Με 120 θανάτους σε μια μέρα και πάνω από 20.000 μολύνσεις, ο κοροναϊός τροφοδοτεί σενάρια Αποκάλυψης, αλλά και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Εκτός από τη διασπορά του κοροναϊού, υπάρχει κίνδυνος η οικονομική ύφεση της Κίνας να μεταδοθεί στην παγκόσμια οικονομία. Image: Supplied
ν
Ο ΦΟΒΟΣ που τροφοδοτείται από τις εικασίες και τα σενάρια σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία απ’ ότι η ίδια η επιδημία, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές.
Όπως γράφει ο δρ Νόρμαν Λιούις (dr Norman Lewis) στο RT, «ο αντίκτυπος της επιδημίας του κοροναϊού στην παγκόσμια οικονομία είναι δυνητικά μεγάλος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να περιοριστεί αν αναγνωρίσουμε ότι ο ίδιος ο φόβος είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας.
»Η αναφορά του πρώτου θανάτου από τον κοροναϊό εκτός κινεζικής επικράτειας (στις Φιλιππίνες, γιατί υπάρχει κι ένας νεκρός στο Χονγκ Κονγκ) έχει εντείνει τους φόβους ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πανδημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική ύφεση. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές βρίσκονται σε ασταθές έδαφος, ενώ τα χειρότερα χρηματοπιστωτικά σενάρια προβλέπουν ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί μεταξύ ‒1,8% και ‒6%.
»Κάθε νέα ανακοίνωση θανάτων ή νέων εστιών μόλυνσης τροφοδοτεί σενάρια Αποκάλυψης. (…) Αν υπάρχει ένα πράγμα που η κρίση αυτή έχει φέρει στο προσκήνιο, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος μπορεί να γίνει από μόνος του μια οικονομική δύναμη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια παράλογη και όχι μετρήσιμη προσέγγιση για τον μετριασμό των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε.
»Ο αποκλεισμός της Κίνας έχει ήδη μειώσει τη ζήτηση προϊόντων όπως το φοινικέλαιο και τα βασικά μέταλλα, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις οικονομίες των χωρών που βασίζονται στις εξαγωγές αυτές. (Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων και προέρχεται κυρίως από την Αφρική). Η τιμή του αργού Brent, υποχώρησε σε χαμηλό πέντε μηνών, ενώ η τιμή του χρυσού αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας.
»Τέλος, τόσο η Κίνα όσο και η παγκόσμια οικονομία είναι πιο ευάλωτες σήμερα. Η Κίνα έχει πολύ υψηλό εξωτερικό χρέος και, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο που της κήρυξαν οι ΗΠΑ, η ανάπτυξή της θα έχει για αρκετά χρόνια αργούς ρυθμούς. Είναι πολύ αδύναμη για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση και ο κοροναϊός μπορεί να της δώσει την χαριστική βολή». ν
Το Πεκίνο των 22 εκατομμυρίων κατοίκων έχει ερημώσει εξαιτίας της καραντίνας που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα εκατομμύρια να μένουν στο σπίτι, ενώ οι αρχές προσπαθούν να θέσουν τον ιό υπό έλεγχο. Image: Supplied ν
Το Πεκίνο ζει μέρες Αποκάλυψης, καθώς η πολυάνθρωπη πρωτεύουσα έχει σχεδόν ερημώσει. Image: Supplied ν
Ένας άνδρας με προστατευτική μάσκα στο άδειο μετρό του Πεκίνου. Image: Supplied
ν
ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Πράγματι, κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κοροναϊού με τους σημερινούς ρυθμούς.
Ο ιός 2019-nCoV έγινε γνωστός στις 8 Δεκεμβρίου 2019. Η κινεζική κυβέρνηση αρχικά προσπάθησε να αποκρύψει την ύπαρξή του, αναγκάστηκε όμως να τη γνωστοποιήσει καθώς τα θανατηφόρα κρούσματα αυξάνονταν. Τελικά, με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, έθεσε την πόλη Ουχάν σε καραντίνα, στις 23 Ιανουαρίου 2020.
Ήταν όμως αργά. Η επιδημία εξαπλώνεται με θανατηφόρα ταχύτητα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον αντίκτυπό της στις παγκόσμιες υποθέσεις και οικονομία.
Η χθεσινή ήταν η χειρότερη μέρα για την Κίνα, καθώς για πρώτη φορά πέθαναν σε μια μέρα 120 άτομα (σε σχέση με τα 57 που πέθαναν την προχθεσινή), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 427.
Την μέρα αυτή, όπως αναφέρει η εφημερίδα South China Morning Post, υπήρξαν 3.235 νέες μολύνσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα σε 20.438 και παγκοσμίως σε 20.655 έως το πρωί της 4ης Φεβρουαρίου.
Θυμίζουμε όρι στα τέλη Ιανουαρίου, υπήρχαν μόνο 1.000 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης. ν
Μέλη του ιατρικού προσωπικού αγκαλιάζονται μεταξύ τους, έχοντας απελπιστεί από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, σε ένα νοσοκομείο της πόλης Zouping, στην επαρχία Σαντόνγκ της Κίνας. Image: AFP / STR. Πηγή: Supplied ν
Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 28 χώρες –με την προσθήκη του Βελγίου που παρουσίασε σήμερα το πρωί το πρώτο κρούσμα– και πολλά κράτη έχουν κλείσει τα σύνορά τους σε ταξιδιώτες από την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.
Οι Αυστραλοί πολίτες που εγκαταλείπουν την Κίνα, δεν γίνονται δεκτοί στην Αυστραλία, αλλά προωθούνται στο Νησί των Χριστουγέννων στον Ινδικό Ωκεανό για να μπουν σε καραντίνα.
Αν τα κρούσματα εκτός Κίνας αρχίσουν και αυξάνονται και αρχίσουν να πεθαίνουν ασθενείς, η ανθρωπότητα θα ζήσει πραγματικές σκηνές Αποκάλυψης, τέτοιες που θα θυμίζουν παγκόσμιο εφιάλτη. ν
Coronavirus: what we know so far about the outbreak spreading in China and abroad | South China Morning Post ν