Επίσκεψη σε 38 σχολεία του κόσμου (pictorial)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Posted by Youmagazine Staff
Επιστροφή στα θρανία μέσα από 38 εικόνες που δείχνουν τι συμβαίνει στις διάφορες χώρες του κόσμου όταν ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
ν
Ο ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ο Σαμοσατεύς (125-180 μ.Χ.) έλεγε ότι η παιδεία θέλει κόπο, χρόνο και χρήμα, επιφυλάσσει όμως στον κάτοχό της λαμπρή τύχη. Ενώ στον χωρικό που διαμαρτυρήθηκε ότι με τα χρήματα που έπρεπε να δώσει για να γράψει τον γιο του στο σχολείο θα μπορούσε ν’ αγοράσει έναν γάιδαρο, ο δάσκαλος είπε: «Κάνε το και θα έχεις δύο».
Το σχολείο είναι πολλές φορές βαρετό, αλλά απαραίτητο. Γιατί όπως έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα: «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο – και τον εαυτό σας»..
Ας επισκεφτούμε, λοιπόν, μερικά από τα σχολεία του κόσμου με τις ιδιαιτερότητες και τις παραξενιές τους.
ν
Έξετερ, Ηνωμένο Βασίλειο
Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019. Μαθητές της Ακαδημίας ISCA στο Έξετερ της Αγγλίας, φορώντας… φούστες, διαμαρτύρονται για τον νέο κανονισμό που απαγορεύει στα κορίτσια να φορούν φούστες και θέλει αγόρια και κορίτσια να ντύνονται ομοιόμορφα ώστε να μην διακρίνεται το φύλο τους! Η απόφαση για το ουδέτερο ντύσιμο, έχει εξαγριώσει τόσο τους γονείς όσο και τους μαθητές που απέχουν από τα μαθήματά τους.
ν
Aytré, Γαλλία
Η πρώτη μέρα στο δημοτικό σχολείο La Courbe στην Aytré της Γαλλίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Η Aytré είναι κοινότητα της πόλης Λα Ροσέλ στις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού.
ν
Zhujiajiao, Κίνα
Άσκηση καλλιγραφίας σε δημοτικό σχολείο στο Zhujiajiao της Κίνας. Το Zhujiajiao είναι δήμος της Σαγκάης.
ν
Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή
Μαθητές και μαθήτριες στην τελετή έναρξης της σχολικής περιόδου στο Lycée Du Cent Cinquantenaire στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017. Το Πορτ-ο-Πρενς είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Αϊτής στην Καραϊβική.
ν
Κολόμπο, Νέο Μεξικό
Μαθητές διασχίζουν τα σύνορα από το Κολόμπο, στο Νέο Μεξικό, στο Παλόμας του Μεξικού, έχοντας σχολάσει από το Δημοτικό στο Κολόμπο. Τα μαθήματα γίνονται σε αγγλικά και ισπανικά. Τα παιδιά των Αμερικανών που ζουν στο Μεξικό αποτελούν το 60% των μαθητών του σχολείου.
ν
Αμριτσάρ, Ινδία
Γερμανίδα μαθήτρια βγάζει selfie με Ινδούς σπουδαστές και δασκάλους, κατά τη διάρκεια της εθνικής εορτής «Η Μέρα του Δασκάλου», σε σχολείο της ιερής πόλης Αμριτσάρ της Ινδίας, στις 5 Σεπτεμβρίου 2017.
ν
Πιονγιάνγκ, Βόρεια Κορέα
Μαθητές της Διεθνούς Σχολής Ποδοσφαίρου της Πιονγκγιάνγκ λύνουν ασκήσεις. Η Πιονγκγιάνγκ είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Βόρειας Κορέας.
ν
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Μαθήτριες της πέμπτης τάξης του Excel Academy Public Charter School στην Ουάσιγκτον αναλύουν αποξηραμένα κόπρανα κουκουβάγιας, για να κατανοήσουν στην πράξη τη λειτουργία της τροφικής αλυσίδας. Η Ουάσιγκτον D.C. είναι η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών.
ν
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
Μαθητές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Nakhimov στην τελετή έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, μιας ημέρας γνωστής ως «Ημέρα της Γνώσης», στην Αγία Πετρούπολη την 1η Σεπτεμβρίου.
ν
Νταράα, Συρία
Σύριος μαθητής εκτελεί βασικές πράξεις της Αριθμητικής σε αχυρώνα που έχει μετατραπεί σε σχολείο, στις 10 Νοεμβρίου 2016. Η Νταράα ή Ντεράα, πόλη στη νοτιοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και με πληθυσμό 77.000 κατοίκων, είχε επαναστατήσει κατά του καθεστώτος Άσαντ.
ν
Βουδαπέστη, Ουγγαρία
Παιδιά μαθαίνουν τις κινήσεις στο σκάκι σε δρώμενο στο νηπιαγωγείο Brumi της Βουδαπέστης.
ν
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Χαρεντί (υπερορθόδοξοι) μαθητές προσεύχονται σε μια τάξη ανάγνωσης στο σχολείο αρρένων Kehilot Yaacov Torah στη γειτονιά Ραμότ της Ιερουσαλήμ, στις 24 Ιουνίου 2010.
ν
Μοσούλη, Ιράκ
Τάξη αρρένων σε σχολείο της δυτικής Μοσούλης, στις 27 Ιουλίου 2017. Οι τσάντες είναι προσφορά της Unicef.
ν
Μοσούλη, Ιράκ (2)
Τάξη θηλέων σε σχολείο της Μοσούλης, στις 18 Ιουλίου 2017. Και εδώ οι τσάντες είναι προσφορά της Unicef.
ν
Λουάνγκ Πραμπάνγκ, Λάος
Νεαροί βουδιστές μοναχοί παρακολουθούν ένα μάθημα στο σχολείο του ναού στη Λουάνγκ Πραμπάνγκ του Λάος στις 6 Δεκεμβρίου 2016. Η Λουάνγκ Πραμπάνγκ ήταν η βασιλική πρωτεύουσα της χώρας μέχρι που την εξουσία κατέλαβαν οι κομμουνιστές το 1975.
ν
Ντονέτσκ, Ουκρανία
Μαθητές στρατιωτικού γυμνασίου παρακολουθούν μια τάξη καθώς αρχίζει το νέο ακαδημαϊκό έτος στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας την 1η Σεπτεμβρίου.
ν
Μπέγκοβ Χαν, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η Ραμέλα Μεσέλιεβιτς, ένα 7χρονο κορίτσι που γεννήθηκε χωρίς τα δύο χέρια της και με το ένα πόδι μικρότερο από το άλλο, παρακολουθεί ένα μάθημα στο Μπέγκοβ Χαν της Βοσνίας στις 2 Δεκεμβρίου 2015.
ν
Καμπάλα, Ουγκάντα
Μια δασκάλα παραδίδει μάθημα σε μια τάξη των Bridge International Academies στην Καμπάλα της Ουγκάντας, στις 5 Νοεμβρίου 2016. Η Καμπάλα είναι πρωτεύουσα της Ουγκάντας στην Αφρική.
ν
Λαχώρη, Πακιστάν
Παιδιά Πακιστανών εργατών παρακολουθούν μάθημα σε μεικτό σχολείο στα περίχωρα της Λαχώρης. Η Λαχώρη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με πληθυσμό πάνω από 8 εκατομμύρια κατοίκους, στα σύνορα με την Ινδία.
ν
Τζενέινα, Σουδάν
Μια τάξη θηλέων ετοιμάζεται να κάνει μάθημα στο στρατόπεδο El-Riyadh όπου βρίσκονται εκτοπισμένα 30.000 άτομα στην Ελ-Τζενέινα του Σουδάν.
ν
Μιντανάο, Φιλιππίνες
Μια 5χρονη μαθήτρια, η Τζοχάινα Νάσροντενγκ, κρατά σημειώσεις σε μια αυτοσχέδια τάξη μαθητών που εκδιώχθηκαν από το Κεντρικό Δημοτικό Σχολείο του Παντάρ, στην επαρχία Λανάο ντελ Νόρτε των Φιλιππίνων.
ν
Χαντάν, Κίνα
Μια νοσοκόμα δείχνει ασκήσεις ματιών σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Χαντάν της Κίνας. Το Χαντάν είναι ιστορική πόλη της ΒΑ Κίνας με πάνω από 9.000.000 κατοίκους.
ν
Αλ Χουντάιντα, Υεμένη
Μαθητές του δημοτικού πηγαίνουν για μάθημα σε μια αυτοσχέδια τάξη στην Αλ Χουντάιντα της Υεμένης στις 15 Μαρτίου 2016. Το κανονικό σχολείο τους υπέστη ζημιές από τη συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση μεταξύ του αραβικού συνασπισμού με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και των σιιτών ανταρτών Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η Αλ Χουντάιντα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης και το κύριο λιμάνι της χώρας στην Ερυθρά Θάλασσα με πληθυσμό 2.400.000 κατοίκους.
ν
Wenshui, Κίνα
Μαθητές ντυμένοι με στολές του Κόκκινου Στρατού του Μάο, διαβάζουν σε δημοτικό σχολείο της επαρχίας Wenshui. Το σχολείο φέρει το όνομα ενός άλλου μεγάλου στρατιωτικού ηγέτη της Κίνας, του Yang Dezhi.
ν
Γιοχάνεσμπουργκ, Νότια Αφρική
Σπουδαστές της Σχολής King Edward VII μελετούν στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
ν
Cox’s Bazar, Μπαγκλαντές
Ένα μέλος μιας τοπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης κάνει μάθημα σε μια αυτοσχέδια τάξη στο στρατόπεδο προσφύγων Balukhali Makeshift στο Cox’s Bazar του Μπαγκλαντές.
ν
Άιχενάου, Γερμανία
Μαθητές ενός νηπιαγωγείου στο Άιχενάου κοντά στο Μόναχο τρώνε το πρωινό τους.
ν
Βαν Τσάι, Βιετνάμ
Η Νγκουέν Τι Πουόνγκ παραδίδει μάθημα στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου στην περιοχή Ντονγκ Βαν, βόρεια του Ανόι, χωρίς βιβλία ή ηλεκτρικό ρεύμα. Διδάσκει τα παιδιά στην τοπική γλώσσα Χμονγκ.
ν
Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Μαθητές και μαθήτριες σηκώνουν το χέρι τους στην ερώτηση αν η οικογένειά τους έχει χάσει κάποιο μέλος της από την ένοπλη βία στην πόλη, στο σχολείο Projeto Uere, ένα σχολείο ειδικών περιπτώσεων στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
ν
Μαϊντουγκούρι, Νιγηρία
Παιδιά παρακολουθούν μάθημα σε ένα πρόχειρα στημένο νηπιαγωγείο που υποστηρίζεται από την οργάνωση Save the Children στο Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας. Η πόλη δέχεται συχνά επιθέσεις από την τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο-Χαράμ.
ν
Κιότο, Ιαπωνία
Μαθητές δημοτικού σχολείου στο Κιότο, την πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας. Τα παιδιά μαθαίνουν από μικρά να βοηθούν τα μεγαλύτερα στο σερβίρισμα του μεσημεριανού γεύματος, ενώ όταν τελειώνουν το μάθημα καθαρίζουν την τάξη. Τα σχολεία είναι εξατάξια και οι μαθητές κάθε τάξης ξεχωρίζουν από το χρώμα του καπέλου που φορούν. Τα μαθήματα ξεκινούν στις 8:30 το πρωί και τελειώνουν στις 3:00 το απόγευμα.
ν
Άγκυρα, Τουρκία
Προσφυγόπουλα από τη Συρία περιμένουν να ξεκινήσει το πρώτο μάθημα στη δεύτερη τάξη του δημοτικού σχολείου Fatih Sultan Mehmet στην Άγκυρα.
ν
Μασσαλία, Γαλλία
Τα παιδιά ακούν τη δασκάλα τους την πρώτη μέρα του σχολείου, την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019. Στη Γαλλία τα μαθήματα ξεκινούν στις 8:30 το πρωί και τελειώνουν στις 4:30 το απόγευμα (και πιο αργά για τις μεγαλύτερες τάξεις).
ν
Τλαξκάλα, Μεξικό
Συνήθως λέμε «Σκέψου έξω απ’ τα κουτάκια», δηλαδή μην ακολουθείς τα στερεότυπα. Σε αντίθεση με αυτή την γνωστική προτροπή, ο Luis Juarez Texis, καθηγητής της Ηθικής και των Αξιών στο γυμνάσιο Bachilleres 01 el Sabinal στην πολιτεία Τλαξκάλα του Μεξικού, έβαλε χάρτινα κουτιά στα κεφάλια των μαθητών για να μην μπορούν να αντιγράψουν στη διάρκεια των εξετάσεων.
ν
Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη
Το σύνδρομο της κλεψιάς θεωρείται έμφυτο στοιχείο του ανθρώπινου χαρακτήρα. Στο Πανεπιστήμιο Kasetsart της Μπανγκόκ οι καθηγητές επινόησαν ένα πρωτότυπο σύστημα «παρωπίδων» στις εξετάσεις, που εμποδίζει τους φοιτητές να αντιγράψουν ο ένας από τον άλλον.
ν
Σύδνεϋ, Αυστραλία
Ομάδα μαθητών Χημείας με τον εξοπλισμό τους σε εργαστήριο γυμνασίου (Grammar School) στο Σύδνεϋ.
ν
Χόμσταντ, Φλόριδα
Η καθηγήτρια Επιστήμης Virginia Escobar-Cheng συνεργάζεται με μαθήτρια σε γυμνάσιο του Χόμσταντ της Φλόριδας.
ν
Harrow on the Hill, Ηνωμένο Βασίλειο
Σπουδαστές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών με τον καθηγητή τους Dr Hugh McCormick. Στην ιστορική Σχολή Χάροου στο Λονδίνο φοιτούν μαθητές ηλικίας από 13 έως 18 ετών. Απόφοιτοι της σχολής ήταν ο Λόρδος Βύρων, ο βασιλιάς Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά και ο ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς.
ν