Ποδαρικό με Πανσέληνο μας κάνει το 2018, αφού η πρώτη από τις δύο Πανσελήνους του Ιανουαρίου γίνεται ξημερώματα Δευτέρας προς Τρίτη.
ν
Η ΠΡΩΤΗ από τις δύο Μεγάλες Πανσελήνους του Ιανουαρίου 2018 πέφτει το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου 2018 για το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού ημισφαιρίου της Γης (Βόρεια και Νότια Αμερική) και ξημερώματα της 1ης προς 2α Ιανουαρίου για το ανατολικό ημισφαίριο (Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία).
Για την Ελλάδα, η Πανσέληνος κορυφώνεται στις 4:24 τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου.
Η Πανσέληνος αυτή θα είναι η μεγαλύτερη της νέας χρονιάς (Υπερπανσέληνος ή Υπερσελήνη), καθώς 4,5 ώρες πριν, περίπου στις 11:00 το βράδυ της 1ης Ιανουαρίου, το φεγγάρι θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του με τη Γη (περίπου στα 356.600 χιλιόμετρα).
Κάτι ανάλογο θα συμβεί μόνο άλλη μια φορά μέσα στο 2018, στις 31 Ιανουαρίου, στις 15:28, ενώ όπως θα θυμάστε είχε προηγηθεί η Μεγάλη Πανσέληνος της 3ης Δεκεμβρίου 2017.
Η Σελήνη ακολουθεί μια ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Έτσι, τόσο το κοντινότερο σημείο της (περίγειο), όσο και το πιο μακρινό (απόγειο), εμφανίζουν αυξομειώσεις από μήνα σε μήνα.
Μεγάλη Σελήνη ονομάζεται η φάση κατά την οποία το ολόγιομο φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.
Από τις 13 Πανσελήνους του 2018 και τα 14 περίγεια, η Πανσέληνος στις 1-2 Ιανουαρίου θα είναι η πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης με τη Γη.
Η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια Μεγάλη Πανσέληνο είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι προβάλλει λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.
Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου.
Η επόμενη φορά που η Σελήνη θα έλθει ακόμη πιο κοντά στη Γη, θα είναι στις 25 Νοεμβρίου 2034.