ΟΟΣΑ & World Bank: Πιθανή μια παγκόσμια οικονομική καταστροφή

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Ζοφερές οι προβλέψεις δύο μεγάλων οργανισμών που προειδοποιούν για επερχόμενη οικονομική καταστροφή και πείνα.

Οι δύσκολες στιγμές ήρθαν για να μείνουν. Image: Supplied

v

ΖΟΦΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ δύο μεγάλων οργανισμών, του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (World Bank), που μιλούν όχι απλώς για μείωση ανάπτυξης και άνοδο του πληθωρισμού το 2022, αλλά και για επερχόμενη παγκόσμια καταστροφή το 2023-24.

Οι αιτές πολλές. Κατ[α αρχήν ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς οι Ρώσοι επιθυμούν πλέον την ολική κατάληψη της χώρας και την ενσωμάτωσή της στην Ρωσική Ομοσπονδία. Εκτός από τα 8 εκατομμύρια κατοίκων που έφυγαν από την Ουκρανία μέχρι τις 3 Μαΐου, ο πόλεμος προκαλεί οικονομικό όλεθρο και στη Δύση, η οποία πληρώνει ήδη βαρύ τίμημα.
ν

Οι περιοχές που έχουν καταλάβει μέχρι σήμερα οι Ρώσοι (κόκκινο χρώμα). Με μπλε και κίτρινο σημειώνεται ότι έχει απομείνει από την Ουκρανία. Την περιοχή του Lwow (Λβιβ) με πορτοκαλί χρώμα τη διεκδικεί η Πολωνία. Πηγή: Pravda
v

Τα αρνητικά αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία που θα συνεχιστεί είναι αφενός η αύξηση στην τιμή των σιτηρών, αφετέρου η άνοδος στην τιμή της ενέργειας.

Σε συνδυασμό με τη μηδενική πολιτική Covid της Κίνας, ο πόλεμος έχει θέσει την παγκόσμια οικονομία σε μια πορεία βραδύτερης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού – μια κατάσταση που έχει να συμβεί από τη δεκαετία του 1970.

«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις απότομες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, προκαλεί δυσκολίες στα άτομα με χαμηλό εισόδημα και εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια στις φτωχότερες οικονομίες του κόσμου», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Αύξηση του πληθωρισμού

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός το Μάιο του 2022 έφτασε στο 8,1% από 7,4% που ήταν τον Απρίλιο. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι εφέτος θα φτάσει το 9%, ο υψηλότερος από το 1988.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Απρίλιο σε 8,3% από 8,5% που ήταν τον Μάρτιο, αλλά παραμένει σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980. Κατά τη διάρκεια του έτους, ο δείκτης τροφίμων αυξήθηκε κατά 9,4%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 1981.

Όσον αφορά την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μειώνει τις προβλέψει του από 4,5 τοις εκατό σε μόλις 2,8 τοις εκατό, με το πετρέλαιο να φτάνει στα 124 δολάρια το βαρέλι.

Χώρες με επισιτιστική κρίση

Χώρες της Αφρικής, όπως η Νιγηρία, αντιμετωπίζουν ήδη επισιτιστική κρίση. Η χώρα αυτή των 216 εκατομμυρίων κατοίκων έχει περιπέσει στο χάος και έχει παραλύσει ολοσχερώς, ενώ σημειώνονται ληστρικές επιδρομές και σφαγές. Οι ταραχές έχουν εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα, ενώ οι κρατικές δομές έχουν διαλυθεί.
ν

Από το αιματοκύλισμα στην καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στο Owo της Νιγηρίας με 50 νεκρούς, ύστερα από την επίθεση ενόπλων πριν από τέσσερις ημέρες. Image: AFP

v

Ήδη δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας:

 Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: 27,2 εκατομμύρια άνθρωποι

 Αφγανιστάν: 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι

 Αιθιοπία: 16,8 εκατομμύρια άνθρωποι

 Υεμένη: 16,2 εκατομμύρια άνθρωποι

 Νιγηρία: 12,9 εκατομμύρια άνθρωποι

Συρία: 12 εκατομμύρια άνθρωποι

Σουδάν: 9,8 εκατομμύρια άνθρωποι

Νότιο Σουδάν: 7,2 εκατομμύρια άνθρωποι
ν

Η επισιτιστική κρίση χτυπά ήδη πολλές χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Image: BBC
v

«Η οικονομία σε κίνδυνο»

Πολύ πιο ζοφερή ήταν η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αυτή την εβδομάδα, με τον πρόεδρο Ντέιβιντ Μάλπας (David Malpass) να προειδοποιεί ότι «η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο» εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη χαμηλή ανάπτυξη.

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει υψηλό πληθωρισμό και αργή ανάπτυξη ταυτόχρονα», γράφει ο κ. Μάλπας στην τελευταία έκδοση της έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

«Ακόμη και αν αποφευχθεί μια παγκόσμια ύφεση, ο στασιμοπληθωρισμός θα μπορούσε να επιμείνει για αρκετά χρόνια, ροκανίζοντας κάθε ανάπτυξη».

Ο «στασιμοπληθωρισμός» είναι ένας όρος που δίνεται σε ένα εξαιρετικά σπάνιο οικονομικό φαινόμενο που ο κόσμος δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1970.

Με λίγα λόγια, αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου ο ρυθμός πληθωρισμού επιταχύνεται, ενώ ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνεται και η ανεργία είναι υψηλή.
ν

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι μια ύφεση είναι πλέον δύσκολο να αποφευχθεί. Image: Supplied

ν

Η ύφεση είναι «δύσκολο να αποφευχθεί»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα μειωθεί από 5,7 τοις εκατό πέρυσι σε μόλις 2,8 τοις εκατό φέτος, επίπεδο στο οποίο θα παραμείνει το 2023 και ακόμη και το 2024 «καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία διακόπτει τις δραστηριότητες, οι επενδύσεις και το εμπόριο μειώνονται, η ζήτηση εξασθενεί και οποιαδήποτε δημοσιονομική και νομισματική πολιτική καθίσταται ανεφάρμοστη».

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα lockdown στην Κίνα, οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού σφυροκοπούν την ανάπτυξη. Για πολλές χώρες, η ύφεση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί», αναφέρει ο κ. Mάλπας και καταλήγει:

«Οι αγορές περιμένουν, επομένως είναι επείγον να ενθαρρυνθεί η παραγωγή και να αποφευχθούν οι εμπορικοί περιορισμοί. Απαιτούνται αλλαγές στη δημοσιονομική, νομισματική και στην πολιτική χρέους για την αντιμετώπιση της κακής κατανομής των κεφαλαίων και της ανισότητας».
ν

 


Translate this post