Το ελιξήριο της αθανασίας ανακάλυψαν Κινέζοι αρχαιολόγοι σε ένα χάλκινο δοχείο κρυμμένο σε τάφο ηλικίας 2.000 ετών.
Το χάλκινο δοχείο που περιείχε το ελιξήριο της ζωής. Image: Xinhua/Li An
ν
ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ δοχείο με το ηλικίας 2.000 ετών ελιξήριο της ζωής βρέθηκε ανάμεσα στα κτερίσματα που στόλιζαν έναν αρχαίο τάφο στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας. Το δοχείο περιείχε ένα υποκίτρινο υγρό, το οποίο αρχικά οι αρχαιολόγοι νόμισαν ότι ήταν κρασί. Στην πραγματικότητα ήταν ένα «ελιξήριο της αθανασίας» που δημιουργήθηκε κατά τους αρχαίους χρόνους.
Το χάλκινο δοχείο σε σχήμα αμφορέα ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από αρχαιολόγους που εργάζονται στον τάφο μιας οικογένειας ευγενών. Ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 210 τετραγωνικών μέτρων, είναι πόλη Λουόγιανγκ, στη συμβολή του Κίτρινου Ποταμού με τον ποταμό Λουό και τοποθετείται χρονικά στη δυναστεία Χαν (206 π.Χ. έως 9 μ.Χ.) η οποία ιδρύθηκε από τον επαναστατικό ηγέτη Λιόου Μπανγκ, γνωστό μετά θάνατον ως αυτοκράτορα Γκαοτζού.
Η δυναστεία των Χαν αποτελείται από δύο περιόδους: τους Δυτικούς Χαν (206 π.Χ. έως 9 μ.Χ.) και τους Ανατολικούς Χαν (25 έως 220 μ.Χ.). Με διάρκεια πάνω από τέσσερις αιώνες, η περίοδος της δυναστείας των Χαν θεωρείται ως μια χρυσή εποχή στην ιστορία της Κίνας. Μέχρι σήμερα, η κυρίαρχη εθνοτική ομάδα της Κίνας αναφέρεται στον εαυτό της ως «άνθρωποι Χαν». ν
“Immortality drug” from 2,000 years ago! Archaeologists say the liquid found in central China’s ancient tomb is “elixir of life” recorded in ancient Taoist literature https://t.co/pfZMCwXsy6pic.twitter.com/dZ2ZAcPwJu
Στον τάφο, εκτός από το χάλκινο δοχείο, βρέθηκαν η καλά διατηρημένη σορός ενός ευγενούς, ζωγραφισμένα πήλινα αγγεία, σκεύη από νεφρίτη και χαλκό, καθώς και ένας λαμπτήρας σε σχήμα άγριας χήνας.
Το χάλκινο δοχείο περιείχε 3,5 λίτρα ενός υγρού με βαριά μυρωδιά αλκοόλ, το οποίο όμως οι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως αποτελείται κυρίως από νιτρικό κάλιο και αλουνίτη, τα κύρια συστατικά ενός «φαρμάκου αθανασίας» που αναφέρεται σε αρχαίο ταοϊστικό κείμενο, σύμφωνα με τον Παν Φουσένγκ, επικεφαλής αρχαιολόγο της ανασκαφής.
«Είναι η πρώτη φορά που μυθικά “φάρμακα αθανασίας” βρίσκονται στην Κίνα», δήλωσε ο Σι Τζιαζέν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Κειμηλίων και Αρχαιολογίας στη Λουόγιανγκ. «Το υγρό είναι σημαντικής αξίας ως προς τη μελέτη της αρχαίας κινεζικής σκέψης για την επίτευξη της αθανασίας και την εξέλιξη του κινεζικού πολιτισμού», πρόσθεσε.
ν
ν
Φυσικά είναι αμφίβολο αν αυτός που θα πιει έστω μια γουλιά από το περιεχόμενο του δοχείου θα αποκτήσει την αθανασία. Τα συστατικά του το καθιστούν επικίνδυνο.
Το νιτρικό κάλιο είναι ένα άλας του καλίου. Προέρχεται από το ορυκτό νίτρο και αποτελεί φυσική στερεά πηγή αζώτου. Χρησιμοποιείται ως λίπασμα, στην επεξεργασία κρεάτων, στην παραγωγή της πυρίτιδας, στα πυροτεχνήματα και ως προωθητικό πυραύλων.
Ο αλουνίτης, που εξάγεται από τον βωξίτη, χρησιμοποιείται στην βαφική, τη βυρσοδεψία, την ιατρική και τη χημεία. Είναι η γνωστή στυπτηρία (ή στύψη) των αρχαίων Ελλήνων και τον χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς ως αιμοστατικό και αντισηπτικό.
Ο αλουνίτης είναι σχετικά αβλαβής, όμως το νιτρικό κάλιο σε υψηλές δόσεις συνδέεται με ορισμένους κινδύνους για την υγεία, που κυμαίνονται από ερεθισμό των ματιών και του δέρματος έως νεφρική ανεπάρκεια, αναιμία, ακόμη και θάνατο.
Δεν είναι σαφές αν το ποτό αυτό προοριζόταν πραγματικά για κατανάλωση ή αν απλώς χρησίμευε για την ταφική τελετουργία. Ο μόνος τρόπος για να μάθουμε με βεβαιότητα ότι το παρασκεύασμα προσφέρει πραγματικά την αθανασία θα ήταν να βρεθεί ένας άνθρωπος, αρκετά γενναίος, για να το δοκιμάσει. Αλλά μέχρι τώρα, δεν έχει βρεθεί κάποιος εθελοντής.
Το βίντεο που ακολουθεί, κάνει μια σύντομη αναφορά στην ιστορία και την πορεία της αλχημείας, η οποία ξεκίνησε κατά τους ελληνιστικούς χρόνους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από εκεί ένας κλάδος της πέρασε στο Βυζάντιο και από εκεί στη μεσαιωνική δύση, ενώ ένας άλλος κλάδος της έφτασε μέχρι την Κίνα, για να αποτελέσει τη βάση της κινεζικής αλχημείας.