ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Posted by Youmagazine Staff
Αμερικανικός δορυφόρος κατέγραψε μυστηριώδεις γραμμές να κινούνται στην επιφάνεια της Κασπίας Θάλασσας.
Οι περισσότερες γραμμές εμφανίζονται γύρω από το νησί Νόβιι (Novyy). Photo: NASA / Norman Kuring. Πηγή: Supplied
v
Η ΚΑΣΠΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Γης. Έχει συνολική επιφάνεια 371.000 τετρ. χλμ. και όγκο νερού 78.200 κυβ. χιλιομέτρων. Το μέγιστο βάθος της φτάνει τα 1.025 μέτρα, το μέσο βάθος της τα 211 μέτρα, ενώ βρίσκεται 28 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Σε αυτήν εκβάλλουν οι ποταμοί Βόλγας και Ουράλης. Το μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στη Ρωσία. Άλλα κράτη με τα οποία συνορεύει είναι το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Ιράν.
Τελευταία, ένας δορυφόρος της NASA κατέγραψε ένα χαοτικό μοτίβο από γραμμές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν, όπως υποθέτουν οι γεωλόγοι, την αποσάρθρωση του εδάφους στο Αρχιπέλαγος Tyuleniy.
Οι μυστηριώδεις γραμμές έγιναν αντιληπτές τον περασμένο μήνα από τους επιστήμονες στο Διαστημικό Κέντρο Γκοντάρντ της NASA, φέρνοντας τους ειδικούς σε αμηχανία, καθώς ήταν η πρώτη φορά που έβλεπαν αυτές τις περίεργες γραμμές να διασχίζουν τον μεγαλύτερο επί εδάφους όγκο νερού στον κόσμο.
v
Η συνηθισμένη εικόνα που παρουσιάζει η Κασπία Θάλασσα από ψηλά.
v
Παρά το μέγεθος της λίμνης, το κλίμα παραμένει ηπειρωτικό, με αποτέλεσμα το βόρειο τμήμα της να παγώνει τον χειμώνα. Σε μεγάλη βαρυχειμωνιά, πάγος μπορεί να σχηματισθεί και στη νότια περιοχή, ιδίως με τη μορφή λεπτού στρώματος κοντά στις όχθες.
Με βάση αυτό το δεδομένο, αλλά και τη σχετική ρηχότητα της Κασπίας, οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι άνεμοι και τα θαλάσσια ρεύματα έσκαψαν τον πάγο σε ακανόνιστα σχήματα, γνωστά ως «λοφίσκους» τα οποία μπορεί μερικές φορές να φτάσουν στο βυθό της θάλασσας.
Όταν ο άνεμος φυσά, τα επιπλέοντα κομμάτια πάγου στην επιφάνεια, σε συνδυασμό με τα προεξέχοντα τμήματα από το βυθό, δημιουργούν αυτές τις περίεργες γραμμές που ρυτιδώνουν την επιφάνεια του νερού.
Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο του 2015, τέσσερα πλοία του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται στην Κασπία Θάλασσα εκτόξευσαν 25 πυραύλους cruise εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Τέλος, τον Μάρτιο του 2016 ανακοινώθηκε από το Ιράν η κατασκευή ενός καναλιού που θα συνδέει την Κασπία με τον Περσικό Κόλπο. Μέσω αυτού του καναλιού, ο ρωσικός στόλος θα μπορεί να εξέρχεται στις «θερμές» θάλασσες, παρακάμπτοντας τα Στενά των Δαρδανελίων.