Ξεπουλάνε τα πάντα, ακόμη και τις περιοχές Natura
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Posted by Youmagazine Staff
Θυσία στον βωμό της «ανάπτυξης» γίνονται όλες οι παράκτιες περιοχές της χώρας, που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000.
Η λίμνη Βόλβη αποτελεί μαζί με τη γειτονική λίμνη Κορώνεια περιοχή Natura 2000, υγρότοπο διεθνούς σημασίας και εθνικό πάρκο. Πηγή: Wikimedia Commons
v
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ έχουν ξεπουλήσει, παραχωρώντας τα στο περίφημο «Υπερταμείο» για να παραδοθούν στα χέρια των ξένων:
-
71.500 μικρά και μεγάλα ακίνητα του δημοσίου
-
632 δασικές εκτάσεις
-
597 νησιά
-
538 αρχαιολογικούς χώρους
-
209 χωριά και
-
110 από τις καλύτερες παραλίες
Και η καταστροφή της χώρας ολοκληρώνεται με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία παραχωρούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος προς εκμετάλλευση σε κερδοσκόπους οι αιγιαλοί και οι παραλίες του συνόλου των περιοχών που τελούν υπό καθεστώς ειδικής προστασίας (δίκτυο Natura 2000), και εφόσον η ανωτέρω απόφαση δεν είχε δημοσιευτεί ακόμα στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου, οι παράκτιες περιοχές της χώρας, που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο Natura 2000, κινδυνεύουν με σημαντική υποβάθμιση ή και καταστροφή.
Ανάμεσα σε αυτές είναι υδροβιότοποι, προστατευόμενες περιοχές όπως αυτές της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας, και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία, η συλλήβδην παραχώρηση του αιγιαλού έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινόχρηστο χαρακτήρα του παράκτιου οικοσυστήματος ως δημόσιου αγαθού και δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο αλλοίωσης των παραλιών, λόγω της υπερεκμετάλλευσης, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή ο «πολλαπλών θεμάτων» νόμος 4384/2016.
v
Αγνοώντας το Συμβούλιο της Επικρατείας
Με το άρθρο 56 παρατάθηκε η ισχύς της Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Περί παραχώρησης απλής χρήσης τμημάτων αιγιαλού και παραλίας» για ακόμα μια χρονιά, αγνοώντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
v
Τροπικοί παράδεισοι, όπως αυτή η παραλία στην Ελαφόνησο με τα γαλαζοπράσινα νερά και τη λευκή αμμουδιά, θυσιάζονται για χάρη της συγκέντρωσης χρημάτων από το κράτος. Photo: Κατερίνα Ελεωνόρα Ρασσιά. Πηγή: Supplied
v
Με αφορμή την απόφαση αυτή, που αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα, 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, η Greenpeace, η WWF, ο Αρχελών, ο Αρκτούρος, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, το δίκτυο Μεσόγειος SOS και η MoM, απέστειλαν έγγραφο αίτημα, προς τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη, με το οποίο ζητούν την άμεση ανάκληση της σχετικής απόφασης του Υπουργού και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας.
Όπως καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «δυστυχώς, με αυτή την εκ προτέρων αθρόα έγκριση παραχωρήσεων χρήσης αιγιαλού και παραλίας, που σχεδιάζουν οι Δήμοι, για την τρέχουσα θερινή περίοδο στις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας, καταργείται η δυνατότητα αλλά και η υποχρέωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για άσκηση προληπτικής εποπτείας και ελέγχου των πράξεων των Ο.Τ.Α.
Η άσκηση ελέγχου εκ μέρους του ΥΠΕΝ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να αποφεύγονται αφενός υπεράριθμες παραχωρήσεις από πλευράς των Δήμων, με κύριο σκοπό την αποκόμιση μεγαλύτερων εσόδων, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και το σύνολο του αιγιαλού, αναιρώντας έτσι στην πράξη τον χαρακτήρα του ως δημόσιου αγαθού και αφετέρου δραστηριότητες, οι οποίες έχει εμπεριστατωμένα διαπιστωθεί ότι επιφέρουν αλλοίωση στα ευπαθή και προστατευόμενα οικοσυστήματα και σημαντική παρενόχληση στα προστατευόμενα είδη».
v
Παραβίαση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών
Οι αυθαίρετες και πέρα από κάθε λογική αποφάσεις της κυβέρνησης παραβιάζουν τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, πράγμα που σημαίνει πως ό,τι εισπράξει η χώρα από αυτή την υπερεκμετάλλευση θα το πληρώσει σε πρόστιμα στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Και κανείς δεν θα κερδίσει τίποτα και θα έχουν καταστραφεί οι παραχωρούμενες περιοχές.
Όπως σημειώνουν τέλος οι οργανώσεις, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει κατά της Ελλάδας προδικαστική διαδικασία για παράβαση των άρθρων 4 και 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, λόγω της ελλιπούς προστασίας και πλημμελούς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 (αριθμός υπόθεσης 2014/2260)».
Κατά συνέπεια, προειδοποιούν, πως «είναι βέβαιο, ότι η συγκεκριμένη απόφαση σας θα αποτελέσει επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος της χώρας μας. Οι συνυπογράφουσες περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτή η “εν λευκώ” παραχώρηση των προστατευόμενων παράκτιων ευπαθών οικοσυστημάτων της χώρας στους Ο.Τ.Α. θα επιφέρει σημαντική υποβάθμιση τους, καθώς δεν είναι δυνατός κανένας έλεγχος για το πόσες παραχωρήσεις θα γίνουν, σε ποια σημεία και τι είδους θα είναι αυτές”.
Κατόπιν των ανωτέρω και στην περίπτωση, που ο υπουργός έχει δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, οι οργανώσεις αιτούνται «την άμεση ανάκληση της και την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση των παράκτιων ευαίσθητων οικοσυστημάτων της χώρας μας».
Κράτα το