Κενεράλε.
Επίσης στη Δήλο εντοπίστηκαν δύο νέα ναυάγια της ύστερης ελληνιστικής εποχής. Το ένα στη Χερόννησο (στο νότιο άκρο της Δήλου) και άλλο στη Ρήνεια, που είναι απέναντι από τη Δήλο, στον όρμο Φυλλάδι.

 


Translate this post