Αυστρία: σε στρατόπεδα οι πρόσφυγες με απαγόρευση βραδινής εξόδου

Κατηγορία Ευρώπη

ΕΥΡΩΠΗ

Youmagazine Newsroom

 

Εγκατάσταση των προσφύγων σε στρατώνες και απαγόρευση βραδινής εξόδου πρότεινε ο νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Σε στρατόπεδα θα κλειστούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Αυστρία, για να αποφευχθούν φαινόμενα σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Photo: CNN. Πηγή: Supplied
ν
ΝΑ ΓΙΝΕΙ εγκατάσταση προσφύγων σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να απαγορευτεί η βραδινή έξοδος στους αιτούντες άσυλο, πρότεινε σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή Τηλεόραση, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο βρίσκεται, από τις 18 Δεκεμβρίου 2017, στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού μαζί με το Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εκπομπή “Σήμερα”, με την ευκαιρία της νέας χρονιάς, ο Στράχε τόνισε πως «το δικό μου μοντέλο είναι να περάσουμε από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε μια κρατική μέριμνα, όπου θα ήταν επίσης σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν κάποιοι άδειοι στρατώνες για την εγκατάσταση των προσφύγων».
Ταυτόχρονα πρότεινε να επιβληθεί ένα είδος απαγόρευσης βραδινής εξόδου στους αιτούντες άσυλο, σημειώνοντας πως έχει συζητηθεί ήδη στο παρελθόν, να υποχρεούνται οι αιτούντες άσυλο να επιστρέφουν το βράδυ στους στρατώνες μετά από μια συγκεκριμένη ώρα, καθώς, κατά την άποψή του, “χρειάζεται να υπάρχει τάξη, ενόσω είναι ανοικτή η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου».
Όπως είπε, ο ίδιος δεν συμμερίζεται την πρόταση του ανώτερου στελέχους του κόμματός του και αντιδημάρχου στη Βιέννη, Γιόχαν Γκουντένους, για τη δημιουργία καταυλισμών για τους πρόσφυγες και μετανάστες εκτός των ορίων της πόλης, σημειώνοντας πως πιστεύει ότι ο Γκουντένους χρησιμοποίησε λάθος έκφραση.
Σημειώνεται, πως στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων προβλέπεται ότι πρόσφυγες δεν θα επιτρέπεται πλέον να ζουν σε ιδιωτικά καταλύματα αλλά σε καταυλισμούς.
Στη νέα αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία, μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, ορκίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου, από τα δεκαέξι μέλη της, τα εννέα (ο καγκελάριος Κουρτς, επτά υπουργοί και μια υφυπουργός) προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα, και επτά (ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, πέντε υπουργοί και ένας υφυπουργός) από το Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο μάλιστα ηγείται των νευραλγικών υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και ‘Άμυνας.
ν
Ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς (κέντρο) περιστοιχιζόμενος από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν (δεξιά) και τον αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Photo: AP / Ronald Zak. Πηγή: Supplied
ν

Die Welt: έντονες αντιδράσεις στην πρόταση Στράχε

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στην Αυστρία η πρόταση του αντικαγκελάριου της χώρας και ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας (FPO) Χανς Κρίστιαν Στράχε, οι πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε στρατώνες που δεν χρησιμοποιούνται και να τους απαγορευτεί η βραδινή έξοδος.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, o σοσιαλδημοκράτης Σύμβουλος Ενσωμάτωσης, Γιούργκεν Τσερνοχόρτσκι, τόνισε πως «είναι απίστευτο να θέλει κάποιος απλά να κλειδώσει μέσα τους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους», ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ταμείου Κοινωνικής Ευημερίας της Βιέννης, Πέτερ Χάκερ, δήλωσε «έκπληκτος με αυτές τις δηλώσεις, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι παιδιά».
Η Die Welt χαρακτηρίζει την πρόταση Στράχε «θεαματική» και αναφέρει ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, που ανήκει επίσης στο ακροδεξιό FPO, υποστήριξε την πρόταση Στράχε, κάνοντας λόγο για παραμονή των αιτούντων άσυλο προσφύγων σε στρατώνες για έξι μήνες, όσο θα εκδικάζεται η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου.
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει επίσης, ότι δεν είναι σαφές τι πιστεύει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς γι’ αυτά τα σχέδια, καθώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εξετάσει κατά πόσο τα σχέδια αυτά είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ενώ ήδη στις Βρυξέλλες επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός.
Με δεδομένη την άρνηση των χωρών του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) να δεχτούν έστω και έναν μετανάστη, τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζονται, καθώς οι χώρες αυτές αντιδρούν στην ισλαμοποίηση της Ευρώπης.
Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες στην Αυστρία θα πρέπει να παραδώσουν τα κινητά τηλέφωνα και τα χρήματά τους στο πλαίσιο αίτησης ασύλου, όπως ανακοίνωσε ο νέος συντηρητικός και ακροδεξιός συνασπισμός της Αυστρίας.

 


Translate this post