Μετά από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων, οι 27 ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Image: Euronews/YouTube
ν
ΜΕΤΑ από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, οι αρχηγοί των κρατών μελών δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για τους όρους του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κορονοϊό.
«Το ακριβές μέγεθος του πακέτου σε ότι αφορά την κλίμακα του πακέτου και την ισορροπία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων παραμένει σημαντική διαφωνία παρά τις χθεσινοβραδινές συζητήσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μάικλ Μάρτιν.
Οι 27 ηγέτες είχαν κατ’ ιδίαν συσκέψεις, αλλά η πρόοδος ήταν μικρή. Οι συνομιλίες αφορούσαν το προτεινόμενο πακέτο των 1,68 τρισεκατομμυρίων ευρώ ‒ έναν επταετή προϋπολογισμό ύψους περίπου ενός τρισ. ευρώ και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ.
Οι ηγέτες των κρατών της ανατολικής Ευρώπης είναι αντίθετοι με τις νομικές δεσμεύσεις. Οι ηγέτες του Νότου απορρίπτουν το αίτημα των λεγόμενων «4+1 φειδωλών χωρών» (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία και Φινλανδία) για μικρότερο ποσό που θα συνοδεύεται από οικονομικές μεταρρυθμίσεις (μνημόνια).
Ο δημοσιογράφος του euronews στις Βρυξέλλες μεταδίδει: «Η πραγματικότητα αυτής της Συνόδου Κορυφής είναι στην ουσία ίδια με κάθε άλλη Σύνοδο Κορυφής. Ο καθένας από τους ηγέτες εδώ πρέπει να επιστρέψει στη χώρα του με κάτι που θα μπορέσει να πουλήσει για να κερδίσει τους ψηφοφόρους. Αυτή όμως είναι μια διαφορετική Σύνοδος γιατί τα χρηματικά ποσά που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι τόσο μεγάλα και τα ρίσκα υψηλότερα από ποτέ».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε προβάλλει την πλέον σθεναρή αντίσταση στα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι, επιμένοντας σε ανώτατο όριο επιχορηγήσεων αξίας 350 δισεκατομμυρίων ευρώ (και όχι 500 δισ.), προτιμώντας το υπόλοιπο ποσό έως τα 750 δισ. να δίνεται με τη μορφή δανείων με αυστηρούς μάλιστα όρους.
«Σε ότι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης οι ηγέτες επιμένουν σε ομόφωνη απόφαση για την έγκριση των σχεδίων ανάκαμψης. Στην ουσία κάθε κράτος μέλος θα έχει την δυνατότητα να ασκήσει βέτο στα σχέδια ενός άλλου κράτους μέλους για το πως θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα» δήλωσε η πολιτική αναλύτρια Μαρία Πιλάτι.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα για 4η μέρα, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. Ο Μακρόν και η Μέρκελ έχουν επίσης ενοχληθεί με τη συμπεριφορά του Αυστριακού καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς, με τον Γάλλο πρόεδρο να τον κατηγορεί ότι δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και τον νοιάζει μόνο να δίνει γραμμή στον Τύπο της χώρας του (ο Κουρτς πάντως τα ξημερώματα δήλωνε στο Twitter «πολύ ευτυχής» με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων).
Τελικά φαίνεται πως βαδίζουμε σε μια συμβιβαστική λύση, με το ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης να είναι κάπως ισομοιρασμένο ‒ 390 δισ. ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ως δάνεια. v