Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί ότι η πανδημία οδηγεί σε μια σύγκρουση που εάν ξεσπάσει θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.
Πηγή: YouTube/CNBC
v
Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψηςστο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού οδηγεί σε μια σύγκρουση που εάν ξεσπάσει θα σημάνει το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.
Η πανδημία του κορονοϊού, είπε ο Ρώσος πρόσεδρος, έχει επιδεινώσει τα παγκόσμια προβλήματα και τις ανισότητες, και οδηγεί σε μια μάχη «όλων ενάντια σε όλους».
Για παράδειγμα, την περίοδο της πανδημίας, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εργαζόμενοι έχασαν 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Είπε ακόμη ότι οι μεγάλες εταιρείες ψηφιακής τεχνολογίας(Big Tech), με την ισχύ που έχουν αποκτήσει, είναι πάνω από τους νόμους και συνιστούν απειλή για τους «νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς». ν
ΟΛΟΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ
Ο πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει επιδεινώσει τα παγκόσμια προβλήματα και τις ανισότητες που υπήρχαν, και ότι αυτά θα μπορούσαν να επιδεινωθούν σε σημείο που να ξεσπάσει μια μάχη «όλων εναντίον όλων».
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι οι σημερινές εντάσεις θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», είπε ο Πούτιν, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε σε εποχές ανάλογες με τη δεκαετία του 1920 και του 1930 που οδήγησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εάν ένας τέτοιος πόλεμος συμβεί σήμερα, τότε αυτό θα σημάνει και το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.
«Υπάρχει σήμερα μια καταστολή των ανθρώπινων ελευθεριών από τις διεθνείς ελιτ. Αυτή η καταστολή έχει οδηγήσει σε έξαρση των εντάσεων και δυστυχώς αυτές οι εντάσεις αναμένεται να πολλαπλασιαστούν και να ενισχυθούν στο μέλλον», είπε ο Πούτιν για να συνεχίσει:
«Η σημερινή κρίση μοιάζει με τις εποχές της Μεγάλης Ύφεσης του ’20 και του ’30. Στον 20ο αιώνα η αποτυχία και η ανικανότητα να επιλυθούν παρόμοια ζητήματα οδήγησε στον καταστροφικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». Και συνέχισε:
«Φυσικά, σήμερα δεν είναι δυνατή μια τόσο έντονη σύγκρουση – δηλαδή ελπίζω ότι δεν είναι δυνατή, γιατί αυτό θα σήμαινε το τέλος του πολιτισμού μας.
»Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω, ότι η κατάσταση μπορεί να εξελιχθεί απρόβλεπτα και να πάρει ανεξέλεγκτη τροπή, εάν καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα χωρίς να κάνουμε τίποτα. Υπάρχει πιθανότητα να βιώσουμε μια πραγματική κατάρρευση της παγκόσμιας ανάπτυξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μάχη όλων ενάντια σε όλους». ν
ΕΝΑ ΔΥΣΤΟΠΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ
Ο Πούτιν, του οποίου η εμφάνιση στη σύνοδο κορυφής του Νταβός δεν περιλαμβανόταν στην ατζέντα της εκδήλωσης, πρόσθεσε ότι μια τέτοια μάχη θα σήμαινε όχι μόνο την «καταστροφή των παραδοσιακών αξιών» αλλά και την κατάλυση των θεμελιωδών ελευθεριών. «Είναι ευθύνη όλων μας να αποφύγουμε ένα τέτοιο δυστοπικό μέλλον», πρόσθεσε.
Σήμερα υπάρχουν αναταραχές σε πολλά κράτη της Γης, από την Ευρώπη έως τη Λατινική Αμερική, αλλά και νέα πολιτικά κινήματα που ήρθαν στο προσκήνιο – από τις διαμαρτυρίες του Black Lives Matter έως τις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο που έκαναν τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να είναι πιο πολωμένοι από ποτέ.
Η πόλωση κορυφώθηκε με την κατάληψη του Καπιτωλίου των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου, από οπαδούς του Τραμπ, ενώ στις 26 Ιανουαρίου ο Ρεπουμπλικάνος τοπικός βουλευτής, Κάιλ Μπίντερμαν (Kyle Biedermann), κατέθεσε σχέδιο νόμου (HB 1359 ‒ “Texas Independence Referendum Act”) για απόσχιση της πολιτείας του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. ν
ν
Ο νόμος εκφράζει την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της πλουσιότερης πολιτείας των ΗΠΑ που δεν θέλουν η «χώρα» τους να μείνει υπό την κυριαρχία της Ουάσιγκτον του Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ (Greg Abbott), επίσης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, υπέγραψε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο εντέλλονται όλες οι υπηρεσίες της Πολιτείας να είναι έτοιμες προκειμένου να ακυρώσουν κάθε εντολή από τον Λευκό Οίκο που θα βάλει στο στόχαστρο την ενεργειακή βιομηχανία του Τέξας.
Όλα αυτά εντείνουν την παγκόσμια ανασφάλεια και οδηγούν προς ένα μέλλον τελείως διαφορετικό σε σχέση με τις προσδοκίες του παρελθόντος.
Ενώ ο Πούτιν δεν αναμενόταν να μιλήσει στο Νταβός, επενέβη ο γνωστός Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λέγοντας ότι η Ρωσία συμμετείχε εδώ και πολύ καιρό στο Νταβός και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος σε περιόδους διαφωνιών και διαφορών. ν
Russia’s Vladimir Putin talks COVID-19, big tech during address to World Economic Forum | Global News ν