Ανακαλύφθηκε ο Πύργος των Κρανίων των Αζτέκων
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Posted by Youmagazine Staff
Ένας πύργος των Αζτέκων, φτιαγμένος από ανθρώπινα κρανία, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους στην Πόλη του Μεξικού.
Τα κρανία –ανδρών, γυναικών και παιδιών– είναι τοποθετημένα με τάξη και συγκολλημένα μεταξύ τους με κονίαμα. Photo: PAU-INAH. Πηγή: Supplied
ν
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ, σκάβοντας κάτω από μια αποικιακή οικοδομή στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού, αντίκρισαν μια σκηνή σαν αυτές που περιγράφουν στα ημερολόγιά τους οι τρομοκρατημένοι Ισπανοί κονκισταδόρες: έναν πύργο φτιαγμένο από ανθρώπινα κρανία!
Η μακάβρια αυτή δομή με τα χιλιάδες στοιβαγμένα κρανία, θέτει νέα ερωτήματα σχετικά με τις ανθρωποθυσίες που γίνονταν στην αυτοκρατορία των Αζτέκων, καθώς ανάμεσά τους υπάρχουν πολλά κρανία γυναικών και παιδιών, που ενσωματώθηκαν από τους χτίστες του φοβερού αυτού πύργου.
Έως τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν φέρει στο φως πάνω από 650 ολόκληρα κρανία καλυμμένα με κονίαμα από άμμο και ασβέστη, καθώς και χιλιάδες άλλα που είναι σπασμένα, σε ένα κυκλικό οικοδόμημα, κοντά στον Μεγάλο Ναό, στην αρχαία πρωτεύουσα των Αζτέκων Τενοτστιτλάν, που αργότερα έγινε η Πόλη του Μεξικού.
ν
Τα ερείπια του Μεγάλου Ναού στο ιστορικό κέντρο της Πόλης του Μεξικού. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Αναπαράσταση των δίδυμων πύργων που αποτελούσαν τον Μεγάλο Ναό στο Τενοτστιτλάν (1325 μ.Χ.). Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Ο κυκλικός Πύργος των Κρανίων έχει διάμετρο έξι μέτρων και θεωρείται ότι αποτελεί μέρος του Μεγάλου Τσομπάντλι (Tzompantli), ενός τεράστιου βωμού από κρανία που σκόρπισε τον τρόμο στις τάξεις των Ισπανών κατακτητών, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1521 με τον Ερνάν Κορτές. Η διαφορά είναι ότι κατά κύριο λόγο ο Τσομπάντλι ήταν αρχικά κατασκευασμένος από πέτρινα κρανία, με τις κατασκευές από ανθρώπινα κρανία να αποτελούν μεταγενέστερες προεκτάσεις του.
Ο Andres de Tapia, Ισπανός στρατιώτης που συνόδευσε τον Κορτές στην κατάκτηση του Μεξικού, μνημονεύει στο ημερολόγιό του δύο πύργους από ανθρώπινα κεφάλια: «Υπάρχουν δύο φοβεροί πύργοι κατασκευασμένοι από ασβέστη και από κεφάλια νεκρών, χωρίς να υπάρχουν πέτρες ή άλλα υλικά μεταξύ τους, παρά μόνο κρανία με τα δόντια τους στραμμένα προς τα έξω».
ν
Τμήμα του κυκλικού πύργου με τα ανθρώπινα κρανία που ανακαλύφθηκε στην Πόλη του Μεξικού και είχε περιγραφεί στο παρελθόν από τον Ερνάν Κορτές. Photo: PAU-INAH. Πηγή: Supplied
ν
Τα κρανία, που χρησίμευσαν ως οικοδομικά υλικά για την κατασκευή του πύργου, είναι συνδεμένα μεταξύ τους με κονίαμα από άμμο και ασβέστη. Photo: PAU-INAH. Πηγή: Supplied
ν
Σύμφωνα με τους ειδικούς των πολιτισμών της Μεσοαμερικής πριν από την ισπανική κατάκτηση, οι λαοί εκείνης της περιόδου συνήθως κοσμούσαν τα Τσομπάντλι με τα κεφάλια των αιχμαλώτων που συλλάμβαναν και στη συνέχεια θυσίαζαν. Η πρόσφατη όμως ανακάλυψη ανατρέπει αυτό το δεδομένο.
Να σημειωθεί ότι η ανακάλυψη αυτή των αρχαιολόγων είναι μερική, καθώς ο Ισπανός χρονικογράφος κάνει λόγο για δύο πύργους. Η ανασκαφή στο συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε το 2015.
«Περιμέναμε να βρούμε κεφάλια νέων ανδρών, κυρίως πολεμιστών, που είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι. Όμως έχουμε κεφάλια γυναικών και παιδιών, κάτι που δεν περιμένει κανείς να βρει σε ένα πολεμικό τρόπαιο», σημειώνει ο ανθρωπολόγος Rodrigo Bolanos.
ν
Αυτά τα εκατοντάδες κρανία αποτελούν μικρό μόνο μέρος του αρχικού πύργου που κατασκεύασαν οι Αζτέκοι. Photo: PAU-INAH. Πηγή: Supplied
ν
Για ποιον λόγο όμως οι Αζτέκοι χρησιμοποίησαν κρανία για να κατασκευάσουν πύργους; «Κάτι συνέβη», λέει ο Rodrigo Bolanos, «για το οποίο δεν έχουμε κανένα στοιχείο. Πρόκειται για κάτι νέο, που ανατρέπει τις θεωρίες μας».
Ο Ραούλ Μπαρέρα, ένας από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στην περιοχή, ανασκάπτοντας τα θεμέλια του μεγάλου μητροπολιτικού ναού των καθολικών, ο οποίος χτίστηκε στο μέρος που κάποτε υπήρχε ο Μεγάλος Ναός των Αζτέκων, πιστεύει ότι τα κρανία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πύργου αφού πρώτα είχαν εκτεθεί σε δημόσια θέα στο Τσομπάντλι.
ν
Ο Μεγάλος Βωμός (Τσομπάντλι) κοντά στον Μεγάλο Ναό των Αζτέκων ήταν κατασκευασμένος από πέτρινα κρανία. Πηγή: Google Maps
ν
Ο Πύργος των Κρανίων που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι, έχει όπως είπαμε διάμετρο έξι μέτρων, και βρίσκεται στη γωνία του παρεκκλησίου που ήταν αφιερωμένο στον Ουιτζιλοπότστλι, τον ηλιακό θεό του πολέμου και προστάτη της πρωτεύουσας Τενοτστιτλάν. Η βάση του πύργου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί.
Ο στρατιώτης Tapia που συνόδευε τον Κορτές, αναφέρει ότι είχε μετρήσει δεκάδες χιλιάδες κρανία στον Μεγάλο Βωμό ή Τσομπάντλι. Ο αρχαιολόγος Μπαρέρα είπε ότι μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί 676 κρανία, αλλά ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί όσο προχωρούν οι ανασκαφές.
Οι Αζτέκοι και άλλοι λαοί της Μεσοαμερικής τελούσαν ανθρωποθυσίες για να εξευμενίσουν τα στοιχεία της φύσης, αλλά και σαν προσφορές στον Ήλιο.