Απονεμήθηκαν τα Ig Nobel – Οι μεγάλοι νικητές του 2017
IG NOBEL
Youmagazine Newsroom
Για 27η χρονιά απονεμήθηκαν, σε τελετή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ, τα Βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα».
Ο Μαρκ Άμπραχαμς, εκδότης και συνιδρυτής του περιοδικού Annals of Improbable Research, είναι ο εμπνευστής και τελετάρχης των Ιγκ Νόμπελ. Image: Supplied
ν
ΤΑ Ig Nobel Prizes, γνωστά και ως «Νόμπελ του τρελού επιστήμονα», είναι μια παρωδία των Βραβείων Νόμπελ και δίνονται κάθε χρόνο στις αρχές φθινοπώρου για δέκα ασυνήθιστα επιτεύγματα στην επιστημονική έρευνα, επιβραβεύοντας ανακαλύψεις απρόσμενες, χιουμοριστικές, περιττές, γελοίες – και κάποιες φορές σοβαρές. Σύμφωνα με το σκεπτικό των βραβείων, στόχος είναι να «τιμήσουν τα επιτεύγματα που πρώτα κάνουν τους ανθρώπους να γελούν, και στη συνέχεια τους κάνουν να σκεφτούν».
Τα βραβεία είναι μερικές φορές καλυμμένη κριτική (ή ήπια σάτιρα), αλλά χρησιμοποιούνται επίσης για να επισημάνουν ότι ακόμη και οι πιο παράλογες στο άκουσμα οδοί της έρευνας μπορούν να επιφέρουν χρήσιμη γνώση. Διοργανώνονται από το επιστημονικό χιουμοριστικό περιοδικό Annals of Improbable Research (AIR – Χρονικά της Απίθανης Έρευνας) και παρουσιάζονται από μια ομάδα που περιλαμβάνει Νομπελίστες σε μια τελετή στο Θέατρο Σάντερς του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Τα πρώτα Ιγκ Νόμπελ δημιουργήθηκαν το 1991 από τον Μαρκ Άμπραχαμς, συντάκτη και συνιδρυτή του AIR, και τελετάρχη σε όλες τις επόμενες τελετές απονομής βραβείων. Εκείνη την εποχή τα βραβεία απονέμονταν σε ανακαλύψεις «που δεν μπορούν, ή δεν πρέπει να αναπαραχθούν».
ν
Το «Νόμπελ» Φυσικής το πήρε ο Γάλλος Marc-Antoine Fardin, για τη χρήση της δυναμικής ρευστών για να διερευνήσει το ερώτημα: “Μπορεί μια γάτα να είναι τόσο στερεό όσο και υγρό;” Image: Supplied
ν
Κάθε χρονιά ο συναγωνισμός είναι μεγάλος και οι κριτές δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο να επιλέξουν την πιο τρελή ανάμεσα στις τρελές εφευρέσεις. Η διαδικασία της απονομής είναι γεμάτη χιούμορ, ένταση και απρόοπτα, καθώς οι εφευρέτες καλούνται να δείξουν επί σκηνής τις επινοήσεις τους.
Να σημειωθεί ότι για να πάρει κάποιος το Ιγκ Νόμπελ θα πρέπει να έχει κάνει έρευνες και πειράματα, να έχει συντάξει πλήρη μελέτη των αποτελεσμάτων και να την έχει δημοσιεύσει σε κάποιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό.
ν
Το «Νόμπελ» Νόησης το μοιράστηκαν οι Ιταλοί Matteo Martini, Ilaria Bufalari, Maria Antonietta Stazi και Salvatore Maria Aglioti, επειδή απέδειξαν ότι τα μονοζυγωτικά δίδυμα δεν ξεχωρίζουν οπτικά το ένα το άλλο. Image: Supplied
ν
Τα φετινά βραβεία, που απονεμήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου, δόθηκαν σε ερευνητές που ανακάλυψαν επί παραδείγματι ότι:
• Οι γέροι έχουν μεγάλα αυτιά επειδή αυτά μεγαλώνουν περίπου κατά δύο χιλιοστά ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 30 ετών, (λόγω της βαρύτητας που τα τεντώνει).
• Οι γάτες μπορούν να θεωρηθούν ότι είναι εν μέρει υγρό, επειδή έχουν μοναδική ικανότητα να παίρνουν το σχήμα του δοχείου που θα της βάλεις.
• Οι ζωντανοί κροκόδειλοι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις αποφάσεις των παικτών στα τυχερά παιγνίδια (αν δεις κάποιον μπροστά σου, επηρεάζεσαι έντονα, και όταν μετά πας να παίξεις στο καζίνο δεν θα είσαι ήρεμος…) Αυτή η τελευταία έρευνα κέρδισε επάξια το «Νόμπελ» Οικονομίας!
ν
Το «Νόμπελ» Οικονομίας το πήραν οι Matthew Rockloff και Nancy Greer από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ για τα πειράματά τους σχετικά με το πώς η επαφή με έναν ζωντανό κροκόδειλο επηρεάζει την προθυμία ενός ατόμου να παίξει. Η μελέτη τους είχε τίτλο: “Ποτέ μην χαμογελάς σε ένα κροκόδειλο: Το ποντάρισμα στις ηλεκτρονικές μηχανές τυχερών παιχνιδιών εντείνεται από την επαγόμενη από το ερπετό νευρική διέγερση”. Image: Supplied
ν
Ακόμη, βραβεύθηκε μια μελέτη πάνω στο εύλογο ερώτημα: «γιατί μερικοί άνθρωποι σιχαίνονται το τυρί;» Γάλλοι νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά ότι υπάρχουν στον εγκέφαλο νευρωνικά κυκλώματα, στα οποία οφείλεται το μίσος για το τυρί.
Οι Ιταλοί επιστήμονες Matteo Martini, Ilaria Bufalari, Maria Antonietta Stazi και Salvatore Maria Aglioti, τιμήθηκαν με το «Νόμπελ» Νόησης επειδή ανακάλυψαν ότι μερικοί δίδυμοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους εαυτούς τους στις φωτογραφίες. Η μελέτη τους είχε τίτλο: “Είμαι εγώ ή το δίδυμό μου; Η έλλειψη αναγνώρισης της ταυτότητας του προσώπου αποτελεί πλεονέκτημα για τα μονοζυγωτικά δίδυμα”. (PLoS ONE, vol. 10, no. 4, 2015).
Βραβεύθηκε επίσης η ανακάλυψη ενός εντόμου σε σπήλαιο της Βραζιλίας, που διαθέτει θηλυκό πέος και αρσενικό κόλπο.
Κάθε νικητής στις δέκα επιστημονικές κατηγορίες των βραβείων, τα οποία απονέμονται από κανονικούς νομπελίστες, έλαβε ένα κεφάλι κούκλας με ένα μεγάλο ερωτηματικό πάνω του, καθώς και δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε (σε ένα μοναδικό χαρτονόμισμα αξίας περίπου τεσσάρων σεντς ΗΠΑ).
Και του χρόνου με νέες πρωτότυπες ανακαλύψεις!