Αναιμικές επενδύσεις, αναιμική οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Youmagazine Newsroom
Καμπανάκι κρούει η EBRD για την Ελλάδα λόγω των αναιμικών επενδύσεων, αλλά και τη συνεχή αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης διατήρησε μεν αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη φέτος και το 2018, όμως τόνισε πως τα στοιχεία από τις επενδύσεις υποδεικνύουν συνεχή αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων.
Την προειδοποίηση ότι η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους σε βάθος χρόνου λόγω του χαμηλού επιπέδου εισερχόμενων επενδύσεων απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), παρά το γεγονός ότι διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της χώρας μας την τρέχουσα διετία.
Στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της, η EBRD προβλέπει σταθερά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% φέτος και κατά 2,2% το επόμενο έτος, με την Τράπεζα να σημειώνει πως η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία έχει τονωθεί από την πρόοδο στην υλοποίηση του Μνημονίου και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στις αρχές του καλοκαιριού.
Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η ανάπτυξη βασίστηκε πρωτίστως στην ενίσχυση της μεταποίησης και του εμπορίου, ενώ το δεύτερο μισό του έτους αναμένεται να στηριχθεί σε «μια ακόμα χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό».
ν
Σοβαροί κίνδυνοι
Ωστόσο, παρά τα θετικά μηνύματα, η EBRD επισημαίνει ότι ελλοχεύουν «σοβαροί κίνδυνοι» για την οικονομία, υποστηρίζοντας ότι οι νέες επενδύσεις παραμένουν σαφώς κάτω από το ύψος του ρυθμού απόσβεσης των παλαιότερων, στοιχείο που υποδεικνύει συνεχή αποδυνάμωση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων εξαιτίας της υψηλής φορολόγησης.
Επιπλέον, τονίζει η Τράπεζα, η χώρα μας έχει ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας την επόμενη τριετία, που περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις, ενώ ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
Οι αιτίες για τις αναιμικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι:
α) Η χρονοβόρα και δαιδαλώδης γραφειοκρατία
β) Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων
γ) Το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και η έλλειψη επαρκούς τεχνογνωσίας
Οι αμετάβλητες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας ήλθαν τη στιγμή που η Τράπεζα αναθεώρησε προς το καλύτερο τους υπολογισμούς της για την πορεία της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια ένδειξη ότι η χώρα μας δεν ωφελείται ιδιαίτερα από την οικονομική ενίσχυση της περιοχής, η οποία περιλαμβάνει τις περισσότερες βαλκανικές χώρες και την Κύπρο.
Από αυτή τη σκοπιά, οι προβλέψεις της EBRD θυμίζουν τις νεότερες εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που τον Οκτώβριο προειδοποίησε πως η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας θα αποδυναμωθεί σε βάθος πενταετίας, τη στιγμή μάλιστα που η παγκόσμια οικονομία καταγράφει την υψηλότερη ανάπτυξη από το 2010.
Η EBRD, που εδρεύει στο Λονδίνο, είναι από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές τράπεζες στον κόσμο και ειδικεύεται στην τόνωση του ιδιωτικού τομέα. Την τελευταία διετία έχει υποστηρίξει περισσότερα από 20 επενδυτικά σχέδια ή προγράμματα στην Ελλάδα, όλα του ιδιωτικού τομέα, διαθέτοντας περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.