Μια πρωτοποριακή έρευνα πάνω στα οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τη μελέτη των κουνουπιών για την αντιμετώπιση εκφυλιστικών ασθενειών.
Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Από τα τελευταία καταφύγια των εντόμων που απειλούνται με οριστική εξαφάνιση λόγω της ανθρώπινης επέμβασης και της κλιματικής αλλαγής. Image: Supplied
ν
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ και η καταστροφική παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον, απειλεί μεταξύ άλλων και τα οικοσυστήματα των εντόμων με πλήρη εξαφάνιση και ολέθρια αποτελέσματα για το σύνολο των έμβιων όντων.
Ο άνθρωπος έχει εξοντώσει περίπου το 60% της πανίδας στον πλανήτη τα τελευταία πενήντα χρόνια, από το 1970 και μετά, σύμφωνα με τοντελευταίο δείκτη Living Planet.
Η περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη ρύπανση, το κυνήγι, την αλλαγή του κλίματος και την απώλεια οικοτόπων λόγω της εντατικής γεωργίας και της αστικοποίησης, εξαντλούν τους πληθυσμούς των ζώων σε ανησυχητικά επίπεδα. Για να μην μιλήσουμε για τα συνθετικά φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα.
Σαν αποτέλεσμα κινδυνεύουν τα έντομα (πεταλούδες, μέλισσες, σκώροι, σκαθάρια και υδρόβια έντομα όπως οι λιβελούλες και τα κουνούπια. Το 41% των ειδών αυτών βρίσκεται σε παρακμή σε σχέση με τα σπονδυλωτά, ενώ ο ρυθμός τοπικής εξαφάνισης των εντόμων είναι οκτώ φορές υψηλότερος σε σχέση με το παρελθόν.
Τα έντομα δεν είναι άχρηστα, καθώς προσφέρουν ζωτικές υπηρεσίες στη διατήρηση του οικοσυστήματος της Γης. Εξαφάνιση των εντόμων σημαίνει εξαφάνιση της ανθρωπότητας.
Αυτό αναφέρει μελέτη, πάνω στους κινδύνους που διατρέχει η ανθρωπότητα από την εξαφάνιση των εντόμων, που συνέταξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και το Πανεπιστήμιο της Κουήνσλαντ, και δημοσιεύτηκε αυτό το μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation. ν
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούν τα κουνούπια. Αλλά ενώ το τόσο απωθητικό κοινό κουνούπι είναι υπεύθυνο για ένα εκατομμύριο θανάτους κάθε χρόνο, παραδόξως, πέρα από τη χρησιμότητά του στη βιοποικιλότητα της Γης, μπορεί να κατέχει βιοχημικά μυστικά για τη θεραπεία ασθενειών που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο!
Αυτό αποκαλύπτει η πρωτοποριακή έρευνα που διενεργεί η φαρμακευτική εταιρεία Bioquark Inc. σε συνεργασία με την Ectocrine Technologies LLC, προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα δυνατά οφέλη που μπορούμε να έχουμε από τα κοινά κουνούπια.
«Η σύγκλιση των προσεγγίσεών μας πάνω στη μελέτη εξελικτικά τελειοποιημένων συστοιχιών μεταβολιτών που προέρχονται από τη φύση, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για μια σειρά χρόνιων ασθενειών που ευθύνονται για πολλές εκφυλιστικές παθήσεις», αναφέρει ο Ίρα Πάστορ (Ira S. Pastor), Διευθύνων Σύμβουλος της Bioquark Inc. μιλώντας στο Youmagazine και προσθέτει:
«Τα κουνούπια μετέχουν στα λεγόμενα εξωκρινικά (ectocrinome) συστήματα της φύσης, τα οποία αντιπροσωπεύουν μια μεγάλη δεξαμενή πλούτου που δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε». ν
Οι έρευνες έχουν δείξει ότι το σάλιο των κουνουπιών περιέχει καινοφανή νευροπεπτίδια, δηλαδή μόρια που είναι αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά και αναλγητικά. Image: Supplied
ν
ΑΠΡΟΣΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΛΙΟ ΤΩΝ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ
Τα εξωκρινικά συστήματα έχουν στο φυσικό περιβάλλον τον ίδιο σημαντικό ρόλο που παίζουν οι μικροβιακές κοινότητας (microbiome) στο σώμα μας, σχηματίζοντας ένα δίκτυο μεταξύ των ειδών, που έχει μια σειρά ευεργετικών βιοδραστικών επιδράσεων.
Ας πάρουμε τα μικρόβια. Μια ορισμένη ποσότητα στον ανθρώπινο οργανισμό είναι ωφέλιμη, γιατί επιτρέπει στον οργανισμό να αναπτύξει αντισώματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύτημα.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σάλιο των κουνουπιών. Έχει αποδειχθεί ότι περιέχει καινοφανή νευροπεπτίδια, δηλαδή μόρια που είναι αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά και αναλγητικά, καθώς και μια σειρά αγγειοδιασταλτικών και ανοσορυθμιστικών μορίων.
Ωστόσο, πολλά από αυτά τα θετικά ευρήματα έχουν παραμεριστεί εξαιτίας της εκτεταμένης αντίληψης του κοινού ότι το κουνούπι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα παράσιτο που μεταδίδει ασθένειες.
Έχουμε, λοιπόν, μια αντίφαση. Τα προγράμματα εξάλειψης κουνουπιών, ενώ προσφέρουν λύση σε εκατομμύρια θανάτους ετησίως από ασθένειες που μεταδίδονται από αυτά, αγνοούν τον κρίσιμο ανοσοπαθολογικό ρόλο που έχουν τα έντομα αυτά εδώ και εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, καθώς μεταδίδουν τα ευεργετικά βιοχημικά τους σήματα σε ασπόνδυλα, ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πτηνά, θηλαστικά, αλλά και σε ανθρώπους. ν
ΜΙΑ ΒΑΘΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ
Και ενώ ο τομέας της καλής υγιεινής αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο επιτυχημένα κεφάλαια στην ιστορία της ανθρωπότητας, πολλές επιδημιολογικές μελέτες, παραδόξως, δείχνουν ότι μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για την ανάπτυξη μιας σειράς χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως είναι η φλεγμονώδης εντερική νόσος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, το άσθμα και οι αλλεργίες.
Επιπλέον, αυτές οι παθολογικές διεργασίες μπορεί να διαδραματίσουν ευρύ ρόλο στην παθογένεση και άλλων χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις, όπως η αθηροσκλήρωση, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος και οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
«Οι επιδημιολογικές ενδείξεις χαμηλής επίπτωσης αυτοάνοσων ασθενειών, φλεγμονωδών διαταραχών, αλλεργιών, αναπτυξιακών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου σε περιοχές υψηλής ενδημικότητας για ασθένειες που έχουν μεταδοθεί από αρθρόποδα, μπορεί να μας οδηγήσουν σε απαντήσεις, οι οποίες πρωτύτερα είχαν αγνοηθεί, σχετικά με την καταπολέμηση των βασικών αιτίων εκφυλιστικών ασθενειών» αναφέρει στο Youmagazine ο δρ. Σαντιάγκο Μεγία (Dr. J. Santiago Mejia) επικεφαλής της Ectocrine Technologies LLC. Και εξηγεί:
«Δεν υποστηρίζουμε την αναστολή των προγραμμάτων ελέγχου ξενιστών που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της ελονοσίας και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από αρθρόποδα. Η ανησυχία μας έγκειται στο ότι αυτές οι μέθοδοι αποτυγχάνουν να διακρίνουν μολυσμένα από μη μολυσμένα κουνούπια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών στερούνται των πιθανών οφελών για την υγεία που προκύπτουν από την έκθεση στα μόρια του σάλιου που διανέμονται μέσω του τσιμπήματος υγιών κουνουπιών», προσθέτει ο δρ. Μεγία. ν
ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Στον 20ο αιώνα, τα φυσικά προϊόντα (κυρίως από μυκητιακούς, βακτηριακούς και φυτικούς μεταβολίτες) ήταν αυτά που αποτέλεσαν τη βάση για την πλειοψηφία των φαρμακευτικών προϊόντων μικρών μορίων, των βιοφαρμακευτικών παρασκευασμάτων και των προϊόντων υγείας ευρείας κατανάλωσης που χρησιμοποιήθηκαν από ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Πολλοί επιστήμονες σήμερα πιστεύουν ότι έχουμε μόλις αγγίξει την επιφάνεια σχετικά με το τι μπορεί να μας προσφέρει η φύση και η τεράστια γκάμα των οργανισμών της, οι οποίοι από άποψη υγείας και ευεξίας είναι πολύ πιο προχωρημένοι από τα ανθρώπινα όντα.
Νεότερες πρακτικές έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της σηματοδοτικής* επικοινωνίας και της σημειοχημικής** επικοινωνίας, καθώς και η σημαντική πρόσφατη δραστηριότητα στους τομείς του Microbiome και του Virome, επισημαίνουν μια πληθώρα νέων τρόπων με τους οποίους σύνθετα, μη ανθρώπινα “βιολογικά σήματα” μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο γονιδίωμα θετικά, προσφέροντας υγεία και ευεξία στον άνθρωπο.
Ο επικεφαλής της Bioquark Inc. Ίρα Πάστορ προτείνει ότι στο μέλλον θα δούμε το φαινόμενο αυτό να είναι πολύ πιο έντονο, καθώς η φαρμακευτική πλησιάζει στο τέλος της εποχής των «θαυματουργών» φαρμάκων που θεραπεύουν τους ασθενείς μονομιάς. Οι ασθένειες είναι σύνθετες και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Το ίδιο θα συμβεί και με τα φάρμακα του μέλλοντος. ν
ν
Επεξηγήσεις
* Σηματοδοτική επικοινωνία (inter-kingdom signaling): επικοινωνία μεταξύ των βακτηρίων και των ξενιστών τους
** Σημειοχημική επικοινωνία (semio-chemical communication): βιολογικά μόρια τα οποία είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία μεταξύ των εντόμων. ν
Σύνδεσμοι
Η Bioquark Inc. είναι μια καινοτόμος εταιρεία βιοεπιστημών, η οποία επικεντρώνεται στη βιοθεραπευτική ανάπτυξη για την ανθρώπινη αναγέννηση και την αναστροφή των ασθενειών.
Η Ectocrine Technologies LLC είναι μια βιοτεχνολογική εταιρεία αφιερωμένη στη μελέτη των θετικών επιδράσεων που έχουν οι εκκρίσεις του σάλιου των αιματοφαγικών αρθροπόδων, όπως τα κουνούπια, πάνω στον άνθρωπο. ν