Τον καταχθόνιο ήχο που εκπέμπει μια μαύρη τρύπα στον αστερισμό του Περσέα αποκάλυψε η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος
Η μαύρη τρύπα στον αστερισμό του Περσέα. Πηγή: NASA
v
ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ αποτελούν τα πιο μυστηριώδη αντικείμενα του σύμπαντος και αν και τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να συλλέξουν πολλές πληροφορίες γι’ αυτές, ο λόγος ύπαρξης και οι μηχανισμοί τους παραμένουν εν πολλοίς στη σφαίρα του αγνώστου.
Ερευνητές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διαστήματος, της γνωστής NASA, έδωσαν την Πέμπτη 5 Μαΐου στη δημοσιότητα την ηχοποίηση μιας μαύρης τρύπας, δηλαδή μετέφρασαν τα αστρονομικά δεδομένα που συνέλεξαν από τη μαύρη τρύπα, μέσω του Παρατηρητήριου Ακτίνων Χ Chandra, σε ήχο.
Η μαύρη τρύπα βρίσκεται στο κέντρο του σμήνους γαλαξιών του Περσέα και η «ηχογράφηση» ξεκίνησε από τη NASA το 2003.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν μέσω του διαστημικού τηλεσκοπίου ότι τα κύματα πίεσης που στέλνει η μαύρη τρύπα προκαλούν κυματισμούς στα θερμά αέρια που τυλίγουν το σμήνος και ότι αυτά θα μπορούσαν να «μεταφραστούν» σε νότες, αφού ο ήχος της μαύρης τρύπας δεν μπορεί να ακουστεί από τους ανθρώπους, καθώς βρίσκεται περίπου 57 οκτάβες κάτω από τη νότα Σι.
Ο θόρυβος που εκπέμπεται από τη μαύρη τρύπα δεν μοιάζει με κανέναν άλλο. ν
Data Sonification: Black Hole at the Center of the Perseus Galaxy Cluster (X-ray) | NASA’s Marshall Space Flight Center ν