Τα αρχαία ελληνικά υπό την προστασία της UNESCO
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ
Posted by Youmagazine Staff
Βλέποντας ότι ξεπουλάμε την αρχαία κληρονομιά μας, γαλλική ένωση ζητά να συμπεριληφθούν τα αρχαία ελληνικά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO.
Τα αρχαία ελληνικά είναι χρήσιμα, γιατί βοηθούν κάποιον «να γνωρίζει το παρελθόν, να κατανοεί το παρόν και να εξηγεί το μέλλον». Image: Supplied
ν
ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της Μακεδονίας, η διαστρέβλωση της αρχαίας ιστορίας μας από εμάς τους ίδιους, η αναγνώριση της σλαβο-βουλγαρικής γλώσσας ως αυθεντικής «Μακεδονικής», καθώς και η κατάργηση των Λατινικών μαζί με άλλες σκοταδιστικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, θορύβησαν τους Ευρωπαίους που φοβούνται ότι η αμάθεια και η σχιζοφρένεια των σύγχρονων Ελλήνων μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη και να μολύνει κάθε πολιτιστική και πνευματική πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τους τελευταίους αιώνες, συμπαρασύροντας και τις άλλες χώρες σε ένα νέο μεσαίωνα.
Έτσι, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο οποίο συμμετείχε και ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας, μια γαλλική ένωση ζήτησε σήμερα την εγγραφή των αρχαίων γλωσσών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
«Θεωρήσαμε απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη διδασκαλία των (αρχαίων) ελληνικών και των λατινικών, που είναι οι βάσεις της γαλλικής γλώσσας και της ευρωπαϊκής ιστορίας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής αρχαιολογίας Βενσάν Μερκενμπρέκ, πρόεδρος της ένωσης Human-Hist.
Η ένωση υπέβαλε το αίτημα με ένα μανιφέστο που παρουσιάστηκε σήμερα, με την ευκαιρία της έναρξης της Β΄ Διεθνούς Συνάντησης των Αρχαίων Γλωσσών, ενός διήμερου συνεδρίου που διεξάγεται στην Ουετάν (Autun). Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν 80 ερευνητές και πανεπιστημιακοί από τη Γαλλία και άλλες χώρες. Οι συζητήσεις σε κάποια από τα στρογγυλά τραπέζια γίνονται στα λατινικά ή τα αρχαία ελληνικά.
«Είναι επίσης μια ευκαιρία να δείξουμε στο κοινό τη σπουδαιότητα και την ικμάδα των αρχαίων γλωσσών», πρόσθεσε ο Μερκενμπρέκ.
Στο συνέδριο έδωσε το παρών και ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, ο οποίος χαρακτήρισε το μανιφέστο της Human-Hist «εμβληματικό και ουσιώδες» για την υπεράσπιση των αρχαίων γλωσσών που είναι «το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας».
«Τα ελληνικά και τα λατινικά δεν είναι ούτε απαρχαιωμένες, ούτε ελιτιστικές (γλώσσες) και πρέπει να τις προωθήσουμε», πρόσθεσε ο υπουργός, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους διδάσκοντες οι οποίοι «μεταλαμπαδεύουν αξίες».
ν
Ρωμαϊκό θέατρο στην Ουετάν. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Αρχαία ρωμαϊκή πύλη. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Ναός του Ιανού στην Ουετάν. Πηγή: Wikimedia Commons
ν
Ένας 13χρονος μαθητής που συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου, ο Αντρέ, δήλωσε ότι έχει πάθος με τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, γιατί βοηθούν «να γνωρίζει το παρελθόν, να κατανοεί το παρόν και να εξηγεί το μέλλον».
Η παρουσίαση του μανιφέστου στην Ουετάν, το αρχαίο Augustodunum (ιδρύθηκε από τον Αύγουστο), δεν έγινε τυχαία: τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στην πόλη αυτή αδιαλείπτως εδώ και 2.000 χρόνια, όπως εξήγησε ο Μερκενμπρέκ. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί η πρόσφατη ανακάλυψη μιας Σχολής Δικαίου και Γραμμάτων (Ecoles Meniennes) που ιδρύθηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και θεωρείται «το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της ρωμαϊκής Γαλατίας», σημείωσε ο αρχαιολόγος.
Την εποχή της ρωμαϊκής ηγεμονίας, η πόλη αριθμούσε 30.000 έως 100.000 κατοίκους, ανάλογα με τις εκτιμήσεις. Η πόλη υπέστη σημαντικές ζημιές από τα βαρβαρικά γερμανικά φύλα που επέδραμαν εναντίον της το 356 μ.Χ. και αργότερα το 532, ενώ κατελήφθη από τους Άραβες Ομεϊάδες στις 22 Αυγούστου 725. Τελικά, το 880 προσαρτήθηκε στο κρατίδιο της Βουργουνδίας.
ν