ΔΙΑΣΤΗΜΑ
Posted by Youmagazine Staff
Μια εντυπωσιακή «υποδοχή» στο διαστημόπλοιο Juno (Ήρα) επεφύλαξε
ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.
Το διαστημόπλοιο Juno έφτασε σήμερα στον Δία, με στόχο να μάθει τα μυστικά του. Photo: AP / Richard Vogel. Πηγή: Supplied
v
ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ γύρω από τον Δία μπήκε το διαστημόπλοιο Juno (Τζούνο), με σκοπό να αποκαλύψει τα μυστικά του. Το ρομποτικό σκάφος της NASA ενεργοποίησε τις μηχανές του για να επιβραδύνει όσο χρειαζόταν και στις 06:53 ώρα Ελλάδος αφέθηκε στη βαρυτική «αγκαλιά» του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, εισερχόμενο έτσι σε τροχιά γύρω του.
Για δεύτερη φορά, μετά το Galileo το 1995, ένα αμερικανικό διαστημικό σκάφος κατάφερε να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον τεράστιο και μυστηριώδη Δία, που περιβάλλεται από πυκνά νέφη. Η ατμόσφαιρα του Δία είναι διάσημη για τις τεράστιες θύελλες που μαίνονται σε αυτήν, με πιο γνωστή την λεγόμενη «μεγάλη ερυθρά κηλίδα», η οποία είναι διπλάσια από τη Γη, αν και τα τελευταία χρόνια συρρικνώνεται.
Στο μεταξύ, ο Δίας υποδέχτηκε τη σύζυγο του με έναν εντελώς πρωτότυπο τρόπο. Πλάνα που κατέγραψε τις προηγούμενες ημέρες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA απαθανάτισαν ένα σέλας στον βόρειο πόλο του πέμπτου κατά σειρά πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος, τη στιγμή που το διαστημόπλοιο Τζούνο (Ήρα) προσεγγίζει τον λεγόμενο και «γίγαντα αερίων», η μάζα του οποίου αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο.
v
Amazing gigantic aurora lights up Jupiter’s North Pole
v
Το διαστημόπλοιο Juno εκτοξεύθηκε από τη Γη τον Αύγουστο του 2011, με σκοπό μέσα στην επόμενη πενταετία να καλύψει μια απόσταση 2,89 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, κινούμενο με ταχύτητα 38.000 χλμ./ώρα για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία.
Με μάζα 318 φορές μεγαλύτερη από αυτήν τη Γης, ο Δίας είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.
Τελικά, περίπου στις 07:00 ώρα Ελλάδας, το πρωί της Τρίτης 5 Ιουλίου 2016, το κινούμενο με ηλιακή ενέργεια Juno, που έχει μέγεθος γηπέδου μπάσκετ, έφτασε στον Δία μετά από το μακρύ μοναχικό ταξίδι των πέντε ετών. Η επιτυχής άφιξή του έγινε φυσικά δεκτή με χειροκροτήματα από τους επιστήμονες της NASA.
v
NASA’s Juno spacecraft approaches Jupiter
v
v
Ο Δίας αποτελείται κυρίως από υδρογόνο, με το ένα τέταρτο της μάζας να είναι ήλιο. Μπορεί επίσης να έχει βραχώδη πυρήνα που αποτελείται από βαρύτερα στοιχεία. Λόγω της ταχείας περιστροφής του, το σχήμα του Δία είναι αυτό ενός πεπλατυσμένου σφαιροειδούς (έχει μια μικρή, αλλά σημαντική διόγκωση γύρω από τον ισημερινό).
Η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι εμφανώς χωρισμένη σε διάφορες ζώνες σε διάφορα γεωγραφικά πλάτη, με αποτέλεσμα αναταραχή και καταιγίδες κατά μήκος των ορίων αλληλεπίδρασής τους.
Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του αέριου πλανήτη είναι η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, μια τεράστια καταιγίδα, μεγαλύτερη σε μέγεθος από τη Γη, που είναι γνωστό ότι υπήρχε τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, οπότε και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά με τηλεσκόπιο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, η κηλίδα έχει αρχίσει μυστηριωδώς να συρρικνώνεται.
Κάποτε είχε οβάλ σχήμα περίπου 41.036 χιλιόμετρα σε πλάτος, όπως μετρήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1880, αλλά όταν παρατηρήθηκε το 2014 είχε συρρικνωθεί στο μικρότερο έως τώρα γνωστό μέγεθος των 16.495 χιλιομέτρων.
Γύρω από τον πλανήτη υπάρχει ένα αχνό πλανητικό σύστημα δακτυλίων και μια ισχυρή μαγνητόσφαιρα. Ο Δίας έχει τουλάχιστον 67 φεγγάρια, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγάλων φεγγαριών του Γαλιλαίου, όπως ονομάζονται τα φεγγάρια που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τον Γαλιλαίο το 1610. Ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος από αυτά τα φεγγάρια, έχει διάμετρο μεγαλύτερη από εκείνη του πλανήτη Ερμή.
v
Απεικόνιση του διαστημικού οχήματος Juno κοντά στη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα. Πηγή: Supplied