Ο ερασιτέχνης μηχανικός Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ εκπλήσσει πετώντας στον αέρα ενώπιον χιλιάδων θεατών στο Farnborough International Airshow.
ν
ΤΡΕΙΣ ημέρες μετά την διαφήμιση του ιπτάμενου κοστουμιού αξίας 380.000 ευρώ από την βρετανική αλυσίδα καταστημάτων Selfridges, ο ερασιτέχνης μηχανικός Ρίτσαρντ Μπράουνινγκ πήγε το Σάββατο 21 Ιουλίου στο Χαμσάιρ για να επιδείξει τη δημιουργία του ενώπιον χιλιάδων θεατών στο διετές Farnborough International Airshow.
«Είναι μια δαπανηρή και ενεργοβόρος διαδικασία να αιωρείται ένας άνθρωπος στον αέρα με πολύ μικρό εξοπλισμό. Καταναλώνει πολλά καύσιμα και κάνει θόρυβο», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Gravity Industries Browning.
«Έτσι, εκτός από ορισμένες εξειδικευμένες εφαρμογές, για στρατιωτικούς σκοπούς ή για έρευνα και διάσωση, η συσκευή είναι κυρίως για να εμπνεύσει τους ανθρώπους και να τους δώσει τη δυνατότητα να έχουν μια εμπειρία σχεδόν ονειρική, να τους κάνει να αισθανθούν όπως ένας υπερήρωας».
Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, η εταιρεία Browning που εδρεύει στο Σόλσμπερι της κομητείας Γουίλτσιρ, ανακοίνωσε πως είχε συνάψει αποκλειστική συμφωνία πώλησης εξατομικευμένων κοστουμιών Gravity Jet με το κατάστημα Selfridges της Oxford Street στο Λονδίνο.
Ωστόσο, είναι φανερό πως το Gravity Jet απευθύνεται σε λίγους τολμηρούς. Διατίθενται προς πώληση μόνο εννέα κοστούμια, και έως τώρα έχουν ενδιαφερθεί τρεις πελάτες που θέλησαν να κρατήσουν την ταυτότητά τους μυστική. ν
ν
Το Gravity Jet ζυγίζει 27 κιλά και έχει δυνατότητα πτήσης σε υψόμετρο έως 12.000 πόδια (3.658 μέτρα) για τουλάχιστον τρία έως τέσσερα λεπτά. Είναι συναρμολογούμενο και αποτελείται από πέντε κινητήρες κηροζίνης που είναι στερεωμένοι στους βραχίονες και το οπίσθιο μέρος του εξωσκελετού από ανθρακονήματα. Απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα και μπορεί να μεταφέρει βάρος 144 κιλών. Ελίσσεται στον αέρα χρησιμοποιώντας κίνηση του σώματος και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 51,5 χλμ./ώρα..
«Είναι ιδανικό για έναν πατέρα που θέλει να πάρει το παιδί από το σχολείο για να το πάει σπίτι», λέει με χιούμορ ο 39χρονος Μπράουνινγκ, που σχεδιάζει να γυρίσει όλο τον κόσμο κάνοντας επιδείξεις.
ν
ν
Από τον Τζέιμς Μποντ στη ζωή μας
Το Gravity Jet είναι σαν να έχει βγει από ταινία του Τζέιμς Μποντ. Είναι γεγονός πως πολλές από τις ταινίες του θρυλικού πράκτορα 007 αποτέλεσαν πηγή αστείρευτων εμπνεύσεων. Τις περισσότερες φορές αυτές κινούνταν στη σφαίρα της φαντασίας ή του χιούμορ, συχνά όμως είχαν τις ρίζες τους σε τεχνολογικά επιτεύγματα που τη στιγμή εκείνη μόλις άρχιζαν να αναπτύσσονται στα εργαστήρια ή ετοιμάζονταν να βγουν στην αγορά.
Απολύτως φανταστικές ή με ρίζες στην εκάστοτε επιστημονική πραγματικότητα, πολλές από τις άλλοτε απίστευτες τεχνολογικές καινοτομίες του Τζέιμς Μποντ μπήκαν στη ζωή μας – άλλες πιο γρήγορα, άλλες πιο αργά και άλλες με τρόπους που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. ν
ν
Στην αρχή της ταινίας «Επιχείρηση Κεραυνός» (Thunderball, 1965) ο Σον Κόνερι σκοτώνει τον Ζακ Μπουατιέ, δολοφόνο της Spectre, και καθώς οι «κακοί» τον καταδιώκουν, φοράει μια φορητή συσκευή πτήσης για να περάσει πάνω από τα τείχη του πύργου και να φθάσει σώος και αβλαβής στην Aston Martin του κάνοντας, καθώς βάζει το jetpack στο πορτ μπαγκάζ, το σχόλιο: «Αυτό δεν θα έπρεπε να λείπει από κανέναν καλοντυμένο άντρα». ν
ν
Το hi-tech «ιπτάμενο κοστούμι» στο οποίο αναφερόταν ο 007 είχε μόλις βγει από τις τελευταίες εργαστηριακές δοκιμές και αποτελούσε ένα από τα κατ’ εξοχήν συνδεδεμένα με τον Τζέιμς Μποντ gadgets.
Επρόκειτο για το πυραυλοκίνητο Bell Textron Rocket Belt το οποίο αναπτύχθηκε από την Bell Aerosystems για τον αμερικανικό Στρατό το 1961. Οι μέγιστες αποδόσεις του στην εποχή των γυρισμάτων περιορίζονταν στα περίπου 4 λεπτά πτήσης σε ύψος 10 μ. και απόσταση 180 μ. – επιδόσεις απογοητευτικές για τον Στρατό αλλά άκρως θεαματικές για μια ταινία. ν
ν
Οι προσωπικές συσκευές πτήσης έχουν έκτοτε σημειώσει αλματώδη πρόοδο, σήμερα όμως εξακολουθούν να λείπουν από τη συντριπτική πλειονότητα των καλοντυμένων αντρών.
Προς το παρόν η χρήση των jetpacks περιορίζεται σε έναν εξαιρετικά στενό κύκλο που περιλαμβάνει τους αστροναύτες της NASA και τους λίγους φανατικούς λάτρεις τους, όπως ο Ελβετός πρώην πιλότος Υβ Ροσί –ο αυτοαποκαλούμενος «Jetman» – ο οποίος έχει κάνει εντυπωσιακές επιδείξεις με μια δικής του επινόησης συσκευή, ή ο Αυστραλός επιχειρηματίας Ντέιβιντ Μέιμαν, ο οποίος, επίσης με δική του συσκευή, πέταξε το 2015 γύρω από το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη. ν
ν
Τα πράγματα ωστόσο ενδέχεται να αλλάξουν τώρα με το Gravity Jet της εταιρείας Browning. Είναι το πρώτο που παράγεται μαζικά και μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή, καθώς η διάρκεια πτήσης μπορεί να μεγαλώσει σε χαμηλό ύψος, ενώ με δυνατότητα μεταφοράς φορτίου μέχρι και 144 κιλών μπορεί να δώσει «φτερά» σε διασώστες, αστυνομικούς και νοσηλευτικό προσωπικό σε περιπτώσεις ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών. ν