• Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας, το μοναδικό από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου που σώζεται.
• Πώς γινόταν η μύηση στη Μεγάλη Πυραμίδα.
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα κρυφό πέρασμα μέσα στη Μεγάλη Πυραμίδα της Αιγύπτου. Image: Supplied
v
ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ αξιωματούχοι αρχαιοτήτων ανακοίνωσαν την Πέμπτη (2 Μαρτίου) την ανακάλυψη ενός κρυμμένου διαδρόμου μήκους εννέα μέτρων πίσω από την κύρια είσοδο της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας που, όπως είπαν, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω ευρήματα.
Η Πυραμίδα του Χέοπα είναι η μεγαλύτερη και αρχαιότερη από τις τρεις πυραμίδες στη νεκρόπολη της Γκίζας, με ύψος 146 μέτρα, και η μόνη σωζόμενη κατασκευή από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
Χτισμένο πριν από περίπου 4.500 χρόνια, έχει τρεις γνωστούς θαλάμους, και όπως και οι άλλες πυραμίδες στην Αίγυπτο προοριζόταν ως τάφος του Φαραώ.
Ο πρόσφατα ανακαλυφθείς «υπερυψωμένος διάδρομος» με τριγωνική οροφή έχει μήκος εννέα μέτρα και πλάτος περισσότερο από δύο μέτρα και «βρέθηκε στη βόρεια όψη της Μεγάλης Πυραμίδας του βασιλιά Χέοπα», δήλωσε ο αρχαιολόγος Zahi Hawass. ν
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν κρυμμένο διάδρομο στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ηλικίας 4.500 ετών. Image: Supplied ν
Η Μεγάλη Πυραμίδα είναι η μόνη σωζόμενη κατασκευή από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Image: Supplied ν
Ο Hawass είπε στους δημοσιογράφους ότι «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα… η σήραγγα να προστατεύει κάτι. Κατά τη γνώμη μου, προστατεύει τον πραγματικό ταφικό θάλαμο του βασιλιά Χέοπα».
Η ανακάλυψη αποτελεί μέρος του έργου ScanPyramids, που ξεκίνησε το 2015 με τη συνεργασία μεγάλων πανεπιστημίων στη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά και την Ιαπωνία και μιας ομάδας Αιγύπτιων ειδικών. ν
Τουρίστες επισκέπτονται τη Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στη νεκρόπολη της Γκίζας στα νοτιοδυτικά προάστια του Καΐρου, στις 2 Μαρτίου 2023. Image: Supplied ν
Ο κρυφός διάδρομος εντοπίστηκε κοντά στην κύρια είσοδο της πυραμίδας (πάνω δεξιά). Image: Supplied ν
Ο Hawass, πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, είναι επικεφαλής της επιτροπής επιστημόνων που εποπτεύει το έργο, που χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία για να εντοπίσουν κρυμμένους θαλάμους και διαδρόμους στο εσωτερικό της πυραμίδας χωρίς να χρειάζεται να γίνουν ανασκαφές.
Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι ένας συνδυασμός υπέρυθρης θερμογραφίας, μιονογραφίας (Muon tomographyμια ‒ μια τεχνική που χρησιμοποιεί μιόνια από τις κοσμικές ακτίνες) και τρισδιάστατης ανακατασκευής ‒ όλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι μη επεμβατικές και μη καταστροφικές τεχνικές.
Το 2017, η ScanPyramids ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας κοιλότητας μεγέθους επιβατικού αεροπλάνου, της πρώτης μεγάλης κατασκευής που εντοπίστηκε στο εσωτερικό της Μεγάλης Πυραμίδας από τον 19ο αιώνα. ν
Ο κρυφός διάδρομος, μεγέθους επιβατικού αεροπλάνου, που ανακαλύφθηκε το 2017 πάνω από τον Μεγάλο Διάδρομο που οδηγεί στον Θάλαμο του Βασιλιά, στη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας. Image: Supplied
ν
Μύηση στην πυραμίδα
Είναι γνωστό ότι μέσα στις πυραμίδες της Αιγύπτου γίνονταν μυήσεις που είχαν σκοπό να εξηγήσουν τα μυστήρια του Άλλου Κόσμου, έτσι ώστε ο μυούμενος να αποβάλλει τον φόβο του θανάτου.
Ομάδα ιερέων έκλεινε τον υποψήφιο για μύηση σε πέτρινη λάρνακα, της οποίας το σκέπασμα ήταν πολύ βαρύ για να μπορέσει να το σηκώσει ένας μόνο άνθρωπος. Πριν «θάψουν» τον υποψήφιο, του έλεγαν ότι έπρεπε να καταφέρει να βγει από τη λάρνακα και ότι θα τον περίμεναν έξω από την πυραμίδα.
Ο υποψήφιος, καθώς δεν μπορούσε να σηκώσει το βαρύ σκέπασμα, έπρεπε να βγει από τη λάρνακα με το αιθερικό σώμα του και να συναντήσει τους ιερείς. Εάν το κατάφερνε, έπαιρνε την τέταρτη και καθοριστική μύηση, που ήταν η νίκη επί του θανάτου – η ταφή και η ανάσταση.
Ο υποψήφιος είχε τρεις μέρες για να βγει από την λάρνακα.
Εάν δεν κατάφερνε να βγει, τότε πέθαινε. ν
Η πέτρινη λάρνακα στον θάλαμο του βασιλιά, μέσα στην οποία οι ιερείς της Αιγύπτου έκλειναν τον υποψήφιο για την δοκιμασία της τέταρτης μύησης – της νίκης πάνω στον θάνατο. Image: Supplied ν
Αυτή είναι η περίφημη κατάβαση στον Άδη, τον αόρατο κόσμο, και η επιστροφή στη ζωή, όπως έκαναν στην αρχαιότητα όχι μόνο οι ήρωες, αλλά και πολλοί θνητοί.
Οι τρεις πρώτες μυήσεις δίνονταν στην Ελλάδα, είτε στην Ελευσίνα (Ελευσίνια Μυστήρια) είτε στους Δελφούς (Δελφικά Μυστήρια) είτε στη Σαμοθράκη (Καβείρια Μυστήρια) είτε αλλού, ανάλογα με την ιστορική εποχή.
Όμως, η προχωρημένη μυητική σχολή βρισκόταν στην Αίγυπτο και ήταν πολλοί οι αρχαίοι Έλληνες (Πυθαγόρας, Ηρόδοτος, Πλάτωνας) που ταξίδευαν εκεί για να μυηθούν.
Αυτοί που λάμβαναν την τέταρτη μύηση, έπαιρναν συμβολικά τον τίτλο του βασιλιά. ν
Archaeologists discover secret chamber inside Great Pyramid of Giza | New York Post ν