Θεραπεία οσφυαλγίας και αυχεναλγίας σε νέους ασκούμενους και αθλητές
ΙΑΤΡΙΚΑ
Posted by Youmagazine Staff
Η άθληση και οι ασκήσεις είναι ζωτικό μέρος της καθημερινής ζωής. Η έντονη άσκηση, όμως, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας, αντί να τη βοηθήσει.
Ένα από τα πιο κοινά σημεία τραυματισμού κατά την άθληση είναι η πλάτη. Image: Supplied
v
Η ΑΣΚΗΣΗ είναι ένα ζωτικό μέρος της ζωής όλων μας – χωρίς αυτήν, θα μπορούσε να υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στην υγεία μας. Είτε επιλέξετε να ασκηθείτε σε ένα γυμναστήριο είτε κάνοντας περπάτημα, ποδήλατο, τρέξιμο είτε συμμετέχοντας σε αθλήματα, υπάρχουν κίνδυνοι. Η έντονη άσκηση ή η άσκηση χωρίς να ζεσταίνετε και να κρυώνετε σωστά, θα μπορούσε να βλάψει την υγεία σας περισσότερο παρά να τη βοηθήσει.
Ένα από τα πιο κοινά σημεία τραυματισμού είναι η πλάτη. Εάν ένας τραυματισμός στην πλάτη αγνοηθεί ή δεν αντιμετωπιστεί, θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ασκείτε και ζείτε τη ζωή σας στο μέλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους τραυματισμών στην πλάτη – και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν.
Μάλιστα το 10-15% όσων ασκούνται θα εμφανίσει επεισόδια οσφυαλγίας, ποσοστό που σε ορισμένες κατηγορίες αθλημάτων αυξάνεται κατακόρυφα (π.χ. το 50% σε αθλητές ενόργανης γυμναστικής και το 86% σε αθλητές ρυθμικής γυμναστικής)!
«Ταυτόχρονα πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία) θα εμφανίσει κατά μέσο όρο το 4,9% των αθλητών και ανάλογα με το είδος του αθλήματος μπορεί να φτάσει και το 48%», λέει ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, με μεγάλη εμπειρία στις επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, κ. Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός και προσθέτει:
ν
Ο νευροχειρουργός Θεολόγος Θεολόγου.
ν
«Η μεγαλύτερη αυτή συχνότητα (επεισόδια οσφυαλγίας και αυχεναλγίας) σε σχέση πάντα με τον γενικό πληθυσμό, οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης».
Και προσθέτει:
«Το αποτέλεσμα της καταπόνησης κατά την διάρκεια της εκγύμνασης, είναι η εμφάνιση μικροκακώσεων, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αποκατασταθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων».
Σύμφωνα με δεδομένα στατιστικών επιστημονικών μελετών, παρά το γεγονός ότι η αποκατάσταση των μικροκακώσεων θέλει χρόνο, πάνω από το 90% των ασθενών αθλητών δεν θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.
Πώς γίνεται η αποκατάσταση χωρίς επέμβαση
Σημαντική μείωση του χρόνου αποκατάστασης και επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη διενέργεια ενδοτρηματικών επισκληριδίων εκχύσεων.
«Η τεχνική αυτής της μορφής αποκατάστασης γίνεται με τη χορήγηση αναλγητικού και αντιφλεμονώδους ενέσιμου διαλύματος στην περιοχή του νεύρου, ο ερεθισμός του οποίου προκαλεί τον πόνο στον αθλητή», εξηγεί ο κύριος Θεολόγου.
Σε μικρό ποσοστό αθλητών, όπως αναφέρουν οι νευροχειρουργοί, που δεν θα υποχωρήσει ο πόνος μετά τη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
Οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η ενδοσκοπική δισκεκτομή και η αποσυμπίεση των νευρικών στοιχείων, διασφαλίζει την απολύτως ελάχιστη κάκωση των μυών, των συνδέσμων και των λοιπών ανατομικών στοιχείων της περιοχής.
«Σε περιπτώσεις μεγάλων κακώσεων στην σπονδυλική στήλη, όπου είναι απαραίτητη η σπονδυλοδεσία, οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, προσφέρουν γρήγορη αποκατάσταση και τη δυνατότητα επιστροφής σε σύντομο χρονικό διάστημα στις αθλητικές δραστηριότητες», τονίζει ο κύριος Θεολόγου και καταλήγει:
«Μάλιστα ακόμη και σε αυτούς τους αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα σωματικής επαφής, σύγκρουσης ή απευθείας χτυπημάτων με μπάλες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τον βαθμό φόρτισης της σπονδυλικής στήλης».
ν
Η κολύμβηση είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος και την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης. Image: Supplied
v
Πώς να αποτρέψετε τραυματισμούς στην πλάτη
Στην ιδανική περίπτωση, οι αθλητές θα μπορούσαν να αποφύγουν εντελώς τους τραυματισμούς στην πλάτη, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι πάντα δυνατό. Επομένως, το επόμενο καλύτερο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μάθετε πώς να προλαμβάνετε τους τραυματισμούς – και υπάρχουν διάφοροι τρόποι να γίνει αυτό.
• Ενισχύστε το σώμα σας με ασκήσεις όπως το crunch και οι pilates. Το crunch είναι μια κοιλιακή άσκηση που δουλεύει τον ορθό κοιλιακό μυ.
• Να κάνετε σωστό ζέσταμα πριν από κάθε άθλημα.
• Να κολυμπάτε περισσότερο. Η κολύμβηση είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την προετοιμασία του σώματος και την ενδυνάμωση των μυών της πλάτης.
• Ελέγξτε τη στάση και την τεχνική σας. Η κακή στάση του σώματος και η λανθασμένη τεχνική είναι δύο εύκολοι τρόποι για να τραυματιστείτε. Στο ποδόσφαιρο, η πλειονότητα των παικτών υφίσταται τραυματισμούς στην πλάτη επειδή σκύβουν το κεφάλι τους, όταν αντιμετωπίζουν έναν αντίπαλο. Με σωστή στάση και τεχνική, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί.
• Βάλτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Σε πολλά αθλήματα, ο συνιστώμενος εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί για να σας παρέχει προστασία – ειδικά στην περιοχή της πλάτης και του λαιμού.
Εάν έχετε υποστεί τραυματισμό στην πλάτη ή τον αυχένα εξαιτίας μιας αθλητικής δραστηριότητας, τότε είναι ζωτικής σημασίας να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία για τον τραυματισμό σας.
Περισσότερες πληροφορίες: www.theospine.com Τηλ. 213-0164652, 6946-696210
ν