Έξι νεκροί και πάνω από εξήντα τραυματίες, από οκτώ μηνών έως εβδομήντα δύο ετών, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που σάρωσε τη Χαλκιδική.
(Φωτογραφία αρχείου)
ν
ΕΞΙ νεκροί, ένας αγνοούμενος, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χειμάρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν από χθες βράδυ τη Χαλκιδική.
«Η κατάσταση ήταν τραγική, αυτό φαίνεται κι από τα συμβάντα που πέρασαν από το Κέντρο Υγείας. Ήταν μια κατάσταση πρωτοφανής για την περιοχή μας, δεν την έχουμε ξαναζήσει», δήλωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Νέων Μουδανιών, Αθανάσιος Καλτσάς.
«Έγιναν τεράστιες καταστροφές, αποκολλήθηκαν διάφορα αντικείμενα, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα, πλημμύρισε η περιοχή μας, με αποτέλεσμα να έχουμε έξι νεκρούς και 55-60 τραυματίες, από 8 μηνών έως και 72 ετών, που πέρασαν από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας», εξήγησε ο κ. Καλτσάς.
Κάποιοι από τους τραυματίες επέστρεψαν στη βάση τους, αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, άλλοι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Πολυγύρου και σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα άνω και κάτω άκρων.
«Είμαστε σε αναμονή, λόγω της νύχτας. Τα ξημερώματα εκτιμώ πως θα έχουμε κάποια ακόμη περιστατικά», προέβλεψε ο κ. Καλτσάς, επισημαίνοντας πως τα πιο σοβαρά τραύματα φέρουν κάποιοι από τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Το πρώτο περιστατικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας Μουδανιών περί τις 21:50· τα περισσότερα συμβάντα αφορούσαν τουρίστες που παραθερίζουν στην περιοχή.
Το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Μουδανιών βρίσκεται επί ποδός, όπως και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλοι περιμένουν το πρώτο φως της ημέρας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής. ν
ΑΝΗΛΙΚΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟ ΕΚΤΟ ΘΥΜΑ
Ένα ανήλικο αγόρι έγινε το έκτο θύμα των πολύνεκρων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τις προηγούμενες ώρες την Χαλκιδική.
Όπως επιβεβαίωσε η Πυροσβεστική, πρόκειται για 8χρονο παιδί από τη Ρουμανία, που βρισκόταν στην ταβέρνα στα Νέα Πλάγια όπου έπεσε το στέγαστρο, καταπλακώνοντας θαμώνες του καταστήματος.
Εκεί τραυματίστηκε επίσης θανάσιμα μια 54χρονη γυναίκα, επίσης από τη Ρουμανία, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική εάν τα δύο θύματα είχαν συγγένεια.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στοίχισαν επίσης τη ζωή σε ζευγάρι ηλικιωμένων από την Τσεχία, που παραθέριζαν με τροχόσπιτο στη Σωζόπολη όπου το όχημα φαίνεται πως ανατράπηκε από τους σφοδρούς ανέμους. Μαζί τους παραθέριζε ο γιος τους, που τραυματίστηκε και διακομίστηκε σε νοσοκομείο, καθώς και ο εγγονός τους ‒κατά πληροφορίες είναι 18 ετών‒ που είναι καλά στην υγεία του αλλά έχει υποστεί σοκ.
Ακόμη δύο θάνατοι καταγράφηκαν στην Νέα Ποτίδαια, όπου δένδρο καταπλάκωσε 39χρονο Ρώσο και τον γιο του, περίπου δύο ετών, που διέμεναν σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής. ν
Τα θύματα εντοπίστηκαν στη Σωζόπολη, τη Νέα Ποτίδαια και τα Νέα Πλάγια. Πηγή: YouTube ν
Ο χάρτης της τραγωδίας στη Χαλκιδική – Πού βρέθηκαν οι νεκροί ν
ν
Την ίδια ώρα, έρευνες διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στην θαλάσσια περιοχή της Καλλικράτειας για τον εντοπισμό 62χρονου ψαρά. Όπως έγινε γνωστό, είχε πάει με την ξύλινη βάρκα του γύρω στις 18:00 για ψάρεμα· έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής.
Πηγές προσκείμενες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο ΕΚΑΒ αναφέρουν δεκάδες περιπτώσεις τραυματιών που διακομίστηκαν με ασθενοφόρα ή μετέβησαν με ιδιωτικά οχήματα σε νοσοκομεία της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, όπου εισήχθησαν και νοσηλεύονται.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πυροσβεστική λίγο μετά τη 01:00, αναφέρεται ότι έως εκείνη την ώρα είχαν γίνει τριάντα διασώσεις από κατοικίες και οχήματα και εκατοντάδες κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων από το οδόστρωμα και αντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα.
Το μέγεθος των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο του νομού αναμένεται να αποκαλυφθεί με το φως της ημέρας.
Αρκετές περιοχές του νομού βυθίστηκαν στο σκοτάδι, εξέλιξη η οποία δυσχεραίνει την πρόσβαση των σωστικών μέσων στα σημεία που επλήγησαν από την κακοκαιρία. ν
Ο Θ. Κολυβάς αναλύει στο One Channel τη θεομηνία στη Χαλκιδική ν
ν
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής λόγω της φονικής κακοκαιρίας.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι τον ενημερώνουν για την εξέλιξη των ακραίων καιρικών φαινομένων και τις προσπάθειες που καταβάλουν οι διασώστες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή.
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει εσπευσμένα στη Χαλκιδική, έγινε γνωστό τις πρώτες πρωινές ώρες.
Παράλληλα ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον εκτελεστικό γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Νίκο Ιωάννου και το γενικό διευθυντή Πολιτικής Προστασίας κ. Χαράλαμπο Στεργιάδη, προκειμένου να υπάρξει ‒άτυπος ακόμη‒ συντονισμός των υπηρεσιών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 40 συνεργεία σε όλο το νομό Χαλκιδικής τα οποία προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους
Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί όλες οι εθελοντικές ομάδες του νομού και έχουν ειδοποιηθεί οι μηχανικοί της περιφέρειας να ξεκινήσουν από τις 05:30 τη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε σπίτια, αλλά και σε δημόσιες υποδομές.
Παράλληλα επί ποδός είναι συνεργεία της ΔΕΗ λόγω των προβλημάτων στον ηλεκτροφωτισμό στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο.
Νωρίς το πρωί θα γίνει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, για την αποτίμηση της κατάστασης. ν
Φονική κακοκαιρία χτύπησε τη Χαλκιδική ν
ν
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε σε ανακοίνωσή της ότι «η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες και επισκέπτες ειδικά στη Χαλκιδική, τόσο στη Σιθωνία, όσο και στην Κασσάνδρα, ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες», σημείωσε.
«Γι’ αυτό συνιστά περιορισμό στις μετακινήσεις των πολιτών, παραμονή σε ασφαλείς χώρους και τήρηση των οδηγιών των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπαλλήλων των Δήμων, μέχρι να κοπάσουν τα φαινόμενα οριστικά».
Σαράντα μηχανήματα της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας καθαρίζουν το οδικό δίκτυο και προσπαθούν να το διατηρήσουν προσβάσιμο στην Πιερία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κυρίως στη Χαλκιδική, που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα.
Εξάλλου, περισσότερα από 100 στελέχη του προσωπικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνδράμουν το έργο της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των άλλων αρχών και προσπαθούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα, προσφέροντας βοήθεια στους πολίτες σε όλες τις πληγείσες περιοχές. ν