Ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας στη Σίκινο
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Youmagazine Newsroom
Ο ασύλητος τάφος επιφανούς γυναίκας ήλθε στο φως κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής Σικίνου.
Ένα καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας, που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό. Φωτογραφίες: ΥΠΠΟ
ν
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ σκαπάνη έφερε στο φως ασύλητο τάφο επιφανούς γυναίκας κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής Σικίνου.
Ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τοποθετηθεί σε τυφλό σημείο των υπογείων του μνημείου, ώστε να διαφύγει της σύλησης και των τυμβωρύχων.
Ο ασύλητος τάφος ανήκε σε επιφανή γυναίκα της κοινωνίας της Σικίνου που ονομαζόταν Νεικώ και έζησε μεταξύ 2ου και 3ου αι. μ.Χ.
ν
ν
Τουλάχιστον αυτά προδίδουν ο πλούσια κτερισμένος τάφος της, το εντυπωσιακό μαυσωλείο που ανεγέρθηκε για να τον στεγάσει, καθώς και το άγνωστο, έως πρόσφατα, ταφικό επίγραμμα που βρέθηκε χαραγμένο πάνω σε πέτρα στον τοίχο του μνημείου, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το γυναικείο όνομα «Νεικώ».
Ο πλούτος των κοσμημάτων που φορούσε η γυναίκα φανερώνει ότι ήταν επιφανές πρόσωπο της κοινωνίας της Σικίνου.
Μάλιστα, από τον τάφο περισυλλέγησαν χρυσά περικάρπια, δακτυλίδια, περιδέραιο, μια πόρπη με ανάγλυφο καμέο, μαζί με γυάλινα και μεταλλικά αγγεία, άλλα μικροευρήματα, καθώς και οργανικά σπαράγματα της ενδυμασίας της νεκρής.
ν
ν
«Είναι μια ταφή εκτός κλίμακας, δηλαδή πολύ πλούσια γι’ αυτό το νησί», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της ΕΦΑ Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, για το αναπάντεχο εύρημα του τάφου, που βρέθηκε ασύλητος, καθώς ήταν πολύ καλά κρυμμένος.
«Είναι εντυπωσιακό ότι την είχαν κρύψει όχι στις κανονικές κρύπτες που βρίσκονταν στο υπόγειο του μνημείου, αλλά στο διπλό τοίχωμα που είχαν φτιάξει σε σημείο του κτιρίου, ανάμεσα σε δύο τοίχους, ακριβώς για να μην την βρουν», τονίζει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το κτίριο, καλοδιατηρημένο ναόμορφο μαυσωλείο της όψιμης αρχαιότητας που αργότερα μετατράπηκε σε τρουλλαίο βυζαντινό ναό, αποτελεί ένα εντυπωσιακό παλίμψηστο αρχαιότητας και μεσαίωνα, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής Σικίνου υλοποιείται με πιστώσεις του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προϋπολογισμού 750.000 ευρώ.
ν