Η Αυστραλία έγινε η δέκατη τέταρτη χώρα που απορρίπτει το Σύμφωνο Μετανάστευσης του ΟΗΕ, δηλώνοντας ότι δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον.
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Image: Supplied
ν
Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ προστέθηκε χθες στον κατάλογο των ολοένα αυξανόμενων χωρών οι κυβερνήσεις των οποίων ανακοινώνουν πως δεν θα υπογράψουν τελικά το «Παγκόσμιο Σύμφωνο για την Ασφαλή, Ομαλή και Τακτική Μετανάστευση» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, καθώς ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, ο υπουργός Εσωτερικών Πήτερ Ντάτον και η υπουργός Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν τόνισαν ότι δεν θεωρούν πως αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας.
Το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που θα υπογραφεί επίσημα τον επόμενο μήνα στο Μαρόκο, σε μια σύνοδο που οργανώνει ο ΟΗΕ, υπάρχει «κίνδυνος να ενθαρρύνει την παράνομη είσοδο στην Αυστραλία», τονίζεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μόρισον.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το σύμφωνο «δεν κάνει επαρκή διάκριση ανάμεσα στους ανθρώπους που μπαίνουν στην Αυστραλία παράνομα και σε εκείνους που έρχονται στην Αυστραλία με τον σωστό τρόπο».
Όπως ανακοίνωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, η χώρα του δέχτηκε τον περασμένο χρόνο 162.417 μόνιμους μετανάστες, αριθμός σχεδόν κατά 30.000 μικρότερος από τις 190.000 που είναι το ανώτατο όριο. Η προσέλευση τόσων μεταναστών ήταν απαίτηση των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και της Ομάδας Αυστραλών Βιομηχάνων. Όμως, από την αγορά εργασίας απορροφήθηκαν μόνο 12.500 από τους 162.417 μετανάστες. Και εξαιρουμένου ενός 15% που αφορούσε την χορήγηση βίζας για την επανένωση οικογενειών, οι υπόλοιποι 125.000 ζουν σε βάρος των Αυστραλών φορολογουμένων.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνησή του κατέθεσε ήδη πρόταση νόμου για τη μείωση των σχετικών κονδυλιών επιδότησης μεταναστών, καθώς και του ανώτατου αριθμού των μεταναστών που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα.
Το αμφιλεγόμενο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση συναντά αντίσταση από μέρους αρκετών δυτικών κρατών, καθώς επιχειρεί να κατοχυρώσει την παράνομη μετανάστευση ως ανθρώπινο δικαίωμα. Χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ελβετία, η Εσθονία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ, η Κροατία, το Λιχτενστάιν, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Τσεχία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα το υπογράψουν. Τώρα προστέθηκε και η Αυστραλία.
Όπως θύμισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Péter Szijjártó, οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές των περασμένων ετών κόστισαν στα ευρωπαϊκά κράτη τη ζωή 330 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 1.300 από 29 μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις.
Αντίθετα, η κυβέρνηση της Γαλλίας διακήρυξε διά στόματος Μακρόν ότι θα υπογράψει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, με τον Γάλλο πρόεδρο να τάσσεται ανοιχτά υπέρ μιας «Ευρώπης χωρίς σύνορα».
Όπως όμως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 78% των Ευρωπαίων πολιτών διαφωνούν και ζητούν πιο εντατικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. ν
Τι είναι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2018 από το σύνολο των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, προβλέπει τη νομιμοποίηση της παράνομης μετανάστευσης προς τις χώρες της Δύσης (Ευρώπη, Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ και Καναδά) δίχως οι χώρες υποδοχής να έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο οποιουδήποτε αριθμού ή τύπου μεταναστών.
Όπως προβλέπεται, ο οικονομικός μετανάστης θα μπορεί να πηγαίνει ελεύθερα σε όποια χώρα της Δύσης θέλει, δίχως ταξιδιωτικά έγγραφα και δίχως να του γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος – αδιάφορο αν κάποιος είναι καταζητούμενος ή μεταφέρει όπλα ή ναρκωτικά.
Απλώς, μόλις μια ομάδα μεταναστών δηλώσει την χώρα στην οποία επιθυμεί να μεταβεί για να ζήσει εκεί, η χώρα υποχρεούται να φροντίσει για την ασφαλή μεταφορά της ομάδας με αεροπλάνα, τρένα, πλοία ή άλλα μέσα μεταφοράς, για την υποδοχή της και για την ύπαρξη δωρεάν στέγης, τροφής, ένδυσης, εκπαίδευσης, νοσοκομειακής περίθαλψης, για την ύπαρξη μεταφραστών, χρημάτων κτλ.
Με άλλα λόγια, πρόκειται για προνομιακή μεταχείριση την οποία δεν έχουν ούτε οι ίδιοι οι κάτοικοι των δυτικών χωρών.
Επιπλέον, θα πρόκειται για μετανάστευση «μιας κατεύθυνσης» (one-way), καθώς η χώρα υποδοχής δεν θα έχει το δικαίωμα να απελάσει κάποιον και να τον στείλει πίσω στη χώρα του.
Ήδη 350 εκατομμύρια οικονομικοί μετανάστες περιμένουν να εισέλθουν «νομίμως» στις δυτικές χώρες αμέσως μετά την υπογραφή του «Συμφώνου» στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.
Τα καραβάνια των χιλιάδων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που βρίσκονται συγκεντρωμένα στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της παγκόσμιας καταιγίδας που πρόκειται να ακολουθήσει.
Στο βίντεο που ακολουθεί, κι ενόσω ο στρατός των ΗΠΑ υψώνει και δεύτερο τείχος πίσω από αυτό που υπάρχει στα σύνορα με το Μεξικό, εξαγριωμένοι πολίτες του Μεξικού, κρατώντας σημαίες, επιτίθενται κατά των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, ζητώντας τους να φύγουν από την Τιχουάνα.
ν
ν
Στην Αφρική, όπως αναφέρει το Euronews, έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Λιβύης πάνω από 300.000 Νιγηριανών και Σουδανών που περιμένουν το «πράσινο φως» από τη Συμφωνία για να εισέλθουν στην Ευρώπη. ν
Χιλιάδες μετανάστες από τη Νιγηρία και το Σουδάν συγκεντρώνονται με κάθε μέσο στη Λιβύη, ψάχνοντας τρόπο να περάσουν στην Ευρώπη. Πηγή: Euronews ν
Οι επικριτές της –μη δεσμευτικής προς το παρόν– διεθνούς συμφωνίας αντιτίθενται κυρίως στο το ότι αντιμετωπίζει τη μετανάστευση που οφείλεται σε οικονομικούς λόγους σαν ανθρώπινο δικαίωμα. Οι υποστηρικτές της αντίθετα λένε ότι θα βελτιώσει την κατάσταση ως προς τη διαχείριση των διεθνών μεταναστευτικών ροών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ν
ν
Το «Σύμφωνο» του ΟΗΕ επικαλείται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μη διακριτή μεταχείριση, παραβλέπει όμως κάποιους θεμελιώδεις παράγοντες, σχετικά με την αναμενόμενη μετακίνηση σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Οι παράγοντες αυτοί είναι:
α) Ο χρόνος που θα χρειαστεί μια χώρα για να ετοιμάσει ολόκληρες πόλεις, χωριά και οικισμούς με υποδομές ικανές να φιλοξενήσουν τεράστιους αριθμούς ανθρώπων, με κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία, φυλακές, εργοστάσια (π.χ. ηλεκτροδότησης, παραγωγής τροφίμων, ρουχισμού κ.ά.).
β) Το κεφάλαια που απαιτούνται. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι για τη μετακίνηση, στέγαση, διατροφή, ένδυση, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα χρειαστούν κάποιες δεκάδες τρισεκατομμύρια ευρώ. Ποιος θα δώσει αυτά τα χρήματα;
γ) Ποιοι θα δουλέψουν για να ετοιμαστούν οι νέες εγκαταστάσεις, δηλαδή κατοικίες, νέα εργοστάσια, αεροδρόμια, σταθμοί, οδικοί άξονες κ.ά. και ποιοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες (γιατροί, δάσκαλοι, αστυνομικοί κτλ.).
Παραβλέποντας την επιβάρυνση που θα υποστεί το ήδη διαταραγμένο περιβάλλον από τα απόβλητα, τα σκουπίδια, τις καταστροφές και τους νοσογόνους παράγοντες εκατομμυρίων ανθρώπων που θα προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες πληθυσμούς. Σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της πανίδας και της χλωρίδας θα καταστραφεί, ποτάμια θα στερέψουν, χωράφια θα γίνουν χέρσο έδαφος.
Όσο κι να συμπονά κανείς αυτούς τους ανθρώπους και κατανοεί την ελπίδα και την αγωνία τους για μια καλύτερη ζωή, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι η υπογραφή του Παγκόσμιου Συμφώνου του ΟΗΕ για «ασφαλή, μεθοδευμένη και τακτική μετανάστευση» θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις δυτικές χώρες. Διαλύει τα οργανωμένα κράτη, εξαλείφει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και ελευθερίας του λόγου, καταργεί τα εθνικά σύνορα, αφήνει τις χώρες εκτεθειμένες σε έξωθεν επιβουλές και κατοχυρώνει ως ανθρώπινο δικαίωμα το να ζουν οι μετανάστες σε βάρος των φορολογούμενων.