Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τα απομεινάρια του θρυλικού Δούρειου Ίππου με τον οποίο οι Έλληνες άλωσαν την Τροία.
Δούρειος Ίππος από την ταινία “Τροία” (2004). Πηγή: YouTube
ν
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και το Κολέγιο Τρίνιτυ του Δουβλίνου ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τμήματα του περίφημου Δούρειου Ίππου, της κατασκευής που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες για την κατάκτηση και άλωση της Τροίας.
Το πότε ακριβώς έγινε η άλωση της Τροίας και τι συνέβη στον πραγματικό Δούρειο Ίππο μετά την κατάληψη της πόλης είναι γεγονότα που παραμένουν μυστηριώδη. Ωστόσο, οι αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στον τόπο της ιστορικής πόλης, στους λόφους του Hasarlik της Τρωάδας (Τουρκία), λένε ότι ανακάλυψαν μια μεγάλη ξύλινη δομή. Ιστορικοί και αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι τα απομεινάρια του θρυλικού Δούρειου Ίππου.
Η λέξη «δούρειος» σημαίνει «ξύλινος». Βγαίνει από την λέξη δρυς (βελανιδιά), απ’ όπου προέρχεται και η λέξη δόρυ.
Ο Δούρειος Ίππος εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως μια κατασκευή εμπνευσμένη από τον Οδυσσέα, ένα ξύλινο άλογο-κρύπτη. Σκοπός του Οδυσσέα ήταν να παραπλανηθούν οι Τρώες και να το εκλάβουν ως δώρο και ως δείγμα καλής θελήσεως και ειρήνης από τους Αχαιούς.
Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια κατασκευή που έκρυβε εντός της τους σημαντικότερους αρχαίους Έλληνες ήρωες. Εκείνοι, μετά την είσοδο του ίππου στην Τροία, βγήκαν από αυτόν και άνοιξαν τις πύλες στους υπόλοιπους Έλληνες προκειμένου να ξεκινήσει η λεηλασία της πόλης.
Στις πρώιμες αναπαραστάσεις του 8ου και 7ου π.Χ. αιώνα παρουσιάζεται ως πελώρια κατασκευή με σειρά ανοιγμάτων, ενώ ο αριθμός των πολεμιστών που περιελάμβανε ποικίλλει, ανάλογα με την αφήγηση και τον ποιητή. Η έκφραση έφτασε στις μέρες μας να υποδηλώνει είσοδο με τέχνασμα, δόλο και πονηρία. ν
Δούρειος Ίππος πάνω σε ρόδες. Ανάγλυφο σε αρχαιοελληνικό αγγείο (πιθάρι αποθήκευσης) από τη Μύκονο, 675 π.Χ. Είναι η αρχαιότερη ελληνική απεικόνιση του ξύλινου αλόγου που χρησιμοποιήθηκε για την άλωση της Τροίας. Στην κατασκευή υπάρχουν μικρά ανοίγματα μέσα από τα οποία διακρίνονται οι μορφές των Ελλήνων πολεμιστών. Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου. Πηγή: Traveling Runes / CC BY-SA 2.0 ν
Οι ανασκαφείς έφεραν στο φως δεκάδες σανίδες έλατου και δοκάρια μήκους έως 15 μέτρων. Τα υπολείμματα συγκεντρώθηκαν σε μια περίεργη μορφή, που οδήγησε τους ειδικούς να υποπτευθούν ότι ανήκουν στον Δούρειο Ίππο.
Οι σανίδες και τα δοκάρια που βρέθηκαν ταιριάζουν με την περιγραφή των Λατίνων ποιητών όπως του Βιργίλιου και του Κόιντου του Σμυρναίου. Έτσι οι αρχαιολόγοι άρχισαν να θεωρούν ότι η ανακάλυψή τους είναι πράγματι τα απομεινάρια του τεχνάσματος που χρησιμοποίησαν οι Έλληνες για την κατάκτηση της αρχαίας Τροίας.
Μια άλλη ανακάλυψη που υποστηρίζει τους ισχυρισμούς των αρχαιολόγων είναι μια μισοκατεστραμμένη χάλκινη πλάκα με την επιγραφή «Για την επιστροφή τους στο σπίτι, οι Έλληνες αφιερώνουν αυτή την προσφορά στην Αθηνά». Ο Κόιντος ο Σμυρναίος αναφέρεται στο συγκεκριμένο αφιέρωμα στο επικό ποίημά του “Τα μετάτον Όμηρον” (Posthomerica). Η πλάκα βρέθηκε στον ίδιο χώρο με την ξυλεία.
Μπορούν τα απομεινάρια του Δούρειου Ίππου να επαληθευτούν επιστημονικά;
Οι δύο αρχαιολόγοι που ηγήθηκαν της ανασκαφής, η καθηγήτρια Christine Morris του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο Κολέγιο Τρίνιτυ του Δουβλίνου, και ο Chris Wilson, του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. λένε ότι έχουν «πιστεύουν ακράδαντα» ότι η δομή συνδέεται πράγματι με το θρυλικό άλογο. Λένε ότι όλα τα τεστ και οι δοκιμές που έγιναν μέχρι τώρα επιβεβαιώνουν τη θεωρία τους.
«Οι δοκιμές χρονολόγησης με άνθρακα-14 και άλλες αναλύσεις έδειξαν ότι τα ξύλινα κομμάτια και άλλα τεχνουργήματα ανήκουν χρονολογικά στον 12ο ή τον 11ο αιώνα π.Χ.», λέει ο καθηγητής Μόρις. «Αυτό ταιριάζει με τις ημερομηνίες που αναφέρονται για τον Τρωικό Πόλεμο, από πολλούς αρχαίους ιστορικούς όπως ο Ερατοσθένης ή ο Πρόκλος. Η συναρμολόγηση των ευρημάτων ταιριάζει επίσης με την περιγραφή που δίνεται από πολλές πηγές. Δεν θέλω να φανώ αλαζονικός, αλλά είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε τον πραγματικό Δούρειο Ίππο!» ν
Trojan Horse clip from “Troy” HD | Anthony Vance ν