Και δεύτερος εθελοντής της AstraZeneca παρουσίασε νευρολογικά προβλήματα
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ/ΕΜΒΟΛΙΟ
Posted by Youmagazine Staff
Και δεύτερος εθελοντής του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό παρουσίασε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή. Τι λέει η εταιρεία.
Πηγή: News Media
ν
ΔΥΟ άτομα ασθένησαν έως τώρα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο εθελοντές υπέφεραν από την ίδια σοβαρή νευρολογική διαταραχή.
Η εταιρεία αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις παρενέργειες του εμβολίου κατά του Covid-19, ύστερα από την κριτική που υπέστη για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις κλινικές δοκιμές του πολυαναμενόμενου εμβολίου κατά του ιού, ο οποίος έως τώρα έχει μολύνει περισσότερα από 31.000.000 άτομα και προκαλέσει 965.000 θανάτους παγκοσμίως.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές αυτού του μήνα, μια υγιής 37χρονη γυναίκα από τη Βρετανία, αφού έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου, ανέπτυξε εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που προκλήθηκε από φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της AstraZeneca που διέρρευσε στο CNN.
Η εγκάρσια μυελίτιδα είναι μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού. Προσβάλλει το μονωτικό υλικό που καλύπτει τις νευρικές ίνες. Η εγκάρσια μυελίτιδα επηρεάζει την κινητική αίσθηση των άνω και κάτω άκρων και μπορεί να επιφέρει μέχρι και παράλυση.
Η εταιρεία είπε αργότερα ότι η 37χρονη γυναίκα είχε μη διαγνωσμένη σκλήρυνση κατά πλάκας και οι δοκιμές που είχαν διακοπεί συνεχίστηκαν.
ν
Κεφαλαιούχοι σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν επενδύσει πολλά στο εμβόλιο της AstraZeneca από το οποίο αναμένουν μεγάλα κέρδη. Image: Supplied
ν
Ο δεύτερος εθελοντής που παρουσίασε επιπλοκές, αφού έλαβε τη δεύτερη δόση του εμβολίου, είναι κι αυτός γυναίκα. Η AstraZeneca αποσιώπησε το συμβάν, μια πηγή όμως μέσα από την εταιρεία είπε στους New York Times ότι η εθελόντρια υπέστη επίσης εγκάρσια μυελίτιδα.
Μετά τη δημοσίευση της είδησης από την αμερικανική εφημερίδα, η AstraZeneca παρα΄δεχτηκε την ασθένεια της εθελόντριας, αλλά είπε ότι αυτή δεν σχετίζεται με το εμβόλιο. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να σταματήσουν οι κλινικές δοκιμές.
Σύμφωνα με τους New York Times, το εμβόλιο της AstraZeneca θα λάβει έγκριση αρκεί να φανεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά 50%, και εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 150 άτομα με επιβεβαιωμένο κορονοϊό μεταξύ των συμμετεχόντων που εμβολιάστηκαν ή έλαβαν το εικονικό φάρμακο (placebo).
Το εμβόλιο της AstraZeneca, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Jenner του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ονομάζεται AZD1222 και τον περασμένο μήνα εισήλθε στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο βασίζεται σε έναν αδενοϊό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ο οποίος μοιράζεται ένα γονίδιο με τον κοροναϊό που προκαλεί Covid-19.
Σύμφωνα όμως με ειδικούς των εμβολίων, είναι μια μέθοδος που δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην ανθρωπότητα.
Σύμφωνα με το με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο ηγείται των κλινικών δοκιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον εμβολιασμό παίρνουν μέρος περίπου 18.000 εθελοντές σε Βρετανία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική. (Να σημειωθεί ότι οι εθελοντές πληρώνονται και μάλιστα αδρά). Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των κλινικών δοκιμών μετά το πρώτο περιστατικό παρενέργειας του εμβολίου.
ν