Βρέθηκε ο πλανήτης “Βόλκαν” του Μίστερ Σποκ
ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Posted by Youmagazine Staff
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τον πλανήτη “Βόλκαν” του Μίστερ Σποκ από το “Star Trek” να περιστρέφεται γύρω από το άστρο 40 του Ηριδανού Α.
Ο Σποκ (Λέοναρντ Νιμόι) ήταν ο στεγνός αλλά πάντα λογικός επιστήμονας από τον πλανήτη Βόλκαν στην τηλεοπτική σειρά “Star Trek”. Image: Supplied
ν
ΟΙ ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΙ ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη γύρω από το άστρο 40 του Ηριδανού Α (γνωστό και ως HD 26965) σε απόσταση μόνο 16 ετών φωτός από τη Γη. Το άστρο αυτό είναι ένας ερυθρός αστέρας, όπως περιγράφεται πιο κάτω.
Η ιδιαιτερότητα της ανακάλυψης δεν έχει να κάνει τόσο με την εγγύτητα του εξωπλανήτη στο δικό μας ηλιακό σύστημα, όσο με το ότι οι δημιουργοί της σειράς επιστημονικής φαντασίας “Star Trek” είχαν εδώ και δεκαετίες προβλέψει ότι ο υποθετικός πλανήτης Βόλκαν (Ήφαιστος), η πατρίδα του διάσημου εξωγήινου Σποκ, αξιωματικού του διαστημοπλοίου Εντερπράιζ, θα βρισκόταν σε τροχιά γύρω από αυτό ακριβώς το άστρο, το οποίο είναι ορατό με γυμνό μάτι από τη Γη.
Τώρα, για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη γύρω από το συγκεκριμένο άστρο, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι εντοπίσθηκε ο Βόλκαν εκεί ακριβώς όπου «έπρεπε» να βρίσκεται – και έτσι οι σεναριογράφοι του “Star Trek” δικαιώθηκαν.
ν
ν
Ο Ηριδανός Α είναι ένας ερυθρός νάνος (red dwarf) με υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία (14.500° Kελσίου) και βολομετρική λαμπρότητα 3.300 φορές μεγαλύτερη από την ηλιακή. Ακτινοβολεί δηλαδή 3.310 φορές περισσότερη ενέργεια από τον Ήλιο. Η μάζα του εκτιμάται ότι είναι εξαπλάσια έως οκταπλάσια της μάζας του Ήλιου και η διάμετρός του δέκα φορές μεγαλύτερη, επομένως ο όγκος του είναι χίλιες περίπου φορές μεγαλύτερος από τον όγκο του Ήλιου (στο όριο μεταξύ νάνου και υπογίγαντα).
ν
Το διαστημόπλοιο USS Enterprise σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Βόλκαν σε ένα επεισόδιο του Star Trek. Image: Supplied
ν
Όσον αφορά τον «Βόλκαν», ο νεοανακαλυφθής πλανήτης δεν είναι όπως η Γη, αν και έχει περίπου τη μάζα του πλανήτη μας. Το έτος διαρκεί μόλις 42 ημέρες, ενώ η ακτίνα του είναι διπλάσια από αυτή της Γης.
Είναι πολύ πιθανό ο Βόλκαν να είναι θερμός στη μια πλευρά και παγωμένος στην άλλη. Και αυτό γιατί, όπως συμβαίνει με παρόμοιους εξωπλανήτες, έχει στραμμένη στο άστρο μόνιμα την ίδια πλευρά, όπως ακριβώς η Σελήνη έχει στραμμένη προς τη Γη μόνιμα τη μια πλευρά της.
ν
Η κοκκινωπή έρημος και η λάβα των ηφαιστείων είναι τα χαρακτηριστικά του Βόλκαν στη σειρά Star Trek. Ακόμη μια φορά που η τέχνη μιμείται τη ζωή. Image: Supplied
ν