Αυστραλοί ερευνητές αποκάλυψαν το πραγματικό πρόσωπο του νεαρού Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών της 18ης δυναστείας.
Ο Τουταγχαμών πέθανε το 1323 π.Χ. σε ηλικία 19 ετών. Πηγή: YouTube
v
ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ πρόσωπο του Αιγύπτιου βασιλιά Τουταγχαμών αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μετά τον θάνατό του, με τους επιστήμονες να δημιουργούν εκπληκτικές εικόνες του νεαρού φαραώ.
Πιστεύεται ότι ο Τουταγχαμών ‒που έγινε διάσημος τόσο για την περίτεχνη νεκρική μάσκα του, όσο και για την κατάρα που συνοδεύει το άνοιγμα του τάφου του‒ κυβέρνησε την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της δέκατης όγδοης δυναστείας από την ηλικία των εννέα ετών έως το θάνατό του σε ηλικία 19 ετών.
Για δεκαετίες, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν ρεαλιστικές απεικονίσεις του προσώπου του νεαρού βασιλιά, χωρίς αποτέλεσμα.
Τώρα, 3.300 χρόνια από τον θάνατό του, μια διεθνής ομάδα ειδικών από την Αυστραλία, την Ιταλία και τη Βραζιλία το πραγματοποίησε με επιτυχία, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές για την αναδημιουργία το προσώπου του φαραώ Τουτ. ν
Η διεθνής ομάδα των ερευνητών αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τη χρυσή μάσκα. Image: SCA / Pen News v
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ψηφιακά μοντέλα και νέες μετρήσεις του μουμιοποιημένου κρανίου του νεαρού βασιλιά για να αναδημιουργήσουν το πρόσωπό του και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά.
«Μοιάζει με έναν νεαρό άνδρα με λεπτό πρόσωπο», λέει ο Βραζιλιάνος γραφίστας και ερευνητής Cicero Moraes, που μετείχε στην ανάπλαση.
«Κοιτάζοντάς τον, βλέπουμε περισσότερο έναν νεαρό φοιτητή παρά έναν πολιτικό γεμάτο ευθύνες, γεγονός που κάνει αυτή την ιστορική προσωπικότητα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα». ν
Η ομάδα κατάφερε να αποκαλύψει το μέγεθος των χειλιών του Tουτ, τη θέση των βολβών τψν ματιών, το ύψος των αυτιών και την μπροστινή όψη της μύτης του. Image: SCA / Pen News v
Ο Cicero Moraes είπε ότι η ομάδα των ερευνητών, έχοντας βασιστεί σε στατιστικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες ζωντανών ατόμων από πολλές διαφορετικές καταβολές, είναι πλέον βέβαιη ότι το τελικό αποτέλεσμα προσεγγίζει αρκετά το αληθινό πρόσωπο του νεαρού βασιλιά.
Ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών ανακαλύφθηκε το 1922 από μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ, εγκαινιάζοντας τον κλάδο που τώρα είναι γνωστός ως Αιγυπτιολογία.
Οι περισσότεροι αρχαίοι αιγυπτιακοί τάφοι συλήθηκαν πολύ νωρίς από ληστές, ο τάφος όμως του Τουταγχαμών ήταν ο πρώτος που βρέθηκε ανέπαφος. Παρείχε έναν πλούτο αρχαίων κειμηλίων, όπως άρματα καλυμμένα με χρυσό, αγάλματα, αλάβαστρινα αγγεία και αρχαία έπιπλα. ν
Φωτογραφία από το εσωτερικό του τάφου όταν ανακαλύφθηκε πριν από εκατό χρόνια. Image: Wikimedia Commons ν
Πώς από το κρανίο του νεαρού βασιλιά οι ερευνητές έφτασαν στην ανάπλαση του προσώπου του. Image: SCA / Pen News ν
Αρκετά μέλη της ομάδας του Κάρτερ ‒καθώς και άλλοι αξιωματούχοι των ανασκαφών‒ πέθαναν λίγο καιρό μετά από την επίσκεψή τους στον τάφο, υφαίνοντας έτσι τον θρύλο της «κατάρας του φαραώ».
Θύματα της «κατάρας» ήταν ο πρίγκιπας Ali Kamel Fahmy Bey της Αιγύπτου, ο οποίος πυροβολήθηκε από τη σύζυγό του το 1923. Ο Sir Archibald Douglas Reid, ο οποίος έκανε ακτινογραφίες στη μούμια και πέθανε μυστηριωδώς το 1924. Ο Sir Lee Stack, ο κυβερνήτης του Σουδάν, που δολοφονήθηκε στο Κάιρο το 1924. Ο Άρθουρ Μέις, ο επικεφαλής της ομάδας ανασκαφών του Κάρτερ, που πέθανε από δηλητηρίαση από αρσενικό το 1928. Ο γραμματέας του Κάρτερ, Ρίτσαρντ Μπέθελ, ο οποίος πέθανε πνιγμένος στο κρεβάτι του το 1929, καθώς και ο πατέρας του, που αυτοκτόνησε το 1930.
Τέλος, αιφνίδιος ήταν και ο θάνατος του λόρδου Κάρναβον που χρηματοδότησε την ανασκαφή του Κάρτερ. Όλα ξεκίνησαν όταν ένα κουνούπι τον τσίμπησε στο μάγουλο τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 1923. Η πληγή μεγάλωσε καθώς ξυριζόταν και μολύνθηκε με αποτέλεσμα να αρρωστήσει.
Αν και φάνηκε να αναρρώνει μετά από λίγες μέρες, ο εξασθενημένος οργανισμός του προσβλήθηκε από πνευμονία και ο λόρδος Κάρναβον πέθανε στις 5 Απριλίου 1923.
Ο ίδιος ο Κάρτερ πέθανε μόνος του από τη νόσο του Χότζκιν στο διαμέρισμά του στο Λονδίνο το 1939, σε ηλικία 64 ετών, υποστηρίζοντας μέχρι το τέλος ότι τα περί «κατάρας» ήταν αποκυήματα φαντασίας. ν
King Tut’s tomb discovered 100 years ago: What secrets are still buried? ν