Προστατεύονται μόνο 180.000 οφειλέτες, ενώ 450.000 χάνουν τα σπίτια τους, καθώς δεν θα ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει και αυτός να ταΐζει τις αδηφάγες τράπεζες με τους κόπους και το αίμα των πολιτών, αφήνοντας απροστάτευτη την πρώτη κατοικία. Image: Supplied
ν
ΣΤΙΣ 180.000 υπολογίζονται οι οφειλέτες που πληρούν τα δύο βασικά κριτήρια και μπορούν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση στην οποία συμφώνησαν κυβέρνηση και τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Πρόκειται για περίπου τέσσερις στους δέκα δανειολήπτες με κόκκινο στεγαστικό δάνειο ή κόκκινο δάνειο που έχει υποθήκη την πρώτη κατοικία, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται στις 446.000 (284.000 με στεγαστικά δάνεια συν 162.000 με επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη ακινήτου), ενώ το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστεί με το νέο καθεστώς υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ. ν
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Οι κύριες προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα αποφασίζεται εάν ο δανειολήπτης είναι επιλέξιμος να μπει στην πλατφόρμα, προκειμένου να ρυθμίσει την οφειλή του προς τις τράπεζες, είναι:
Να έχει στις 31 Δεκεμβρίου 2018 ληξιπρόθεσμη οφειλή προς τις τράπεζες, δηλαδή δάνειο σε καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.
Το υπόλοιπο της οφειλής, όπως διαμορφώνεται ύστερα από τους τόκους, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.
Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
Στην πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους θα πρέπει να επανυποβάλουν αίτηση και όσοι έχουν ήδη προσφύγει στον νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για 135.000-140.000 δανειολήπτες η αίτηση των οποίων εκκρεμεί σήμερα και για τους οποίους θα πρέπει να πιστοποιηθεί ότι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια.
Όποιος επιλέξει την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, αντί της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα ή της προτεινόμενης ρύθμισης από την τράπεζα, θα πρέπει να καταβάλει το 30% της δόσης μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του.
Επίσης όποιος δεν καταβάλει τρεις δόσεις θα χάσει την προστασία και η κατοικία του θα βγει αυτομάτως σε πλειστηριασμό.
Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν, εκτός από τα φυσικά πρόσωπα που έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία, και οι έμποροι που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο ή άλλο δάνειο με προσημείωση ακίνητο που έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία. ν
Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Οι «τυχεροί» 180.000 δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους με συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι είναι οι εξής:
Δυνατότητα αποπληρωμής της οφειλής σε διάστημα έως και 25 χρόνια.
Ρύθμιση του δανείου με καθορισμένο επιτόκιο, δηλαδή Εuribor + 2%.
Πιθανό «κούρεμα» της οφειλής με βάση τραπεζικά κριτήρια και εφόσον το υπόλοιπο του δανείου υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Η απόφαση για το «κούρεμα» θα λαμβάνει υπόψη, εκτός από εισοδηματικά, και περιουσιακά κριτήρια και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση.
Επιδότηση από το κράτος για όσους έχουν εισόδημα έως 12.500 ευρώ όταν πρόκειται για μονομελή οικογένεια, και 21.000 ευρώ όταν πρόκειται για ζευγάρι, όριο που προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, έως τρία.
Το Δημόσιο έχει προϋπολογίσει κονδύλι 200 εκατ. ευρώ για το 2019 και 200 εκατ. ευρώ για το 2020, το οποίο θα διατεθεί για την επιδότηση των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν τη δόση του δανείου, όπως αυτή θα διαμορφωθεί μετά το «κούρεμα» της οφειλής που θα προτείνει η τράπεζα. ν
ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ
Ωστόσο, οι 180.000 «τυχεροί» δανειολήπτες δεν είναι και τόσο «τυχεροί». Μια από τις παγίδες κρύβεται στο Εuribor, δηλαδή στο ότι το επιτόκιο θα είναι κυμαινόμενο.
Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν θα ξεχρεώσει ποτέ, καθώς το Εuribor σε λίγα χρόνια μπορεί να έχει αυξηθεί κατά 20%. Εάν δε ο δανειολήπτης είναι κάποιας ηλικίας –με δεδομένο ότι η αποπληρωμή θα γίνεται σε 25 χρόνια– οι οφειλές του προς την τράπεζα θα τον κυνηγούν και μετά θάνατο. ν
ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς των κατοικιών των υπολοίπων 446.000 δανειοληπτών που χάνουν τα σπίτια τους, η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσουν οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν για τέταρτη συνεχόμενη φορά, καθώς τα ευαγή αυτά ιδρύματα έχουν καταντήσει οστεοφυλάκια, ενώ η αξία της μετοχής τους έχει κατρακυλήσει στα 0,50 λεπτά με 1,00 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΤτΕ το Μάιο του 2017, το σύνολο των δανείων ανερχόταν σε επίπεδο τραπεζών σε 44,8%, δηλαδή σε περίπου 106 δισ. ευρώ.
Από αυτά, το 41,5% αφορούσε στεγαστικά, το 44,4% επιχειρηματικά και το 54% καταναλωτικά δάνεια.
Στο τέλος Ιουνίου 2018, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 88,6 δισ. ευρώ. Στην πραγματικότητα και τα δύο ποσά (106 και 88,6 δισ. ευρώ) είναι πλασματικά.
Οι τράπεζες ουδέποτε έβγαλαν από τα ταμεία τους τα ποσά αυτά σε «ζεστό» χρήμα. Τα δάνεια που έδιναν ήταν «ψηφιακά», δηλαδή αριθμοί που μεταβιβάζονταν στους δανειολήπτες μέσω ενός κομπιούτερ, ενώ το πραγματικά χρήμα παρέμενε στα ταμεία των τραπεζών.
Είναι ζήτημα αν εκταμιεύτηκε ποτέ το 5% έως 10% του συνόλου των δανείων, δηλαδή γύρω στα 5 με 10 δισ. ευρώ πραγματικό χρήμα.
Το ερώτημα είναι: «Πού πήγαν τα υπόλοιπα 90 και πλέον δισεκατομμύρια;»
Κατά κύριο λόγο πήγαν στους ίδιους τους τραπεζίτες· άλλα ποσά πήγαν στους πολιτικούς, στους «ημετέρους» των πολιτικών, σε βιομήχανους κτλ. που βέβαια τα φυγάδευσαν στο εξωτερικό.
Εδώ όμως έμεινε το τεράστιο αυτό ιδιωτικό χρέος, το οποίο, έπειτα και από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, στην Ελλάδα των Μνημονίων είναι σχεδόν αδύνατο να εξοφληθεί, καθώς εκατομμύρια πολιτών έμειναν άνεργοι, επιχειρήσεις έκλεισαν και πολλοί έπεσαν στη φτώχεια και το μαρασμό.
Σε ένα κράτος δικαίου, τα χρέη αυτά, όπως και τα χρέη των πολιτών στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα διαγράφονταν και η οικονομία της χώρας θα έκανε επανεκκίνηση από την αρχή. Και αυτό θα ήταν υγιές.
Ζούμε όμως σε έναν άρρωστο κόσμο, με κύριο χαρακτηριστικό την απληστία των ισχυρών. Οι ισχυροί εξαγοράζουν πολιτικούς και τους χρησιμοποιούν ως δήμιους για να πιουν το αίμα του λαού. ν
ΠΩΣ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ
Το βίντεο που ακολουθεί εξηγεί πώς οι τράπεζες κερδίζουν χρήματα από το μηδέν, κυρίως μέσω των δανείων, ενώ ουσιαστικά εκταμιεύουν μόνο το 5% του δανείου σε πραγματικό χρήμα, καθώς το 95% είναι ψηφιακό.
Όσον αφορά την ορολογία, initial deposit = αρχική κατάθεση, required reserves = υποχρεωτικά αποθεματικά, loaned out = εκταμίευση δανείου (δίνεται μόνο το 5% σε πραγματικό χρήμα και το 95% σε ψηφιακό), total money inexistence = χρήματα που βγάζουν οι τράπεζες από το μηδέν.
Συμπέρασμα: καλύτερα να πεινάσεις παρά να δανειστείς από τράπεζα.