Το σημερινό Doodle της Google είναι αφιερωμένο στον Μιχάλη Δερτούζο, τον Έλληνα που οραματίστηκε το Διαδίκτυο και τα smartphones.
Το Doodle της Google δείχνει τον Δερτούζο με μια κιμωλία στο χέρι να διδάσκει μπροστά σε έναν πίνακα. Η εικόνα πλαισιώνεται από μικρότερες εικόνες υπολογιστών και του παγκόσμιου ιστού. Πηγή: Google
ν
ΜΕ ΤΗΝ ευκαιρία της 82ης επετείου από τη γέννησή του, η Google αφιερώνει το σημερινό της Doodle στον Μιχάλη Δερτούζο, τον Έλληνα οραματιστή του Διαδικτύου και των smartphones.
Ο Μιχάλης Δερτούζος (5 Νοεμβρίου 1936 – 27 Αυγούστου 2001) ήταν διακεκριμένος καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών (LCS) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασσαχουσέτης (MIT).
Προέβλεψε από πολύ νωρίς την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, και μαζί με τον επίσης ελληνικής καταγωγής ερευνητή του ΜΙΤ Νίκολας Νεγρεπόντε υπήρξε από τους πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Παγκόσμιος Ιστός και τα κινητά τηλέφωνα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Λεωνίδα Δερτούζου, αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στο Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας με υποτροφία του Ιδρύματος Fulbright. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα από το MIT το 1964 και στη συνέχεια έγινε μέλος του καθηγητικού προσωπικού του Ινστιτούτου. Πέθανε στη Βοστώνη και θάφτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. ν
Ο Δερτούζος πρόβλεψε την επίδραση που θα είχε το Διαδίκτυο στην καθημερινότητα των ανθρώπων και τη δημοτικότητα των προσωπικών υπολογιστών. Συνέβαλε στη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των υπολογιστών στο MIT. Image: Supplied ν
Κατά τη διάρκεια της διεύθυνσής του υπό τον Δερτούζο, το LCS καινοτόμησε σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης RSA, του υπολογιστικού φύλλου (spreadsheet), του NuBus, του X Window System και του Διαδικτύου.
Το 1968 ίδρυσε την εταιρεία Computek, Inc., με ειδίκευση στα γραφικά και τα ευφυή τερματικά με τους Marvin C. Lewis και Dr. Huber Graham.
Ο Δερτούζος συνέβαλε καθοριστικά στην κοινοπραξία World Wide Web Consortium και τη μετέφερε στο MIT. Ήταν σταθερός υποστηρικτής του Σχεδίου GNU, του Richard Stallman, και του FSF (Ίδρυμα Ελεύθερου Λογισμικού).
Το Σχέδιο GNU ανακοινώθηκε επίσημα το 1983 και τέθηκε σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 1984, με σκοπό τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος, τύπου Unix το οποίο θα ήταν ελεύθερο λογισμικό. Σήμερα, παραλλαγές του λειτουργικού GNU που χρησιμοποιούν τον πυρήνα του Linux, χρησιμοποιούνται ευρύτατα παγκοσμίως. ν
Ο στόχος του Μιχάλη Δερτούζου
ν
Ακολουθώντας την πίστη του στη σημασία της τεχνολογίας για την εξάπλωση του πλήρους δυναμικού της ανθρωπότητας, συνέβαλε στη δημιουργία ενός έργου που επεδίωκε να ενσωματώσει τους υπολογιστές στην καθημερινή ζωή.
Με την παγκόσμια σήμερα δημοτικότητα των smartphones, των έξυπνων ρολογιών, των tablet και της τεχνητής νοημοσύνης στο σπίτι, είναι ασφαλές να πούμε ότι ο στόχος του έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό.
Έτσι σήμερα, στα 82α γενέθλιά του, αποτίουμε φόρο τιμής στον άνδρα που είπε το ρητό: «Κάναμε ένα μεγάλο λάθος πριν από 300 χρόνια όταν διαχωρίσαμε την τεχνολογία και τον ανθρωπισμό. Ήρθε η ώρα να βάλουμε πάλι τα δύο αυτά μαζί».