Ποιες χώρες της Ευρωζώνης απειλούνται με καταστροφή από την άτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πέντε χώρες θα βρεθούν άμεσα εκτεθειμένες σε κίνδυνο από μια άτακτη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Image: Supplied
ν
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρως προετοιμασμένη για μια άτακτη φυγή της Βρετανίας, αλλά οι ειδικοί αμφισβητούν τους ισχυρισμούς του Λουξεμβουργιανού πολιτικού.
Ο Pieter Cleppe, επικεφαλής του βρετανικού think tank Ανοιχτή Ευρώπη που εδρεύει στις Βρυξέλλες, προειδοποιεί ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα μείνει αλώβητη. Κυρίως όμως θα πληγούν εκείνες οι χώρες που έχουν τους στενότερους δεσμούς με τη Βρετανία.
«Έχουν ληφθεί μέτρα για την άμβλυνση των χειρότερων ζημιών, αλλά όλα είναι προσωρινά και μονομερή… Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν πραγματικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στον τομέα της αεροπορίας ή στον τομέα της αλυσίδων εφοδιασμού μεγάλων κατασκευαστών. Επίσης, ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα υποστεί μεγάλη πίεση… πράγμα που θα επηρεάσει με τη σειρά του τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών που δεν θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν κονδύλια βοήθειας από την ΕΕ».
Όπως μεταδίδει ο Joe Barnes, ανταποκριτής της Daily Express στις Βρυξέλλες, οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο είναι η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.
Οι χώρες αυτές θα βρεθούν στην κόψη του ξυραφιού αν η Βρετανοί φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θα βρεθούν στο χείλος του γκρεμνού αν το «σκληρό» Brexit γίνει πραγματικότητα στις 12 Απριλίου.
Από την πλευρά τους οι Βρετανοί έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα ακόμη και για μια άτακτη αποχώρηση.
Καθεμία από τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσει ποικιλία προβλημάτων, αν και κάποιες από αυτές εστιάζονται σε αυτό που θεωρούν ως τη μεγαλύτερη απειλή για την ευημερία και την ασφάλειά τους. ν
Η Τερέζα Μέι απέναντι στην ΕΕ ακολουθεί μια πολιτική κατευνασμού (Appeasement Policy), ανάλογη με αυτή του Νέβιλ Τσάμπερλεν απέναντι στον Χίτλερ, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Image: Supplied
ν
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Οι ολλανδικές συνδικαλιστικές οργανώσεις προειδοποίησαν ότι οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί και οι τελωνειακοί υπάλληλοι δεν είναι έτοιμοι για μια μη-συμφωνία αναφορικά με το Brexit.
Υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια της Ολλανδίας, ακόμη και από μια στιγμιαία απώλεια ανταλλαγής πληροφοριών με τη Βρετανία.
Ο Marc de Natris, πρόεδρος των κοινών συνδικαλιστικών ενώσεων των αξιωματικών στρατού και αστυνομίας, δήλωσε ότι, παρά τις εντατικές προσπάθειες να προσληφθεί επιπλέον προσωπικό, οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν είναι επαρκώς επανδρωμένες και έτοιμες στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit.
Ένας άλλος αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας, ο Gerrit Van De Kamp, δήλωσε ότι θα υπάρξουν μεγάλα κενά στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την εμπορία ανθρώπων, τη διακίνηση αγαθών και τις μεταναστευτικές ροές που θα δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στην καθημερινή ζωή των πολιτών της Ολλανδίας. ν
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία έχει πολλούς λόγους να είναι δυσαρεστημένη από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Κυρίως επειδή αμφισβητείται ευθέως η γερμανική επικυριαρχία της ευρωπαϊκής ηπείρου και το Brexit μπορεί να αποτελέσει ιστορικό προηγούμενο ώστε και άλλες χώρες να θελήσουν να ελευθερωθούν από τον ασφυκτικό γερμανικό εναγκαλισμό.
Όσον αφορά την οικονομία, Γερμανοί επιχειρηματίες έχουν προειδοποιήσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ότι το Brexit θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού της βιομηχανίας αυτοκινήτων, που είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα.
Οι Γερμανοί έχουν τρομοκρατηθεί τόσο πολύ ώστε ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier δήλωσε ότι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία θα ήταν να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση.
Ο Eric Schweitzer, επικεφαλής του Συνδέσμου Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας, προειδοποίησε ότι «το χάος θα είναι απόλυτο» είτε υπάρξει συμφωνία είτε όχι.
Περιέγραψε το Brexit ως «εθνική απειλή» που θα κοστίσει στις γερμανικές επιχειρήσεις «πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως». ν
Οι πέντε χώρες που είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο μιας καταστροφής. Image: Supplied
ν
ΒΕΛΓΙΟ
Το Βέλγιο θα αντιμετωπίσει μεγάλα εμπορικά προβλήματα, όταν έρθει η ημέρα του Brexit. Η βελγική κυβέρνηση έχει ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό τις τελωνειακές υπηρεσίες, ο πρόεδρός τους όμως προειδοποίησε ότι καμία προετοιμασία δεν είναι αρκετή για το χάος που θα επακολουθήσει.
Οι εταιρείες που εδρεύουν στο Βέλγιο έχουν διαταχθεί να σταματήσουν τις εμπορικές σχέσεις τους με τη Βρετανία και να ελαχιστοποιήσουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο ως προσωρινό μέτρο τουλάχιστον κατά την ημέρα του Brexit.
Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, το Zeebrugge, αναμένει τεράστιες ουρές πλοίων που θα καταφύγουν εκεί, έχοντας πάρει εντολές να μην προσεγγίσουν βρετανικά λιμάνια. ν
ΓΑΛΛΙΑ
Το Παρίσι αισθάνεται έτοιμο να δεχτεί τις σεισμικές δονήσεις του Brexit, καθώς εδώ και καιρό έχει προετοιμαστεί για μια σκληρή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, προσλαμβάνοντας 740 πρόσθετους τελωνειακούς και κτηνιατρικούς επιθεωρητές και έχοντας δαπανήσει εκατομμύρια για να βελτιώσει τα μέτρα ασφάλειας αεροδρομίων και λιμένων.
Ωστόσο, η MEDEF, η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της Γαλλίας, πιστεύει ότι θα υπάρξει «απόλυτο χάος στο Καλαί και στα άλλα λιμάνια της χώρας που εξάγουν αγαθά στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Τις τελευταίες εβδομάδες, βιομηχανίες και συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν ασκήσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του σοκ από ένα σκληρό Brexit.
Για παράδειγμα, οι τελωνειακοί έλεγχοι των φορτηγών που έχουν προορισμό τη Βρετανία, ενώ κάποτε διαρκούσαν λίγα λεπτά της ώρας, τώρα διαρκούν δύο και πλέον εβδομάδες, καθώς οι τελωνειακοί υπάλληλοι «εκπαιδεύονται» πάνω τους γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. ν
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Το Δουβλίνο είναι αυτό που διακυβεύει τα περισσότερα από την υπόλοιπη ΕΕ των 27 χωρών, κατά τη διαδικασία του Brexit.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η Ιρλανδία θα υποστεί μείωση του ΑΕΠ κατά 4%, εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ένωση των ευρωπαϊκών χωρών χωρίς συμφωνία.
Υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι ένοπλης βίας στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς ενδέχεται να αφυπνιστούν οι διεκδικήσεις σχετικά με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η εύθραυστη ειρήνη που επικρατεί, θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.
Η ιρλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να αναπτύξει βαριά οπλισμένες αστυνομικές δυνάμεις στα σύνορα για να αντιμετωπίσουν τυχόν ενέργειες του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού.
Επίσης έχει προσλάβει 1.000 νέους τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι όμως δεν είναι επαρκώς εκπαιδευμένοι ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν άμεσα καθήκοντα. ν
Από πρόσφατη κινητοποίηση των υποστηρικτών του Brexit στη βρετανική πρωτεύουσα. Image: Supplied
ν
LEAVE MEANS LEAVE
Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι 17,4 εκατομμύρια Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση –μια ομάδα χωρών υποταγμένων στη Γερμανία– στη μεγαλύτερη απόφαση που έχει ληφθεί ποτέ στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής ζωής.
Ωστόσο, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ακολουθεί μια τακτική παρόμοια με αυτή του Νέβιλ Τσάμπερλεν, που ως πρωθυπουργός την περίοδο 1937-1940 ήθελε να έχει καλές σχέσεις με τον Χίτλερ και τη ναζιστική Γερμανία – αλλά όπως παρατήρησε ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, τι είδους διαπραγματεύσεις μπορείς να κάνεις με μια τίγρη, όταν έχεις το κεφάλι σου στο στόμα της; Παρ’ όλες όμως τις παλινωδίες, το Brexit είναι αναπόφευκτο.
Όσα πισωγυρίσματα ή στάσεις κι αν κάνει η παρούσα βρετανική κυβέρνηση, το γυαλί έχει ραγίσει και δεν ξανακολλάει…