Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει τον πραγματικό αριθμό των νεκρών, αλλοιώνοντας τα στοιχεία, σε μια προσπάθεια αποφυγής της λαϊκής οργής.
Πνιγμένοι στους καπνούς, οι άνθρωποι μπήκαν μέσα στη θάλασσα για να μην καούν ζωντανοί, καθώς δεν υπήρχε βοήθεια και συνδρομή από πουθενά. Όλες οι υπηρεσίες της περίφημης Πολιτικής Προστασίας ήταν εξαφανισμένες. Image: Supplied
ν
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ στελέχη είναι από το πρωί σε συνεχή επικοινωνία με τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και sites, τάζοντας υποσχέσεις και οικονομικά ανταλλάγματα ώστε να αποκρυβεί ο πραγματικός αριθμός των νεκρών, που προσεγγίζει τους 100, και να μην φανεί ότι ξεπερνούν τους 50.
Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην ξεπεράσουν οι νεκροί τον αριθμό των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία το 2007, που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε είχαν καεί 63 άνθρωποι.
Ήδη όμως οι αγνούμενοι υπερβαίνουν τους 100, από τους οποίους πάνω από 20 είναι παιδιά. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.
Άγνωστος θα μείνει ο αριθμός των αλλοδαπών που κάηκαν στην πυρκαγιά, αφού κανείς δεν θα τους αναζητήσει, λες και αυτοί δεν είναι άνθρωποι.
Μόλις τελειώσει το παζάρι, και παρά το γεγονός ότι η ανίκανη κυβέρνηση ευθύνεται σε μαγάλο βαθμό με τις παραλήψεις της για τον φρικτό θάνατο ενηλίκων και παιδιών, ο Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό για να υποστηρίξει ότι τις φωτιές τις έβαλαν όσοι… αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών, για να ρίξουν την κυβέρνησή του!
Ό,τι και να πει, όμως, ο ανεπαρκής και κακορίζικος πρωθυπουργός (θυμηθείτε τους πνιγμούς στη Μάνδρα) δεν μπορεί να αποκρύψει την απουσία σχεδίου έκτακτης ανάγκης, την ανυπαρξία ενημέρωσης των κατοίκων, την έλλειψη νερού, τον αιφνιδιασμό του κρατικού μηχανισμού που αντέδρασε 9 ώρες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς!
Αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά εν ενεργεία και πρώην αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, οι οποίοι θεωρούν υπεύθυνη την κυβέρνηση για την τραγωδία στο Μάτι, ενώ κρατούν αποστάσεις από τις αναφορές κυβερνητικών αξιωματούχων περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών και αποσταθεροποίησης. ν
Βλέποντας τα εγκαταλειμμένα αυτοκίνητα, που ήταν προσεκτικά παρκαρισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, οι διασώστες του Ερυθρού Σταυρού υποψιάστηκαν ότι κάτι φρικτό είχε συμβεί. Σε λίγο, βρήκαν σε διπλανό οικόπεδο 26 πτώματα, ζευγάρια σφιχταγκαλιασμένα, γονείς που κρατούσαν παιδιά, προσπαθώντας να βοηθήσει ο ένας τον άλλον εκείνες τις ύστατες στιγμές, προσπαθώντας να πάρει θάρρος, μέχρι που τους βρήκε ο θάνατος.
Η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες στην Καλλιτεχνούπολη χαρακτηρίζεται «μεγα-πυρκαγιά» καθώς ξέσπασε σε πευκοδάσος και ενώ στο σημείο έπνεαν ιδιαίτερα ισχυροί άνεμοι. Το αποτέλεσμα ήταν σύντομα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και σε διάστημα δύο ωρών οι φλόγες να φτάσουν στη θάλασσα.
Η φωτιά ξεκίνησε το μεσημέρι. Στις 18:00 το απόγευμα είχε καεί ολοσχερώς το Μάτι. Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας ήρθε στις 21:00 το βράδυ!
Έμπειροι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής εντοπίζουν απουσία σχεδίου έκτακτης ανάγκης με συνέπεια οι περισσότεροι από τους 50 επιβεβαιωμένους νεκρούς να χάσουν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να βρουν ασφαλές καταφύγιο μακριά από τη φωτιά.
Επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής, στην Περιφέρεια και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει την ευθύνη συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη μέρα της αντιπυρικής περιόδου με δείκτη επικινδυνότητας 4 στην Αττική και παρ’ όλα αυτά ο μηχανισμός που θα έπρεπε να επαγρυπνεί, έδειξε να αιφνιδιάζεται.
«Είναι προφανές ότι η ανταπόκριση στη φωτιά στο Νταού Πεντέλης ήταν καθυστερημένη. Είχαν πάει όλες οι δυνάμεις στην Κινέττα και δεν περίμεναν ότι θα ξεσπάσει και δεύτερη πυρκαγιά στην Αττική», σχολιάζουν. ν
ν
Σε ό,τι αφορά τις φήμες και τις εκτιμήσεις ότι οι χθεσινές πυρκαγιές αποτελούν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εν μέσω αντιπυρικής περιόδου δεν είναι ασυνήθιστο να εκδηλώνονται ακόμα και δέκα πυρκαγιές την ημέρα στην Αττική και επικαλούνται μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες η πυρκαγιά στην Κινέττα ξέσπασε από σπινθήρες στις κολώνες της ΔΕΗ.
Τα γεγονότα στο Μάτι ξυπνούν μνήμες των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων. Μέχρι τις 30 Αυγούστου είχαν καεί 1.500 σπίτια, ενώ 6.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς στέγη.
Στελέχη της Πυροσβεστικής εντοπίζουν ορισμένες ομοιότητες μεταξύ των δύο πυρκαγιών (ισχυροί άνεμοι, πυκνή βλάστηση) ωστόσο, σημειώνουν ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου υπήρχαν ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αττική και επομένως τα επίπεδα υγρασίας ήταν υψηλά και δεν υπήρχαν συνθήκες ξηρασίας όπως στο παρελθόν.
Η επέκταση, επομένως, της φωτιάς οφείλεται στην ολιγωρία και αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού για τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας, καθώς δεν μπόρεσε να την αντιμετωπίσει έγκαιρα. ν