Η αναγνώρισε συμβαίνει εν μέσω φόβων για επιδείνωση της σύγκρουσης στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο ανατολική Ουκρανία.
Image: Sputnik / Alexey Nikolsky
v
Ο ΡΩΣΟΣ πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τελικά πριν λίγη ώρα το διάταγμα για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ (DPR) και του Λουχάνσκ (LPR), όπως είχε προαγγέλλει το youmagazin.gr.
Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, όπου λήφθηκε η απόφαση για την ανεξαρτησία των περιοχών που κατέχουν οι Ρωσόφωνοι στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ (περιφέρεια Ντονμπάς).
Δείτε σημεία από την συγκλονιστική ομιλία του Πούτιν όπου περιγράφει την Ουκρανία ως «τεχνητό κράτος που δημιουργήθηκε επάνω στους αγώνες και το αίμα του ρωσικού λαού».
«Ο Λένιν και οι συνεργάτες του δημιούργησαν τη σύγχρονη Ουκρανία διαχωρίζοντας εδάφη από τη Ρωσία». ν
ν
Η αναγνώριση, είπε ο Πούτιν, ήταν αποτέλεσμα της αποτυχίας των συμφωνιών του Μινσκ του 2014, που είχαν σχεδιαστεί για να βάλουν ένα τέλος στις μάχες. «Δεν ενδιαφέρονται για ειρηνικές λύσεις – θέλουν να ξεκινήσουν ένα Blitzkreig», υποστήριξε. «Κάθε μέρα συγκεντρώνουν στρατεύματα στο Ντονμπάς», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, επέκρινε την ηγεσία της Ουκρανίας για «ακραίο εθνικισμό», «ναζισμό» και «ρωσοφοβία», επισημαίνοντας το κλείσιμο των ρωσόφωνων ειδησεογραφικών πρακτορείων και τους νόμους που όπως είπε «κάνουν διακρίσεις σε βάρος τωνρωσόφωνων».
Υποστήριξε επίσης ότι το Κίεβο στέλνει σαμποτέρ για να υπονομεύσει τις ρωσικές υποδομές και επιχειρεί «να σύρει ξένα κράτη σε σύγκρουση με τη χώρα μας». Οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, θα σήμαιναν «άμεση απειλήεπίθεσης κατά της χώρας μας».
«Επιτρέψτε μου να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία δεν είναι απλώς μια γειτονική χώρα για εμάς. Είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας, του πολιτισμού και του πνευματικού μας κόσμου», είπε, τονίζοντας ότι οι Ουκρανοί είναι «άνθρωποι με τους οποίους οι Ρώσοι έχουν δεσμούς αίματος και οικογενειακούς δεσμούς», καθώς και φίλους, γείτονες και συναδέλφους.
Λίγες στιγμές πριν από τη μετάδοση της ομιλίας, το Κρεμλίνο αποκάλυψε ότι ο Πούτιν είχε ενημερώσει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι σκόπευε να υπογράψει ένα διάταγμα για την αναγνώριση των DPR και LPR «στο εγγύς μέλλον».
Σύμφωνα με την ρωσική εκδοχή των γεγονότων, οι δύο άλλοι ηγέτες «εξέφρασαν τηναπογοήτευσή τους για αυτή την εξέλιξη», αλλά τόνισαν την προθυμία τους να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες.
Με την απόφαση αυτή του Πούτιν, μια καινούριο ημέρα ξημερώνει για την Ευρώπη και τον κόσμο. ν