Ένας οργανοειδής εγκέφαλος που αναπτύχθηκε από τους επιστήμονες in vitro, ξεπέρασε σε ικανότητες την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).
Διατομή ενός οργανοειδούς εγκεφάλου στο Muotri Lab του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. Image: YouTube
v
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ εγκεφαλικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν σε ένα τρυβλίο Petri και με τη βοήθεια μικροηλεκτροδίων «διδάχτηκαν» να παίζουν το βιντεοπαιχνίδι «Pong», ξεπέρασαν πολύ σύντομα σε ικανότητα την τεχνητή νοημοσύνη.
Ερευνητές στα Cortical Labs της Μελβούρνης στην Αυστραλία αξιοποίησαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα που αναπτύχθηκαν πάνω από συστοιχίες μικροηλεκτροδίων, διδάσκοντας το βιοτεχνολογικό υβρίδιο που ονόμασαν «DishBrain» να παίζει το παλιό βιντεοπαιχνίδι «Pong».
Αντίπαλος του μίνι-εγκεφάλου ήταν ένας προχωρημένος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα κέρδισαν τον αντίπαλό τους μέσα σε μόλις πέντε λεπτά, σε σύγκριση με τα 90 λεπτά που χρειάστηκε ο Η/Υ για να νικήσει τον άνθρωπο-αντίπαλό του.
Ο Brett Kagan, ο επικεφαλής του εργαστηρίου, ο οποίος ηγείται της έρευνας, είπε πάντως στο περιοδικό New Scientist, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απόλυτα. Μόλις η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) «απέκτησε εμπειρία» στο παιχνίδι, κατέληξε να είναι πιο επιδέξια από τα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα. ν
ν
Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες πίσω από το πείραμα λένε ότι απέδειξαν ότι «ένα ενιαίο στρώμα φλοιωδών νευρώνων in vitro μπορεί να αυτοοργανώνεται και να επιδεικνύει έξυπνη και αισθητή συμπεριφορά».
Η ομάδα στα Cortical Labs ελπίζει ότι η έρευνα θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για την ενσωμάτωση «ζωντανών βιολογικών νευρώνων» σε «παραδοσιακούς υπολογιστές πυριτίου», ενσωματώνοντας τον οργανοειδή εγκέφαλο με την ΤΝ σε αυτό που θα ήταν ουσιαστικά ένας πραγματικά βιολογικός υπολογιστής ή εγκέφαλος cyborg. ν
ν
Και αν αυτό δεν είναι επαρκής επιστημονική φαντασία, οι ερευνητές στα Cortical Labs που μίλησαν στο New Scientist αναφέρθηκαν σε ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα «που ζουν στο Matrix».
Τι σημαίνει αυτό;
Όταν ο μίνι εγκέφαλος παίζει την απλοποιημένη έκδοση του «Pong», τα εγκεφαλικά κύτταρα ξεγελιούνται και πιστεύουν ότι είναι η ρακέτα που χτυπά την μπάλα στο παιχνίδι.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν μεθαύριο φτιαχτούν cyborg στρατιώτες, είτε αυτοί είναι υβρίδια ανθρώπου και μηχανής είτε μείξη οργανοειδή εγκεφάλου με ΤΝ, ο cyborg στρατιώτης θα σκοτώνει αδιακρίτως, χωρίς καμία αναστολή ή περιορισμό, αφού θα νομίζει ότι δεν βρίσκεται στον πραγματικό κόσμο, αλλά σε μια εικονική πραγματικότητα.
Στην περίπτωση του «DishBrain», τα μικροηλεκτρόδια διεγείρουν τα εγκεφαλικά κύτταρα, στέλνοντας ηλεκτρικά σήματα είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή διάταξη του οργανοειδούς εγκεφάλου για να υποδείξουν πού βρίσκεται η μπάλα. Σαν απόκριση, το «DishBrain» απελευθερώνει νευρώνες για να κινήσει τη ρακέτα, ενώ τα ίδια ηλεκτρόδια αναλύουν τη νευρική δραστηριότητα, κάνοντας τον εγκέφαλο να πιστέψει ότι βρίσκεται σε μια εικονική πραγματικότητα να δράσει ανάλογα. ν
ν
Ένας οργανοειδής εγκέφαλος (cerebral organoid ή brain organoid), είναι ένα τεχνητά αναπτυγμένο, in vitro, μικροσκοπικό όργανο που μοιάζει με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτοί οι εγκέφαλοι δημιουργούνται με την καλλιέργεια πολυδύναμων βλαστοκυττάρων σε έναν τρισδιάστατο περιστροφικό βιοαντιδραστήρα και αναπτύσσονται μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.
Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε πώς αναπτύσσεται ένας οργανοειδής εγκέφαλος σε ένα τρυβλίο Petri. ν
Making Brain Organoids: A Primer | University of California Television (UCTV) ν