Μια ακόμη φωτογραφία του Curiosity προκαλεί ενθουσιασμό στους θιασώτες της υπόθεσης ότι εξωγήινοι περιφέρονται στον κόκκινο πλανήτη.
Κάμερα από το ρομποτικό όχημα Curiosity κατέγραψε αυτή τη μυστηριώδη λάμψη στον κόκκινο πλανήτη. Πηγή: NASA/JPL-Caltech
ν
ΜΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗΣ λάμψη αποτυπώνεται σε φωτογραφία που έστειλε πριν λίγες ημέρες από την επιφάνεια του Άρη, το ρομποτικό όχημα Curiosity.
Η φωτογραφία, στην οποία αποτυπώνεται ένα έντονο φως λίγο ψηλότερα από το έδαφος του πλανήτη, τραβήχτηκε στις 16 Ιουνίου ή Sol 2438 σύμφωνα με το ημερολόγιο αποστολής του Curiosity. Η ημέρα στον Άρη ονομάζεται από τους επιστήμονες Sol, και έχει διάρκεια 24 ώρες, 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα γήινα. Ένα αρειανό έτος, δηλαδή μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο, πραγματοποιείται σε 668 Sols ή 687 γήινες ημέρες.
Και για να επανέλθουμε στην παράξενη λάμψη, η NASA βέβαια υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για κάποιο παράξενο φαινόμενο, αλλά για μια «ανωμαλία» που παρατηρείται συχνά σε φωτογραφίες από την επιφάνειά του Κόκκινου Πλανήτη.
Το Curiosity, που περιπλανιέται στην επιφάνεια του Άρη από το 2012, στέλνει στους επιστήμονες της Γης μεγάλη ποσότητα φωτογραφιών (συμπεριλαμβανομένων και selfies) χάρη στις 17 κάμερες που διαθέτει – τις περισσότερες που έχει τοποθετήσει η NASA σε διαστημικό όχημα. ν
Το καρέ που τραβήχτηκε από την δεξιά κάμερα στις 3:53:46 UTC στις 16/6/2019. Πηγή: NASA/JPL-Caltech ν
Το αμέσως επόμενο τραβήχτηκε στις 3:53:59 UTC, όπου παρουσιάζεται η παράξενη λάμψη. Πηγή: NASA/JPL-Caltech ν
Και το τρίτο της σειράς στις 3:54:12 UTC. Πηγή: NASA/JPL-Caltech ν
Σε τόσο μεγάλο όγκο φωτογραφιών, όπως υποστηρίζει η NASA υπάρχουν αρκετές που εμφανίζουν παρόμοιες παράξενες λάμψεις. Και οι «συνήθεις ύποπτοι» των λάμψεων είναι η αντανάκλαση ηλιακού φωτός σε κάποιον βράχο, κοσμική ακτινοβολία, ή αντανάκλαση από τον φακού της κάμερας.
Οι φωτογραφίες από το Curiosity, όπως εξηγούν οι ειδικοί της NASA, προέρχονται σχεδόν πάντα από δύο διαφορετικές κάμερες, οι οποίες έχουν το ρόλο του δεξιού και αριστερού ματιού. Η συγκεκριμένη όμως, τραβήχτηκε μόνο από τη δεξιά κάμερα, καθώς η αριστερή βρισκόταν σε διαδικασία να τραβήξει μια selfie.
Δεδομένου λοιπόν, ότι η φωτεινή λάμψη εμφανίζεται μόνο σε ένα καρέ, της δεξιάς κάμερας, αλλά όχι στο προηγούμενο ή στο επόμενο από αυτό, οι ειδικοί της NASA απορρίπτουν την αντανάκλαση ηλιακού φωτός σε βράχο ή στην κάμερα. Θεωρούν ότι πρόκειται μάλλον για κοσμική ακτινοβολία.
Επειδή η ατμόσφαιρα του Άρη είναι αραιότερη από αυτή της Γης, δεν καταφέρνει να φιλτράρει επαρκώς την κοσμική ακτινοβολία. Κάποιο λοιπόν, σωματίδιο, όπως εικάζουν οι ειδικοί, χτύπησε στο φακό, προκαλώντας τη στιγμιαία λάμψη που καταγράφηκε σε ένα και μοναδικό καρέ της δεξιάς κάμερας.
Και όσοι βιάστηκαν να μιλήσουν για εξωγήινο διαστημόπλοιο στον Άρη, έχουν μεγάλη φαντασία. Σε μια τέτοια περίπτωση το υποτιθέμενο εξωγήινο διαστημόπλοιο θα έπρεπε να είχε αναπτύξει πολύ μεγάλη ταχύτητα.