Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε τη μέρα για μακροζωία – δεν είναι 10.000
ΥΓΕΙΑ/FITNESS
Posted by Youmagazine Staff
Οι επιστήμονες προσδιόρισαν τον βέλτιστο αριθμό βημάτων που πρέπει να κάνουμε κάθε μέρα για μακροζωία – και δεν είναι 10.000.
Image credit: Pixabay
ν
ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ξέραμε ότι το ταξίδι για μια μακρά και υγιή ζωή ξεκινά με 10.000 βήματα τη μέρα, κάθε μέρα. Και ότι όσοι κάνουν καθιστική ζωή, θα χρειαστεί να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να πετύχουν αυτό τον στόχο. Μια καινούρια, όμως, επιστημονική έρευνα ανατρέπει αυτά που γνωρίζαμε.
Μια ομάδα ερευνητών, αναλύοντας τα δεδομένα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε τέσσερις ηπείρους, δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί από 15 προηγούμενες έρευνες, βρήκε ότι ο βέλτιστος αριθμός βημάτων είναι 6.000 τη μέρα, ανάλογα φυσικά με την ηλικία του καθενός.
Ο αριθμός των 6.000 βημάτων θεωρείται βέλτιστος, καθώς συμβάλλει στη μακροζωία και δεν θέτει σε κίνδυνο τον άνθρωπο, υπό την προϋπόθεση ότι, ανάλογα με την ηλικία και τη φυσική του κατάσταση, θα αρχίσει με λιγότερα βήματα και θα τα αυξάνει σταδιακά, έως ότου φτάσει στον επιθυμητό αριθμό.
Αυτό αναφέρει η επιδημιολόγος Amanda Paluch από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst.
Ο άνθρωπος είναι πλασμένος για να κινείται στον εξωτερικό χώρο, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, ψάχνοντας για τροφή και νερό. Η κίνηση τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει το μεταβολισμό, ρυθμίζει τους χτύπους της καρδιάς, τονώνει τα οστά και τους μύες, και συμβάλει στην ψυχική μας υγεία.
Επιπλέον, μια εικοσάλεπτη έκθεση στο ηλιακό φως ενισχύει την παραγωγή της βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα της και συνεπώς προστατεύει από την οστεοπόρωση.
ν
Δείτε επίσης
ν
Οποιουδήποτε είδους βόλτας στο πολυάσχολο πρόγραμμά μας θα μας βοηθήσει να ζήσουμε μια μεγαλύτερης διάρκειας, πιο υγιή και πιο ευτυχισμένη ζωή.
Πώς καθιερώθηκαν τα 10.000 βήματα
Πριν από μισό αιώνα, η ιαπωνική εατιρεία Yamasa Clock and Instrument Company προσπάθησε να επωφεληθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, δημιουργώντας ένα βηματόμετρο που ονόμασε «Manpo-kei» ‒ μια φράση που σημαίνει 10.000 βήματα.
Το 10.000 είναι ένας στρογγυλός αριθμός που εύκολα απομνημονεύει κάποιος. Παράλληλα, είναι ένας στόχος που δύσκολα επιτυγχάνεται καθημερινά, αλλά αρκετά εφικτός ώστε να παρακινήσει κάποιον. Ωστόσο, είναι προϊόν μάρκετινγκ.
Τα 10.000 βήματα αντιστοιχούν σε απόσταση 5 μιλίων ή 8 χιλιομέτρων. Με δεδομένο ότι ο άνθρωπος σε 1 ώρα καλύπτει 5 χιλιόμετρα, χρειάζεται 1 ώρα και 36 λεπτά για να διανύσει 8 χιλιόμετρα – κάτι που για ορισμένες ηλικίες είναι εξοντωτικό.
Αντίθετα, τα 6.000 βήματα αντιστοιχούν σε περίπου 5 χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι 1 ώρα βάδην τη μέρα είναι αρκετή.
Πέρυσι, η Paluch και η ομάδα της δημοσίευσαν έρευνα βασισμένη σε μελέτη περισσότερων από 2.000 μεσήλικων ατόμων που ζουν στις ΗΠΑ. Διαπίστωσαν ότι κάνοντας τουλάχιστον 7.000 βήματα την ημέρα, περπατώντας δηλαδή 1 ώρα και 15 λεπτά, μειώνουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 50 έως 70%.
Το ίδιο όφελος έχουν όσοι αθλούνται έντονα μισή ώρα κάθε μέρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αν αυξήσουν το χρόνο άσκησης θα ωφεληθούν περισσότερο.
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι κάνοντας 6.000 έως 8.000 βήματα την ημέρα (δηλ. μία με μιάμιση ώρα) θωρακίζουμε την υγεία μας και βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να παραμείνει διαυγής και η καρδιά και τα οστά μας να παραμείνουν υγιή και δυνατά.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet: Public Health.
ν