Ο εγκέφαλος, μεταξύ άλλων, είναι μια χρονομηχανή που μπορεί και κάνει ταξίδια στο χρόνο, ανασυνθέτοντας γεγονότα, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.
Στο μάτι του μυαλού μας μπορούμε να επαναλάβουμε παρελθοντικά γεγονότα όπως σε μια μαγνητοσκόπηση. Image credit: Pixabay20
ν
ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οπ εγκέφαλος έχει την ικανότητα μιας χρονομηχανής, ανασυνθέτοντας γεγονότα του παρελθόντος, και μεταφέροντας εκεί την ανθρώπινη συνειδητότητα.
Με άλλα λόγια, ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος έχει την ιδιότυπη ικανότητα να οργανώνει αναμνήσεις με χρονολογική σειρά, σαν να εκτυλίσσεται μια ταινία.
Όταν επαναφέρετε στη μνήμη μιας προηγούμενη εμπειρία, θα έχετε παρατηρήσει ότι δεν θυμάστε όλα τα πράγματα ταυτόχρονα, αλλά με τη σειρά με την οποία συνέβησαν, όπως δηλαδή θα συνέβαινε αν οι εμπειρίες σας είχαν καταγραφεί και αποθηκευτεί κάπου.
Ο εγκέφαλός μας κωδικοποιεί τον χρόνο με τον ίδιο τρόπο, όπως ανακάλυψε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τη νευροεπιστήμονα Leila Reddy στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας (Centre national de la recherche scientifique – CNRS).
Παρακολουθώντας τον εγκέφαλο ασθενών ενόσω θυμούνταν παρελθόντα γεγονότα, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία που «υποδηλώνουν μια ισχυρή αναπαράσταση του χρόνου στον ανθρώπινο ιππόκαμπο».
Ο ιππόκαμπος που βρίσκεται στο εσωτερικό του εγκεφάλου, αποτελεί μια δομή που είναι μέρος του μεταιχμιακού συστήματος. Συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη στη μακροπρόθεσμη και την πλοήγηση στο χώρο. Οι άνθρωποι με εκτεταμένες διμερείς βλάβες στον ιππόκαμπο εμφανίζουν αδυναμία να σχηματίζουν και να συγκρατούν νέες πληροφορίες.
Βλάβη στον ιππόκαμπο δεν επηρεάζει ορισμένους τύπους μνήμης, όπως την ικανότητα μάθησης νέων δεξιοτήτων. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι εν λόγω ικανότητες εξαρτώνται από διαφορετικούς τύπους μνήμης (διαδικαστική μνήμη) και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Ωστόσο, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του μεγέθους του ιππόκαμπου και της μνήμης. Μείωση του όγκου του ιππόκαμπου είναι ένα από τα πρώτα διαγνωστικά χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ. ν
ν
Όπως δήλωσε η Leila Reddy: «Ο εγκέφαλος κάνει αναπαράσταση μιας εσωτερικής ή έμφυτης ροής του χρόνου, που δεν καθοδηγείται από κάτι που συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο».
Μέσα στον ιππόκαμπο υπάρχουν τα λεγόμενα «χρονοκύτταρα» (time cells), τα οποία μελετώντας τα οι επιστήμονες όχι μόνο μπορούν να μάθουν περισσότερα για το πώς θυμόμαστε τα γεγονότα του παρελθόντος, αλλά και να σημειώσουμε πρόοδο στην αντιμετώπιση ασθενειών που επηρεάζουν τη μνήμη.
«Ο ιππόκαμπος είναι (μεταξύ άλλων) σημαντικός για τη διάταξη της χρονικής σειράς των γεγονότων και μια ζημιά στον ιππόκαμπο μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένιση της μνήμης όσον αφορά τη χρονική σειρά», δήλωσε η Reddy και συνέχισε:
«Η κατανόηση των μηχανισμών κωδικοποίησης του χρόνου και της μνήμης είναι ένας νέος τομέας έρευνας που θα μας επιτρέψει να μάθουμε πολλά».
Είναι γνωστό ότι μέσω των ονείρων που αποκαλούνται προφητικά, ο εγκέφαλος συλλαμβάνει και αναπαράγει εικόνες από το μέλλον, από πράγματα και καταστάσεις που θα συμβούν μελλοντικά.
Τέλος, είναι επίσης γνωστή η προβολή της συνείδηση στο χώρο, στην κατάσταση της αστρικής προβολής, όπου ο άνθρωπος μπορεί να ταξιδέψει στον χώρο, ακόμη και στον διαστρικό χώρο έχοντας απόλυτη συνείδηση του τι συμβαίνει, Και εδώ οι πληροφορίες καταγράφονται στον εγκέφαλο, που λειτουργεί σαν μαγνητοταινία.
Οι δυνατότητες του ανθρώπου είναι τόσες πολλές που η επιστήμη αδυνατεί να τις παρακολουθήσει και να τις εξετάσει όλες. v
Mental Time Travel: Your Brain Is Literally a Time Machine | Dean Buonamano / Big Think v