Οι ερευνητές χαιρετίζουν την ανακάλυψη ενός βραχώδους σχηματισμού στον Άρη, παρόμοιου με αυτόν της Σφίγγας στην Αίγυπτο.
Οι κυνηγοί εξωγήινης ζωής πιστεύουν ότι βρήκαν τα ερείπια (δεξιά) ενός αρχαίου πολιτισμού στον κόκκινο πλανήτη από κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα γλυπτό μνημείο παρόμοιο με αυτό της Σφίγγας της Αιγύπτου (αριστερά). Πηγή: Youtube ν
Η ΜΕΓΑΛΗ Σφίγγα της Γκίζας, το αρχαιότερο άγαλμα μνημειακού τύπου που σώζεται, απεικονίζει ένα πλάσμα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου σε καθήμενη στάση. Το άγαλμα βρίσκεται στο οροπέδιο της Γκίζας στην Αίγυπτο και οι κατασκευαστές του εκμεταλλεύτηκαν κάποιον υπάρχοντα βραχώδη σχηματισμό για να το διαμορφώσουν.
Είναι επίσης το μεγαλύτερο μονολιθικό άγαλμα στον κόσμο, με μήκος 73,5 μέτρα, πλάτος 6 και ύψος 20.22 μέτρα. θεωρείται ότι κτίστηκε από τους αρχαίους Αιγύπτιους του Παλαιού Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του φαραώ Χεφρήνου (2558 – 2532 π.Χ.).
Συνηθισμένοι στα γήινα μέτρα είναι δύσκολο να εξοικειωθούμε με την αρειανή τοπιογραφία και να υπολογίσουμε με σαφήνεια έναν σχηματισμό στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, που έχει περίπου το 53% του μεγέθους της Γης. Παρ’ όλα αυτά, αν και έχει το μισό σχεδόν μέγεθος του πλανήτη μας, ο Άρης έχει το πιο ψηλό βουνό του ηλιακού συστήματος. Πρόκειται για το όρος Όλυμπος που έχει ύψος 26 χιλιόμετρα, είναι δηλαδή τρεις φορές πιο ψηλό από το Έβερεστ!
Σε αυτόν τον πλανήτη, όπου το ιλιγγιωδώς μεγάλο συγκρούεται με το απείρως μικρό, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν βραχώδη σχηματισμό που θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο μιας Σφίγγας.
ν
ν
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μέρος αυτό του κόκκινου πλανήτη θα μπορούσε να είναι απομεινάρι μιας περιτειχισμένης πόλης ενός αρχαίου πολιτισμού.
Η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο βραχώδης σχηματισμός ονομάζεται Aeolis Mons (Αιολικά Βουνά) και αποτελεί την κύρια προεξοχή στο κέντρο του κρατήρα Γκέιλ, όπου εκτελεί έρευνες το ρομποτικό όχημα της NASA “Curiosity”. Η φωτογραφία που εξετάστηκε από τους ερευνητές συνετέθη από 13 διαφορετικές λήψεις που έγιναν σε διαφορετικές μέρες. ν
Το μέρος στην επιφάνεια του Άρη, όπου εντοπίστηκε το υποτιθέμενο αρχαίο μνημείο. Πηγή: Youtube ν
Το μισοθαμμένο κεφάλι της αρειανής “Σφίγγας” με την φαραωνική καλύπτρα και το πρόσωπο να κοιτάζει προς τον ουρανό. Πηγή: Youtube ν
Το βίντεο που αναρτήθηκε στο Youtube έχει τον (επιτυχημένο) τίτλο “Ο ΦΑΡΑΩ ΤΟΥ ΑΡΗ”, καθώς το πρόσωπο του αρειανού “μνημείου” φαίνεται να φέρει καλύπτρα μορφής διπλής τιάρας, όπως οι φαραώ της Αιγύπτου, αλλά και η Σφίγγα.
Το ρομποτικό όχημα Curiosity, το οποίο εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ στον Άρη, ως μέρος της αποστολής της NASA “Mars Science Laboratory mission”, εκτοξεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2011 από το ακρωτήριο Κανάβεραλ και προσαρειώθηκε στην περιοχή Aeolis Palus (Τέλματα του Αιόλου) στον κρατήρα Γκέιλ, στις 6 Αυγούστου 2012. Έκτοτε εξερευνά τον κρατήρα Γκέιλ που αν και είναι μικρός είναι γεμάτος μυστήρια που οι επιστήμονες της Γης προσπαθούν να εξηγήσουν.