Απογοήτευση για τους εχθρούς του Τραμπ (vid)

Κατηγορία Διεθνή-Κόσμος

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Posted by Youmagazine Staff

 

Επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, οι οποίοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας και την πλειοψηφία των κυβερνητών.

Το κόκκινο χρώμα δείχνει τις πολιτείες όπου επικρατούν οι Ρεπουμπλικάνοι και το μπλε εκεί όπου υπάρχει επικράτηση των Δημοκρατικών. Πηγή: CNN

ν

Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η άνω βουλή του διθάλαμου νομοθετικού σώματος των Ηνωμένων Πολιτειών, που μαζί με την Βουλή των Αντιπροσώπων αποτελούν το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ εκπροσωπείται από δύο γερουσιαστές, ασχέτως του πληθυσμού της. Οι γερουσιαστές έχουν κλιμακωτές εξαετείς θητείες.
Η Γερουσία έχει πολλές αποκλειστικές εξουσίες που δεν έχει η Βουλή, μεταξύ άλλων την συναίνεση σε διεθνείς συνθήκες ως προαπαιτούμενο για την επικύρωσή τους, την συναίνεση ή την επιβεβαίωση διορισμών των μελών του υπουργικού συμβουλίου, των ομοσπονδιακών δικαστών, άλλων ομοσπονδιακών εκτελεστικών επισήμων, των στρατιωτικών αξιωματούχων, των ρυθμιστικών παραγόντων, των πρέσβεων, των ομοσπονδιακών ένστολων αξιωματούχων, και αποφαίνεται για τις δίκες των ομοσπονδιακών επισήμων που παραπέμπονται από την Βουλή.
Η Γερουσία έχει 100 μέλη και κυριαρχεί το κόμμα που έχει 51 έδρες.
Στην ουσία, η Γερουσία είναι το σώμα που ελέγχει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ώστε να μην μπορεί αυτός να αυθαιρετεί. Πρότυπο υπήρξε η ρωμαϊκή σύγκλητος (Senatus, Γερουσία) η οποία έβαζε πάντοτε φρένο στις αυθαιρεσίες των αυτοκρατόρων την εποχή της ρωμαϊκής ηγεμονίας.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που είναι το άλλο μέλος του Κογκρέσου, έχει 435 βουλευτές διετούς θητείας και μικρότερο κύρος. Κάθε πολιτεία λαμβάνει αντιπροσώπευση στη Βουλή ανάλογα με τον πληθυσμό της. Στη Βουλή κυριαρχεί το κόμμα που έχει 218 έδρες.
Το Σύνταγμα δίδει στη Βουλή ορισμένες αποκλειστικές εξουσίες, όπως την εξουσία να εισηγείται νομοσχέδια εσόδων, να παραπέμπει αξιωματούχους σε δίκη και να εκλέγει τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε περίπτωση αδιεξόδου του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων.
ν

Οι πολιτείες των ΗΠΑ

Οι πολιτείες των ΗΠΑ είναι συνολικά 50 και, όπως συνέβαινε στην αρχαία Ρώμη που κάθε επαρχία είχε τον δικό της κυβερνήτη (ανθύπατο), καθεμία πολιτεία έχει τον δικό της εκλεγμένο κυβερνήτη και τη δική της κυβέρνηση που ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα.
Με άλλα λόγια, κάθε πολιτεία των ΗΠΑ αποτελεί αυτόνομο κράτος με δικό του Σύνταγμα και δική του νομοθεσία, υπουργούς, δικαστήρια και δημόσιες υπηρεσίες.
Ωστόσο κάθε πολιτεία πρέπει να αναγνωρίζει και να εφαρμόζει το ομοσπονδιακό Σύνταγμα και να σέβεται τις αποφάσεις των ομοσπονδιακών δικαστηρίων. Ανώτατος άρχοντας κάθε πολιτείας είναι ο κυβερνήτης, ενώ ανώτατος άρχοντας όλων των πολιτειών είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Οι πολιτείες δεν μπορούν μόνο να ασκήσουν εξωτερική πολιτική, που είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ για θέματα παιδείας, δημόσιας τάξης κτλ. κάθε πολιτεία εφαρμόζει τη δική της πολιτική.
Επίσης μια πολιτεία δεν μπορεί να αποχωρήσει από τη συνομοσπονδία των ΗΠΑ παρά μόνο με τη συγκατάθεση των άλλων πολιτειών.
ν

Ενδιάμεσες εκλογές 2018

Στις ενδιάμεσες εκλογές που έγιναν χθες Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας εκλέγοντας 52 γερουσιαστές, ενώ οι Δημοκρατικοί φαίνεται ότι ανακτούν ύστερα από οκτώ χρόνια τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Αυτή τη στιγμή με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, οι Δημοκρατικοί καταλαμβάνουν 220 έδρες έναντι 199 των Ρεπουμπλικάνων.
Πριν τις εκλογές, που θεωρήθηκαν ως ένα είδος δημοψηφίσματος για τον Ντόναλντ Τραμπ, οι προβλέψεις έλεγαν πως ένας «τυφώνας των Δημοκρατικών» θα σάρωνε τους Ρεπουμπλικάνους απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, καταδικάζοντας την πολιτική του σημερινού Αμερικανού προέδρου.
Όχι μόνο δεν δημιουργήθηκε κανένας «τυφώνας», αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας, που ιστορικά στις ενδιάμεσες εκλογές περνάει στα χέρια της αντιπολίτευσης (επί προεδρίας Ομπάμα είχε περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων), ενώ εκλέγουν κυβερνήτες στην συντριπτική πλειοψηφία των πολιτειών, έτσι ώστε ο χάρτης των ΗΠΑ να έχει βαφτεί κόκκινος.
Μάλιστα, οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίζουν και μεγάλα τμήματα της πολιτείας της Καλιφόρνιας, αλλά και άλλων κάστρων των Δημοκρατικών, όπως η Φλόριδα και η Τζόρτζια.
Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι έχει αλλάξει η σύνθεση των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων. Στο παρελθόν οι αδύναμες οικονομικά τάξεις ψήφιζαν τους Δημοκρατικούς και οι πλούσιες τάξεις του Ρεπουμπλικάνους. Σήμερα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Οι αδύναμοι και οι φτωχοί ψηφίζουν του Ρεπουμπλικάνους, ενώ οι κάτοικοι των προαστίων και το μεγάλο κεφάλαιο τους Δημοκρατικούς.
ν


ν

Τραμπ: «Τεράστια επιτυχία»

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πανηγύρισε ως «τεράστια επιτυχία» τις ενδιάμεσες εκλογές και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του που επέτρεψαν στους Ρεπουμπλικάνους να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ακόμη και αν οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων υποσχόμενοι μια θυελλώδη δεύτερη διετία της προεδρικής θητείας.
«Τεράστια επιτυχία. Σας ευχαριστώ όλους!», έγραψε στο Twitter. Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ συμμετείχε ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών, καθώς θεωρήθηκαν δημοψήφισμα για το πρόσωπό του.
Και όπως όλα δείχνουν, κέρδισε και αυτό το στοίχημα.
ν


ν

Η προσέλευση των ψηφοφόρων, οι οποίοι συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τις ενδιάμεσες εκλογές, ήταν εντυπωσιακά μεγάλη, καθώς υπήρξε η υψηλότερη εδώ και 50 χρόνια.
ν

Ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στη Νάνσι Πελόσι για να τη συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς και να δηλώσει την υποστήριξή του στο πρόσωπό της. Image: Supplied
ν

Ένας απρόβλεπτος πρόεδρος

Αμέσως μετά τα πρώτα αποτελέσματα, ο Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε στην Νάνσι Πελόσι για να τη συγχαρεί για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.
Η Νάνσι Πελόσι αναμένεται να αναλάβει την προεδρία της Βουλής, θέση που κατείχε από το 2007 επί τέσσερα χρόνια. Ηταν η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία των ΗΠΑ.
Υπάρχουν όμως πολλοί Δημοκρατικοί που δεν την θέλουν ως πρόεδρο. Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση ο Τραμπ είπε στην Πελόσι να μην κάνει πίσω και πως αν δεν της δώσουν τις απαραίτητες ψήφους οι Δημοκρατικοί, θα της τις δώσουν οι Ρεπουμπλικάνοι!
Αυτό, όπως είναι φυσικό, σκόρπισε σύγχυση στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών.
ν

O Χρήστος Παππάς (Chris Pappas), ένας από τους Έλληνες ομογενείς που κέρδισαν στις ενδιάμεσες εκλογές ενισχύοντας την ελληνική παρουσία. Photo: AP/Charles Krupa. Πηγή: Supplied
ν

Θετικά αποτέλεσματα για τους Έλληνες ομογενείς

Ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης, θετικό είναι το πρόσημο για τους ομογενείς και φιλέλληνες υποψηφίους σε Ομοσπονδιακά και Πολιτειακά όργανα, στις κρίσιμες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, με την ελληνοαμερικανική παρουσία όχι μόνο να διατηρείται, αλλά και να ενισχύεται.
Ειδικότερα, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, η Ομογένεια θα έχει πλέον έξι αντιπρόσωπους, αφού οι Ντίνα Τάιτους (Νεβάδα, Δημοκρατική), Γκας Μπιλιράκης (Φλόριδα, Ρεπουμπλικανός), Μάικλ Ουόλτζ (Φλόριδα, Ρεπουμπλικανός), Τσάρλι Κριστ (Φλόριδα, Δημοκρατικός), Τζον Σαρμπάνης (Μέριλαντ, Δημοκρατικός) και Κρις Πάππας (Νιου Χαμσάιρ, Δημοκρατικός) κέρδισαν την εκλογική μάχη.
Όπως έγραφαν τα ΜΜΕ του Νιου Χαμσάιρ, πριν ακόμη ανοίξουν οι κάλπες, στην 1η περιφέρεια θα γραφόταν ιστορία ούτως ή άλλως, εκλέγοντας είτε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο υποψήφιο, ή τον πρώτο αφροαμερικανό. Νικητής τελικά, ήταν ο πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική Ελληνοαμερικανός συνιδιοκτήτης εστιατορίου, Κρις Πάππας με 53,55%.
Επίσης, επικράτησε με 56% στην 6η Περιφέρεια της Φλόριδας ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος με ελληνικές ρίζες Μάικλ Βαλτζ (Michael Waltz).
Παρά τα 38 εκατομμύρια για αρνητική προεκλογική καμπάνια που έριξε ο δισεκατομμυριούχος Ρεπουμπλικάνος Ρόμπερτ Χάγκιν, ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ επανεξελέγη με 53,5%.
Σε τοπικό επίπεδο, η πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης θα έχει πλέον τρεις Ελληνοαμερικανούς, ενώ μεγάλη πλειοψηφία έχουν κατακτήσει οι Δημοκρατικοί. Μετά το Μιχάλη Γιάνναρη, εξελέγησαν στην πολιτειακή Γερουσία o Άντριου Γουνάρδης στο Μπέι Ριτζ του Μπρούκλιν και ο Τζέιμς Σκουφής στην 39η περιφέρεια.
Επανεξελέγησαν ακόμη, η Δημοκρατική Αραβέλα Σιμωτά στην Αστόρια κι η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στο Μπρούκλιν.
ν

Οι νικητές και οι χαμένοι των εκλογών
ν

ν

 


Translate this post