Δεν θα πιστέψετε τι κάνει στον ανθρώπινο εγκέφαλο 1 ώρα περίπατος στη φύση
ΑΝΘΡΩΠΟΣ/ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Posted by Youmagazine Staff
Ένα πείραμα αποκαλύπτει τι κάνει 1 ώρα στη φύση στον ανθρώπινο εγκέφαλο – μια σειρά από οφέλη για την ψυχική και σωματική υγεία.
Image credit: Pixabay / Pexels
v
Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ιστορία έχει εκτυλιχθεί σε μεγάλο βαθμό σε βουκολικά τοπία, με εκτεταμένες σαβάνες, δασικές εκτάσεις, λειμώνες και κοιλάδες ποταμών που φιλοξένησαν τους προγόνους μας για εκατομμύρια χρόνια.
Συγκριτικά, οι πόλεις αντιπροσωπεύουν ένα νέο, τεχνητό είδος οικότοπου, που παρά τα πολλά προνόμιά του, συχνά καταπονεί την ψυχική μας υγεία. Η έρευνα έχει συνδέσει τα αστικά περιβάλλοντα με αυξημένο άγχος, κατάθλιψη και πολλά άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της σχιζοφρένειας.
Ποια είναι η λύση
Η λύση είναι μία: η επίσκεψη στην ύπαιθρο, έστω και για λίγο.
Η έρευνα έχει δείξει ότι έστω και μια ώρα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την ψυχική και σωματική μας υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, μειωμένο άγχος και κατάθλιψη, βελτιωμένη διάθεση, καλύτερη εστίαση και συγκέντρωση, καλύτερος ύπνος, καλύτερη μνήμη και ταχύτερη επούλωση τραυμάτων και παθήσεων.
Μπορεί το περπάτημα σε ένα δάσος να προκαλέσει πραγματικά όλες αυτές τις ευεργετικές αλλαγές στον εγκέφαλο;
Φαίνεται ότι μπορεί. Υπεύθυνη για τις ευεργετικές αλλαγές είναι μια ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο, σε σχήμα αμυγδάλου, γνωστή με το όνομα αμυγδαλή. Η αμυγδαλή βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου, κοντά στον λεγόμενο «πρωτόγονο» ή «ερπετικό» εγκέφαλο και συνδέεται με τις ενστικτώδεις λειτουργίες και τα αρχέγονα συναισθήματα όπως ο φόβος.
Η έρευνα δείχνει ότι η αμυγδαλή ενεργοποιείται λιγότερο σε καταστάσεις στρες στους κατοίκους της υπαίθρου έναντι των κατοίκων των πόλεων.
Η έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη έδειξε ότι αυτοί που έκαναν έστω μια ώρα βόλτα στο δάσος ανέφεραν περισσότερη αποκατάσταση της προσοχής και περισσότερη απόλαυση της ίδιας της βόλτας από εκείνους που έκαναν περίπατο μέσα στην πόλη.
«Αυτό υποστηρίζει έντονα τις κατευναστικές επιδράσεις της φύσης σε αντίθεση με την έκθεση στο αστικό περιβάλλον που αυξάνει το άγχος», γράφουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Molecular Psychiatry.
ν
Όσοι κάνουν έστω μια ώρα βόλτα στο δάσος αναφέρουν περισσότερη συγκέντρωση και περισσότερη απόλαυση της ίδιας της βόλτας από εκείνους που κάνουν περίπατο μέσα στην πόλη. Image: Supplied
ν
Σε κάθε περίπτωση, η νέα μελέτη προσφέρει μερικές από τις πιο ξεκάθαρες αποδείξεις ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το στρες μπορεί να μειωθεί κάνοντας μια βόλτα σε ένα κοντινό δάσος, όπως έκαναν και οι πρόγονοί μας.
ν