SELFIE: Οι νέες τεχνολογίες μπαίνουν στα σχολεία (vid)

Κατηγορία NEWS, Τεχνολογία, Εκπαίδευση

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Το πρόγραμμα SELFIE της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο εργαλείο που φέρνει την ψηφιακή εποχή στα σχολεία.

ν

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ στο σχολείο Ίτακα (Ιθάκη) στη Σεβίλλη βασίζονται περισσότερο στις φορητές τους ηλεκτρονικές συσκευές, παρά στα βιβλία. Δουλεύουν σε ομάδες, χρησιμοποιώντας κείμενα που υπάρχουν στο cloud. Στο πρόγραμμά τους υπάρχουν όμως και πρωτοποριακά μαθήματα, όπως για παράδειγμα η ρομποτική.
«Ως έφηβοι, μας αρέσουν αυτές οι καινοτομίες. Χάρη σ’ αυτές ασχολούμαστε περισσότερο με τις σχολικές εργασίες, απ’ όταν είχαμε μόνο βιβλία να διαβάσουμε», λέει η μαθήτρια Μπλάνκα Μουνιόζ Ουμπιέρες.
ν


ν

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 90% των μελλοντικών θέσεων εργασίας θα απαιτεί ψηφιακά προσόντα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν οι μαθητές, οι δάσκαλοι και το διοικητικό προσωπικό να έχουν καθημερινή τριβή με την ψηφιακή τεχνολογία και να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή διαδικασία.
«Δεν έχουμε σταματήσει ποτέ να αναλύουμε πώς χρησιμοποιούμε την τεχνολογία και κυρίως τον τρόπο που θέλουμε να την χρησιμοποιούμε στο μέλλον. Με άλλα λόγια, ποιο είναι το σχέδιο δράσης μας για τα επόμενα χρόνια», εξηγεί η Κάρμεν Λάζαρο, διευθύντρια του σχολείου και καθηγήτρια μαθηματικών.
ν


ν

Το Ίτακα είναι ένα από τα 650 σχολεία σε όλη την Ευρώπη που δοκιμάζει ένα online εργαλείο που ονομάζεται SELFIE. Η εφαρμογή αυτή συγκεντρώνει ανώνυμα τις απόψεις των μαθητών, των καθηγητών και των διευθυντών του σχολείου. Στη συνέχεια κάνει μια λεπτομερή αναφορά, που αναλύει τα δυνατά και αδύνατα σημεία της σχολικής μονάδας στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της διδασκαλίας και της μάθησης.
Ο Παναγιώτης Καμπύλης, συντονιστής του προγραμμάτος SELFIE και ερευνητής σε ζητήματα μάθησης και επιδεξιοτήτων στο Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζει:
«Αυτό που είναι σημαντικό στο SELFIE είναι ότι δεν έχουμε ερωτήσεις που αφορούν μόνο την υποδομή του σχολείου, αλλά και άλλες ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με το πώς χρησιμοποιούμε τις νέες τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση, για την αξιολόγηση των μαθητών, καθώς επίσης και στην κατάρτιση των εκπαιδευτικών».
ν


ν

Το SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies – Αναστοχασμός για την αποτελεσματική μάθηση με την ενίσχυση της χρήση καινοτόμων εκπαιδευτικών τεχνολογιών) αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με μια ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη. Παρέχεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία.
Η χρήση του είναι εύκολη και βασίζεται σε ερωτηματολόγια. Οι απαντήσεις των συμμετεχόντων παραμένουν ανώνυμες και τα δεδομένα ασφαλή.
ν

ν

«Το SELFIE είναι μέρος του σχεδίου δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο στόχος είναι να έχουμε 1.000.000 χρήστες, μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό σημαίνει εκπαιδευτικοί, μαθητές και επικεφαλής σχολείων από τα κράτη μέλη και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», συμπληρώνει ο Παναγιώτης Καμπύλης.
Το SELFIE ξεκίνησε την λειτουργία του επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου, από αυτό το σχολείο στην Βαρσοβία. Το εργαλείο είναι διαθέσιμο σήμερα στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ θα προστεθούν και άλλες γλώσσες στο μέλλον, όπως σερβικά, ρωσικά, τουρκικά και γεωργιανά. Έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τα σχολεία να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία, στη μάθηση και στην αξιολόγηση των μαθητών.
ν


ν

«Είναι πολύ σημαντικό για έναν διευθυντή να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σχολείο σε όλα τα επίπεδα. Πώς τα πάνε οι μαθητές, τι πιστεύουν οι καθηγητές, πόσο καλά είμαστε εξοπλισμένοι. Μπορεί να πιστεύω ότι το σχολείο μου ξεχωρίζει. Αλλά μήπως κάνω λάθος; Το SELFIE βοηθά να το εξακριβώσουμε» τονίζει η Γιοάνα Κίλμπασα, διευθύντρια του λυκείου Κλεμεντίνα Χοφμάνοβα.
Επειδή κάθε σχολείο είναι μοναδικό, το εργαλείο μπορεί να προσαρμοστεί. Το κάθε σχολείο μπορεί να επιλέξει και να προσθέσει ερωτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.
«Είναι ένα πολύ ευέλικτο εργαλείο, με προσαρμοσμένα ερωτήματα. Σχετίζεται με τον αναστοχασμό του κάθε σχολείου. Δεν έχει κάνει με την επίτευξη κάποιου στόχου, ούτε με τη σύγκριση του ενός σχολείου με το άλλο. Είναι σαν να τραβάει το σχολείο μια σέλφι, μια φωτογραφία για το πού βρίσκεται στη διαδικασία χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών για διδασκαλία» υπογραμμίζει η Ντάιρντρε Χόντσον, συντονίστρια του πρότζεκτ SELFIE, από την Ομάδα Ψηφιακής Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το εργαλείο στην ιστοσελίδα του SELFIE.

ν

ν

 


Translate this post