Εμβόλιο της Οξφόρδης: Βασίζεται σε αδενοϊό των χιμπατζήδων
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ | Ενημ. 21/8/2020, 12:27 | Ενημ. 24/8/20, 18:19
Posted by Youmagazine Staff
Το εμβόλιο της Οξφόρδης που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.
Άραγε σε λίγο καιρό θα γίνουμε όλοι χιμπατζήδες; Image credit: Flickr | Afrika Force CC BY 2.0
ν
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, στόχος είναι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να το κάνει το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Αυτή θα είναι η πρώτη φάση εμβολιασμού κατά του Covid-19.
Όπως είπε ο Γκεμπρεγέσους την Τρίτη: «Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς».
Μια ωραία ατάκα που σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί πολύ από τους πολιτικούς διαφημιστές γύρω στο Δεκέμβριο, όταν θα έρθουν στην Ελλάδα τα πρώτα 700.000 εμβόλια, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Και είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν οι κατάλληλοι που θα γίνουν πειραματόζωα, ώστε το εμβόλιο ChAdOx1 της Οξφόρδης να περάσει επιτυχώς την τρίτη φάση της έγκρισης. Τα δισεκατομμύρια που διακυβεύονται είναι πολλά…
Από τα τέλη Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις τρία εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης. Οι παραγγελίες έχουν γίνει, παρ’ όλο που το εμβόλιο δεν είναι ακόμη έτοιμο (αφού δεν έχει μπει στη φάση τρία), επομένως δεν έχει αποδειχτεί αν είναι αποτελεσματικό.
Από αυτό συνάγεται πως όσοι λάβουν πρώτοι το εμβόλιο θα χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, θα υπάρξει προτεραιότητα για το ποιος θα κάνει πρώτος το εμβόλιο, το οποίο θα δοθεί σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, τις πλέον ευάλωτες. Αυτές είναι βέβαια οι ηλικιωμένοι, οι γιατροί και όσοι έργαζόνται στους τομείς της υγείας και της νοοκομειακής περίθαλψης.
Τη «γραμμή» την έδωσε ο Γκεμπρεγέσους: «Ενώ υπάρχει η επιθυμία μεταξύ των ηγετών να προστατεύσουν πρώτα τους δικούς τους πληθυσμούς, η απάντηση σε αυτή την πανδημία πρέπει να είναι συλλογική», είπε.
«Αυτό δεν είναι φιλανθρωπία. Μάθαμε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο γρηγορότερος δρόμος για να τερματίσουμε αυτή την πανδημία και να ανοίξουμε ξανά τις οικονομίες και να επιστρέψουμε στον παλιό τρόπο ζωής είναι να ξεκινήσουμε με την προστασία των πληθυσμών υψηλού κινδύνου παντού, και όχι των πληθυσμών μόνο ορισμένων χωρών».
«Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς», επανέλαβε.
Είπε ότι έχει επικοινωνήσει με τις κυβερνήσεις όλων των χωρών, καλώντας τες να συμμετάσχουν στο COVAX Global Vaccines Facility του ΠΟΫ, το οποίο θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν τα εμβόλια.
ν
Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Το αφεντικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποκάλυψε την Τρίτη τα σχέδιά του για τον εμβολιασμό όλης της ανθρωπότητας. «Κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς», είπε χαρακτηριστικά. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν
ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΟΞΦΟΡΔΗΣ
Το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει την κωδική ονομασία ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222), αναπτύσσεται σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca και βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες.
Οι αδενοϊοί (adenovirus) προκαλούν διάφορες ασθένειες, οι πιο σημαντικές από τις οποίες είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (μερικές φορές και του κατώτερου), οι λοιμώξεις στους οφθαλμούς και στο γαστρεντερικό σύστημα.
Οι αδενοϊοί είναι εικοσαεδρικοί ιοί χωρίς φάκελο, μεγέθους 70-90 nm. Η μορφογένεσή τους επιτελείται στον πυρήνα των κυττάρων που μολύνουν, όπου συναθροίζονται για να σχηματίσουν μεγάλους κρυστάλλους. Το γονιδίωμά τους είναι γραμμικό, διπλής αλυσίδας DNA. Μέχρι τώρα έχουν ταξινομηθεί σε 51 διαφορετικούς ορότυπους και 6 ομάδες.
Το ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί έναν αδενοϊό που βρίσκεται στους χιμπατζήδες;
Το 2010, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι είχαν βρει τη δομή του ανθρώπινου αδενοϊού σε ατομικό επίπεδο, δημιουργώντας το μεγαλύτερο υψηλής ανάλυσης μοντέλο που έχει φτιαχτεί ποτέ. Γιατί όμως οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Jenner της Οξφόρδης επέλεξαν έναν αδενοϊό που βρίσκεται στους χιμπατζήδες και όχι αυτόν που βρίσκεται στον άνθρωπο;
Η απάντηση πιθανόν βρίσκεται στη δημοσίευση της σχετικής μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό Nature, με τίτλο “ChAdOx1 nCoV-19 vaccine prevents SARS-CoV-2 pneumonia in rhesus macaques” (Το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 αποτρέπει την πνευμονία SARS-CoV-2 σε μακάκους ρήσους).
Ο πίθηκος του είδους μακάκος ρήσος (Macaca mulatta) είναι από τα γνωστότερα και πιο διαδεδομένα είδη πιθήκων.
Η λογική είναι: αφού δούλεψε στους πιθήκους θα δουλέψει και στον άνθρωπο.
Επίσης η επίσημη ιστοσελίδα της Οξφόρδης αναφέρει ότι στο εμβόλιο χρησιμοποιείται αδενοϊός χιμπατζή (chimpanzee adenovirus).
v
ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ
Σήμερα διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου από κράτη και φαρμακευτικές εταιρείες για το εμβόλιο κατά του Covid-19. Όποιος το αποκτήσει πρώτος, θα αποκτήσει τεράστια δύναμη και πλούτο, καθώς θα ελέγχει μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αν όχι ολόκληρο τον πλανήτη.
Yπάρχουν περισσότερα από 168 εμβόλια σε ανάπτυξη, με οκτώ από αυτά να είναι έτοιμα για τη φάση τρία. Ανάμεσά τους το εμβόλιο της Οξφόρδης-AstraZeneca και τα εμβόλια των εταιρειών Moderna και Pfizer.
Τα δύο τελευταία δοκιμάζονται στις ΗΠΑ και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ώστε σε περίπτωση που αποδειχθούν αποτελεσματικά στο 50% των εμβολιασθέντων (!) να λάβουν γρήγορη έγκριση για να κυκλοφορήσουν.
Υπάρχουν επίσης ένα γερμανικό κι ένα κινεζικό εμβόλιο, καθώς και το ρωσικό Sputnik V. Από τον ΠΟΫ έχουν πάρει έγκριση το ρωσικό εμβόλιο και η κινεζική εκδοχή του, χωρίς όμως να έχουν περάσει από τη φάση τρία, προκλαώντας ερωτήματα για την αξιοπιστία τόσο των κυβερνήσεων όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
ν
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε δήλωσε ότι ο ίδιος δεν θα γίνει πειραματόζωο στο ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Image: Supplied
ν
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ
Στη φάση τρία το εμβόλιο πρέπει να δοκιμαστεί σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού, να καταγραφούν οι επιδράσεις και οι παρενέργειές του και να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις και βελτιώσεις. Κανένα εμβόλιο έως τώρα δεν έχει ολοκληρώσει τη φάση τρία.
Σημειώστε τρία βασικά πράγματα: α) Ένα εμβόλιο για να εγκριθεί πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90%. Όμως το εμβόλιο κατά του κορονοϊού θα λάβει έγκριση εάν αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 50%.
β) Η φάση τρία απαιτεί δοκιμές που διαρκούν ένα με δύο χρόνια το λιγότερο. Για το εμβόλιο κατά του Covid-19 θα είναι αρκετοί μερικοί μόνο μήνες.
γ) Οι δοκιμές της φάσης τρία θα γίνουν σε φτωχούς και ως επί το πλείστον αγράμματους κατοίκους χωρών του δεύτερου και τρίτου κόσμου, όπως η Βραζιλία και οι Φιλιππίνες.
Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έχοντας έρθει σε συμφωνία με τους Ρώσους, δέχτηκε να κάνει πειραματόζωα μερικά από τα 110 εκατομμύρια των κατοίκων της χώρας του, ώστε να δοκιμαστεί πάνω τους δωρεάν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V για να πάρει την πολυπόθητη τελική έγκριση από τον ΠΟΫ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν προτίθεται να κάνει το εμβόλιο.
Αρχικά ο Ντουτέρτε είχε προσφερθεί ως ινδικό χοιρίδιο για το πρώτο τρύπημα, λέγοντας ότι είχε «τεράστια εμπιστοσύνη» στο ρωσικό εμβόλιο. Αλλά ο εκπρόσωπός του Χάρι Ροκ (Harry Roque) διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος δεν θα κάνει τον εμβολιασμό έως ότου οι υγειονομικές αρχές εγγυηθούν πλήρως την ασφάλειά του.
Οι κλινικές δοκιμές της φάσης τρία στις Φιλιππίνες θα αρχίσουν τον Οκτώβριο του 2020 και θα διαρκέσουν έως τον Μάρτιο του 2021. Ο Ντουτέρτε είχε προγραμματίσει να εμβολιαστεί στις αρχές Μαΐου.
Όσον αφορά το εμβόλιο της Οξφόρδης πειραματόζωα θα γίνουν χώρες όπως η Ελλάδα και η Αυστραλία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο κορονοϊού, θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες δωρεάν! Από την πλευρά του, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, όσος δηλαδή ο πληθυσμός της χώρας.
Το εμβόλιο της Οξφόρδης θα χορηγηθεί στους Αυστραλούς επίσης δωρεάν!
Πρόκειται για μια σκόπιμη σύγχυση που δημιουργούν οι πολιτικοί. Γιατί, όσοι θα κάνουν το εμβόλιο νωρίς πιστεύοντας ότι έχει εγκριθεί, στην πραγματικότητα θα χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα της φάσης τρία.
Άλλωστε στην ιστοσελίδα της Οξφόρδης, αναφέρεται ότι οι δοκιμές της φάσης τρία (Phase III) του εμβολίου θα γίνουν σε άτομα άλλων χωρών, ηλικίας άνω των 18 ετών.
Συμπέρασμα: οι όποιοι εμβολιασμοί γίνουν πριν το εμβόλιο πάρει τελική έγκριση (κάτι που δεν αναμένεται πριν τον Μάρτιο-Μάιο του 2021), θα είναι δομικές της φάσης τρία.
ν
Το εμβόλιο από χιμπατζήδες που αναπτύσσεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και την εταιρεία AstraZeneca θα διανεμηθεί σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Image: AFP. Πηγή: Supplied
ν
Το εμβόλιο ChAdOx1 nCoV-19 (AZD1222) του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Image: Supplied
ν
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ
Όπως ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους, ο εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις: στην πρώτη φάση θα εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού σε όλες τις χώρες, με πρώτες τις ευάλωτες ομάδες, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.
«Στη φάση 1, οι δόσεις θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες για την ταυτόχρονη μείωση του συνολικού κινδύνου», είπε.
«Στη φάση 2, θα δοθεί προτεραιότητα στις χώρες εκείνες που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό».
Σκοπός είναι να εμβολιαστούν τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι έως το 2021 για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.
Έως τώρα οι ηγέτες 172 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα COVAX.
Ερώτημα: το εμβόλιο θα περιέχει μόνο τον αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ή θα περιέχει και άλλες γενετικές τροποποιήσεις με την τεχνική CRISPR που θα κάνουν τις μάζες πιο υπάκουες και πιο πειθαρχημένες;
Πολύ σύντομα θα φανεί πού αποσκοπούν όλα αυτά…
ν