Η πανδημία Covid-19 θα φτωχοποιήσει άλλα 150 εκατομμύρια ανθρώπους έως το τέλος του 2020, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.
Image credit: Pixabay20
ν
Η ΑΚΡΑΙΑ φτώχεια αναμένεται να αυξηθεί το 2020 σε όλο τον κόσμο, για πρώτη φορά ύστερα από 20 χρόνια, εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω Covid-19, αναφέρει έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020, η πανδημία αναμένεται να εξωθήσει στην ακραία φτώχεια επιπλέον 88 με 115 εκατομμύρια ανθρώπους, ανεβάζοντας το σύνολο στα 150 εκατομμύρια έως το 2021, ανάλογα με το πόσο έχει χτυπηθεί η οικονομία κάθε χώρας.
Ως ακραία φτώχεια ορίζεται το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με λιγότερο από 1,90 δολάρια (1,60€) την ημέρα.
Ο πληθυσμός σήμερα στη Γη είναι 7,8 δισεκατομμύρια. Από αυτούς, το 50%, ήτοι 3,6 δισ. ανήκουν στη μεσαία τάξη. Το άλλο μισό είναι φτωχοί. Από αυτούς, όμως, 720 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (extreme poverty).
Σε αυτούς θα προστεθούν τώρα τα 150 εκατομμύρια που φτωχοποιήθηκαν το 2020 λόγω Covid-19, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στους 1,08 δισ. ανθρώπους.
Με άλλα λόγια, το 9,2% της ανθρωπότητας κινδυνεύει να πεθάνει από την πείνα.
Εάν τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν είχαν καταστρέψει την παγκόσμια οικονομία, το ποσοστό φτώχειας θα ανερχόταν στο 7,9% το 2020. ν
ν
«Η πανδημία και η παγκόσμια ύφεση που προκάλεσε, θα ωθήσουν πάνω από το 1,4% του παγκόσμιου πληθυσμού στην ακραία φτώχεια», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπά.
«Για να αντιστραφεί αυτή η σοβαρή οπισθοδρόμηση στην αναπτυξιακή πρόοδο και στην αντιμετώπιση της φτώχειας, οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια διαφορετική οικονομία στην μετά Covid-19 εποχή, επιτρέποντας στο κεφάλαιο, την εργασία, τις δεξιότητες και την καινοτομία να μετακινηθούν σε νέες μορφές επιχειρήσεων και νέους τομείς».
Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν αναμένεται να διορθωθεί σύντομα
Σε δέκα χρόνια, το 2030, ο πληθυσμός της Γης θα έχει ανέλθει στα 8,5 δισεκατομμύρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το παγκόσμιο ποσοστό φτώχειας θα έχει πέσει τότε περίπου στο επτά τοις εκατό. Δηλαδή σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα ζουν τότε 600 εκατομμύρια άνθρωποι. ν
Όχι στις «μόνιμες εκστρατείες φόβου». Χιλιάδες διαδηλωτές στο Βερολίνο διαμαρτυρήθηκαν χθες σιωπηλά για τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλουν με δικτατορικό τρόπο οι κυβερνήσεις. Image: Global Look Press / Fabian Sommer
v
ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Υα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι η πανδημία έκανε τους πλούσιους της Γης ακόμη πλουσιότερους.
Όπως αναφέρει ο Guardian, η περιουσία των δισεκατομμυριούχων ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας στα 10,2 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19.
Σε αντίθεση με τους υπερπλούσιους:
Το ένα δέκατο του πληθυσμού της Γης ζει με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα.
Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή 2 δισ. άνθρωποι, ζουν με λιγότερα από 3,20 δολάρια την ημέρα.
Πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού (σχεδόν 3,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι) ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.
Και δεν είναι μόνο η πανδημία ως παγκόσμια απειλή. Όπως αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ανθρωπότητα διέρχεται κρίση. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσοι φτωχοί, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχαν τόσες πολλές συγκρούσεις και διαμάχες σε διάφορες χώρες και περιοχές του πλανήτη. Τέλος, οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρουν σε όλο τον κόσμο καταστροφές χωρίς προηγούμενο. ν
Germany: Coronavirus sceptics hold “silent march” in Berlin | Ruptly ν