Το πορτρέτο του ιδιοφυούς μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ, θα κοσμεί τα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το πορτρέτο του Άλαν Τiούρινγκ θα κοσμεί το βρετανικό χαρτονόμισμα των 50 λιρών, διακοσμημένο με μια κορδέλα με τον δυαδικό κώδικα πάνω της. Image: AP. Πηγή: Supplied
ν
ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ του ιδιοφυούς Βρετανού μαθηματικού Άλαν Τιούρινγκ, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στην αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα κοσμεί τα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η επιλογή αυτή συνιστά την αναγνώριση του ιδιοφυούς επιστήμονα, που είναι ο πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης και των κομπιούτερ.
Ο Άλαν Τιούρινγκ ήταν το ιδιοφυές μυαλό που κατάφερε να σπάσει τον κώδικα της περίφημης μηχανής Enigma η οποία κωδικοποιούσε τα εμπορικά, διπλωματικά και στρατιωτικά μηνύματα των Γερμανών.
Παρ’ όλα αυτά, και παρά την καθοριστική συμβολή του στη νίκη των Συμμάχων, καταδικάστηκε μεταπολεμικά από τα βρετανικά δικαστήρια ως… ομοφυλόφιλος, λες και αυτό ήταν έγκλημα!
Πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό του, το υποκριτικό βρετανικό κράτος ζήτησε συγγνώμη για την απάνθρωπη συμπεριφορά που του επιφύλαξε.
Στα χαρτονομίσματα των 50 λιρών, το πρόσωπο του Τιούρινγκ θα αντικαταστήσει εκείνα των Μάθιου Μπόλτον και Τζέιμς Βατ, των εφευρετών της ατμομηχανής που οδήγησε στη βιομηχανική επανάσταση.
«Ο Άλαν Τιούρινγκ ήταν ένας ανυπέρβλητος μαθηματικός, η δουλειά του οποίου είχε τεράστιες επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο ζούμε σήμερα», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο Μαρκ Κάρνεϊ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, που είχε και τον τελευταίο λόγο για το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στα χαρτονομίσματα των 50 λιρών από τα τέλη του 2021.
«Ως πατέρας της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και ως ήρωας πολέμου, η συμβολή του Άλαν Τιούρινγκ ήταν κολοσσιαία και επαναστατική», πρόσθεσε, 65 χρόνια μετά τον άδοξο θάνατο του ιδιοφυούς μαθηματικού.
Εκτός από το πορτρέτο του Τούρινγκ το χαρτονόμισμα θα φέρει επίσης έναν μαθηματικό τύπο και την εικόνα ενός από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που είχε κατασκευάσει ο περίφημος μαθηματικός. ν
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, ανακοινώνει ότι ο Άλαν Τιούρινγκ, που έσπασε τον κώδικα των Ναζί κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα κοσμεί το νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών. Image: AP. Πηγή: Supplied ν
Ο περίφημος γερμανικός κωδικοποιητής Enigma εκτίθεται σήμερα στο Πάρκο Μπλέτσλι όπου την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είχε εγκατασταθεί ο Τιούρινγκ και η ομάδα των αποκρυπτογράφων του. Image: AFP / Martyn Hayhow. Πηγή: Supplied ν
Ο Άλαντ Τούρινγκ γεννήθηκε το 1912 στο Λονδίνο και είναι γνωστός κυρίως για τον ρόλο που διαδραμάτισε στο «σπάσιμο» των κωδικών της συσκευής κρυπτογράφησης Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για να στέλνουν τα μηνύματά τους.
Καθοριστική ήταν επίσης η συμβολή του στην ανάπτυξη των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους εργάστηκε, αρχικά στο Εθνικό Εργαστήριο Φυσικής και κατόπιν στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών του, ασχολήθηκε επίσης με την Τεχνητή Νοημοσύνη και επινόησε τη λεγόμενη «δοκιμή Τιούρινγκ»: δηλαδή να ελέγχεται η «νοημοσύνη» μιας μηχανής μέσω της γραπτής συνομιλίας της με έναν άνθρωπο.
Το 1952 ο Άλαν Τούρινγκ καταδικάστηκε για σεξουαλική διαστροφή, επειδή είχε σχέση με έναν άνδρα και υποβλήθηκε για έναν χρόνο σε χημικό ευνουχισμό.
Πέθανε το 1954, σε ηλικία μόλις 41 ετών, έπειτα από το μοιραίο δάγκωμα ενός μήλου που ήταν εμποτισμένο με κυανιούχο κάλιο. Οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε αυτοκτονήσει. ν
Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΕΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΥΑΛΟΥ
Οι εκδοχές είναι δύο: είτε το βρετανικό κράτος έσπρωξε τον Τιούρινγκ στην αυτοκτονία, ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση, είτε –το πιθανότερο– δολοφονήθηκε από πράκτορες της MI5 και του FBI που έβαλαν με σύριγγα κυανιούχο κάλιο στα φρούτα που έτρωγε.
Το κυανιούχο κάλιο είναι μια λευκή, κρυσταλλική στερεή ανόργανη ένωση, εξαιρετικά υδατοδιαλυτή, με απατηλή εμφάνιση παρόμοια με αυτή της ζάχαρης.
Την εκδοχή αυτή υποστηρίζει ο συγγραφέας Ρότζερ Μπρίστοου, πρώην δήμαρχος του Μίλτον Κέινς στα περίχωρα του Λονδίνου.
Σύμφωνα με τον Μπρίστοου, ο Τιούρινγκ δολοφονήθηκε επειδή κατείχε πληροφορίες που εξέθεταν «ορισμένα πρόσωπα στην Αμερική». Αν οι πληροφορίες αυτές αποκαλύπτονταν, θα επέφεραν μεγάλη ζημιά στην αμερικανική κρατική μηχανή.
Επομένως, ο Τιούρινγκ έπρεπε να πεθάνει. ν
Άγαλμα του Άλαν Τιούρινγκ στο Μουσείο του Πάρκου Μπλέτσλι, σκυμμένου πάνω από μια μηχανή Enigma. Στην μικρή ένθετη φωτογραφία, ο συγγραφέας Ρότζερ Μπρίστοου. Πηγή: Flickr ν
Συγκεκριμένα, πριν πεθάνει, ο Άλαν Τιούρινγκ συμμετείχε στην επιχείρηση Verona, μια εξαιρετικά μυστική αποστολή, που αφορούσε την αποκρυπτογράφηση ραδιοφωνικών σημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου για τον εντοπισμό Ρώσων που στάλθηκαν ως κατάσκοποι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Τιούρινγκ ανακάλυψε ότι αρκετοί από αυτούς τους πράκτορες κατείχαν εξέχουσες θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός προσώπου που ήταν προσωπικός βοηθός του Αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ.
Πράκτορες του FBI πήγαν στην Αγγλία, όπου με τη συνεργασία της MI5, δολοφόνησαν τον άτυχο μαθηματικό. ν
ΤΙΜΕΣ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ
Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ζήτησε συγγνώμη για τη συμπεριφορά που επιφυλάχθηκε στον Τούρινγκ και τέσσερα χρόνια αργότερα η βασίλισσα του απένειμε χάρη, μετά θάνατον.
Στην Αγγλία και την Ουαλία, ο λεγόμενος νόμος του Άλαν Τιούρινγκ επέτρεψε την απελευθέρωση όλων εκείνων που διώκονταν για ομοφυλοφιλία εξαιτίας της αδιάλλακτης νομοθεσίας.
Το πρόσωπο του μαθηματικού θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών που θα τεθεί σε κυκλοφορία το 2021, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τον διάσημο Βρετανό επιστήμονα.
Όσο για την συνεισφορά του στις τεχνολογίες του μέλλοντος, όπως είπε ο ίδιος το 1949 σε μια εφημερίδα: «Αυτό που βλέπετε σήμερα είναι μια πρόγευση αυτού που πρόκειται να έρθει, μια μόνο σκιά του τι πρόκειται να συμβεί». ν