Μήπως το θρυλικό Άγιο Δισκοπότηρο βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθιας στην Ισπανία; Η χρονολόγηση δείχνει ότι ανήκει στην εποχή του Ιησού.
Το κύπελλο που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθιας στην Ισπανία. Πηγή: Discovering Valencia
v
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, το Άγιο Δισκοπότηρο ήταν το σκεύος που χρησιμοποίησε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου για να κοινωνήσει τους μαθητές του με άρτο και κρασί, λέγοντας:
Λάβετε φάγετε τούτο μου εστι το σώμα και
πίετε εξ αυτού πάντες· τούτο εστι το αίμα μου.
Μετά τον Μυστικό Δείπνο το κύπελλο δόθηκε στον Ιωσήφ από την Αριμαθαία, έναν από τους κρυφούς μαθητές του Ιησού.
Μετά τη Σταύρωση, ο Ιωσήφ αποκαθήλωσε τον Θεάνθρωπο από τον σταυρό. Με το κύπελλο μάζεψε το αίμα από την πληγή που είχε προκαλέσει με την λόγχη ο Ρωμαίος εκατόνταρχος Λογγίνος, για να διαπιστώσει τον θάνατο του Ιησού.
Λίγο αργότερα ο Ιωσήφ συνελήφθη και φυλακίστηκε σε έναν λαξευτό τάφο, προκειμένου να πεθάνει από την πείνα και τη δίψα. Όμως κατάφερε να επιβιώσει για πολλά χρόνια χάρη στη μαγική δύναμη του Δισκοπότηρου, το οποίο κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο του παρείχε τροφή και νερό.
Αργότερα ο Ιωσήφ ταξίδεψε στη Δύση, και συγκεκριμένα στη Βρετανία, έχοντας μαζί του το Δισκοπότηρο.
Αυτή είναι μια από τις πολλές παραδόσεις που υπάρχουν.
Σύμφωνα με άλλη παράδοση, το Δισκοπότηρο συμβολίζει την Μαρία Μαγδαληνή, την αγαπημένη μαθήτρια και σύζυγο του Ιησού, η οποία συνέχισε το έργο του. Ωστόσο, οι περισσότεροι δέχονται ότι το δισκοπότηρο ήταν ένα συνηθισμένο σκεύος και κάποιοι άλλοι ότι ήταν είδος μαγικού ποτού. ν
Το Άγιο Δισκοπότηρο ήταν το κύπελλο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου. Πηγή: Heritage Images ν
Η αναζήτηση για το πού βρίσκεται το κύπελλο κατέστη τόσο θρυλική που έχει γίνει συνώνυμη με την αναζήτηση οτιδήποτε πολύτιμου ή επαναστατικού αντικειμένου ή ιδέας. Πάντως μέχρι σήμερα η τοποθεσία του παραμένει άγνωστη, με τους ιστορικούς να μην μπορούν να συμφωνήσουν για το αν υπάρχει καν.
Λέμε για παράδειγμα, «η ενοποιημένη θεωρία πεδίου αποτελεί το άγιο Δισκοπότηρο της Φυσικής» ή «η θεραπεία του καρκίνου είναι το άγιο Δισκοπότηρο της Ιατρικής».
Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ένα αρχαίο κύπελλο, το οποίο εκτίθεται επί του παρόντος στον καθεδρικό ναό της Βαλένθιας στην Ισπανία, ίσως είναι το μυστηριώδες ιερό αντικείμενο. ν
Το απλό κύπελλο που βρίσκεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθιας στην Ισπανία. Πηγή: Discovering Valencia v
Το κύπελλο με ιερατική διακόσμηση. Πηγή: Discovering Valencia ν
Το εσωτερικό του καθεδρικού της Βαλένθιας όπου φυλάσσεται το κύπελλο. Πηγή: Discovering Valencia ν
Η εκκλησιαστική παράδοση αναφέρει ότι Άγιο Δισκοπότηρο αποτελείται από δύο μέρη ‒ ένα κύπελλο από κόκκινο και καφετί αχάτη και από μια λαξευμένη χρυσή λειψανοθήκη πάνω στην οποία επικάθεται το κύπελλο.
Προηγούμενη ανάλυση είχε δείξει ότι το κύπελλο στη Βαλένθια χρονολογείται από την εποχή του Ιησού και προέρχεται από την Αίγυπτο ή την Παλαιστίνη ‒ τα μόνα μέρη όπου μπορεί να βρεθεί ο συγκεκριμένος αχάτης.
Ο επιμελητής Jose Verdeguer, ο πλέον ειδικός στο θέμα, πιστεύει ότι το Άγιο Δισκοπότηρο μεταφέρθηκε στην Ευρώπη, όταν ο Ευαγγελιστής Μάρκος, μαθητής του Αποστόλου Παύλου και αργότερα του Πέτρου, έφυγε από την Ιερουσαλήμ κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής εισβολής το 70 μ.Χ.
Είναι γεγονός ότι ο Μάρκος βρέθηκε στη Ρώμη. Το Δισκοπότηρο έμεινε εκεί και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους διάφορους Πάπες προτού καταλήξει στη Βαλένθια κάποια στιγμή τον 15ο αιώνα.
Ωστόσο, όπως έχουν τα πράγματα, είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν κάτι από όλα αυτά είναι αλήθεια. ν
Myth Hunters: The Chalice of Valencia – Ελληνικοί υπότιτλοι | jim siu ν